Μετά την ολοκλήρωση πλήρους ανακατασκευής των πεζοδρομίων, οι εργασίες συνεχίζονται στο εσωτερικό της πλατείας. Στο κύριο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση παιδότοπων, ενός μεγάλου και ενός μικρότερου, με ειδικά σχεδιασμένα όργανα για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, ειδικές ξύλινες πέργκολες με υδάτινα στοιχεία, καθώς και ειδικά σκίαστρα, εξέδρες και χώρους ανάπαυσης, δημιουργία παρτεριών και χώρων δεντροφύτευσης, φύτευση θάμνων και χλοοτάπητα, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατασκευή διαδρόμων κυκλοφορίας για προσβασιμότητας από πεζούς κάθε ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες, νέος φωτισμός ανάδειξης και ασφάλειας τύπου LED και νέο δίκτυο άρδευσης, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με το έργο ανάπλασης της πλ. Μέμου.

Με την επίστρωση με ειδικά υλικά που δεν επιτρέπουν την αντανάκλαση του φωτός και μειώνουν τη θερμοκρασία 3 έως 4 βαθμούς C, συνεχίζεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας Μέμου. Οι επιφάνειες που θα επιστρωθούν με τα ειδικά υλικά φτάνουν συνολικά τα 8.000 τμ, ενώ σε συνδυασμό με την προσθήκη 327 δέντρων, η ανάπλαση αναδεικνύεται σε μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην πόλη.

Παράλληλα δημιουργούνται εσοχές στα πεζοδρόμια, που δεν θα μειώσουν τις θέσεις στάθμευσης, αλλά θα αποκαταστήσουν την τάξη και την λειτουργία στην περιοχή.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της οδού Ξενοφώντος με παράλληλη διαμόρφωση της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης.