Η ΕΛ.ΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

 

kratiko nosokomeio

 

 

Η ασφάλεια Αττικής ψάχνει ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση στον Διευθυντή του Νεφρολογικού τμήματος του Κρατικού Νικαίας, Χρήστου Ιατρού. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού οι δράστες πυροβόλησαν μόνο στον μηρό με πιστόλι 9ΜΜ. Ο Διευθυντής του Νεφρολογικού έδωσε μια πρώτη κατάθεση από όσα θυμόταν και είπε πως δεν μπορεί να φανταστεί τους λόγους για τους οποίους τον πυροβόλησαν. Από την πλευρά της, η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο της ληστείας μια και οι δράστες έφυγαν χωρίς να προσπαθήσουν να πάρουν από το αμάξι τη τσάντα του διευθυντή της Νεφρολογικής. Πολλά είναι τα σενάρια.

 

Σενάριο 1ο: Ποινικοί κρατούμενοι πίσω από την επίθεση

Το ενδεχόμενο ο 65χρονος διευθυντής να έχει αρνηθεί τη χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών νεφροπάθειας σε ποινικούς κρατούμενους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν είτε για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο των φυλακών είτε για να νοσηλεύονται συχνότερα προκειμένου να καταστρώσουν κάποιο σχέδιο απόδρασης, είναι ένα από αυτά που εξετάζουν οι αξιωματικοί. Υποθέσεις μάλιστα γίνονται και λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου καθώς με αυτά τα πιστοποιητικά οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ταχύτερη αποφυλάκισή τους ως πάσχοντες με συγκεκριμένα ποσοστά αναπηρίας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι το γεγονός ότι αυτά τα πιστοποιητικά δίνονται από ειδικές επιτροπές στις οποίες δεν συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί. Ένα άλλο σενάριο θέλει πίσω από την επίθεση να βρίσκονται έγκλειστοι για υποθέσεις ναρκωτικών οι οποίοι έχουν περάσει από το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Από την πλευρά του όμως, ο 65χρονος δήλωσε ότι δεν είχε καμία επαφή με ποινικούς.

 

Σενάριο 2ο: Οι προμήθειες του ΕΟΠΥΥ

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εξετάζουν και το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται με τη συμμετοχή του γιατρού σε δευτεροβάθμια επιτροπή αξιολόγησης-κοστολόγησης προμηθειών του ΕΟΠΥΥ η οποία είχε να κάνει με την αγορά ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία. Επίσης ο διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής σχετίζεται και σε υπόθεση προμήθειας μηχανημάτων το 2007, η οποία εκκρεμεί στη δικαιοσύνη.

 

Σενάριο 3ο: Η απόρριψη να γίνουν χειρουργεία στο εξωτερικό

Ο Χρήστος Ιατρού εκτός από διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας είναι και πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Έθνους, ο γιατρός, από τη συγκεκριμένη θέση απέρριπτε πολλά αιτήματα για θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις σε κέντρα του εξωτερικού. Παράδειγμα που φέρνει η εφημερίδα θέλει τον γιατρό να έχει μειώσει τις παραπομπές Ελλήνων ασθενών σε ιατρικό κέντρο τις Γερμανίας από 60 σε μόλις 7 ή 8, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ κατάφερε να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά και χωρίς να τεθεί η ασφάλεια των ασθενών σε κανένα κίνδυνο. «Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και άνθρωποι που γνωρίζουν από μέσα την κατάσταση αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παρέχονται «κίνητρα» σε Έλληνες γιατρούς, προκειμένου να γνωματεύσουν ότι η επέμβαση ή η θεραπεία δεν γίνεται στη χώρα μας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί για τις μεθοδεύσεις των παραπομπών», αναφέρει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της όπου αναγράφει και διαδικασίες που απαιτούνται για να μεταφερθεί κάποιος για θεραπεία στο εξωτερικό. Για να δώσει πάντως μία ιδέα του πόσα χρήματα κατάφερε να εξοικονομήσει ο κ. Ιατρού, η εφημερίδα φέρνει το εξής παράδειγμα: Μια νευροχειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με κόστος περί τα 25.000 ευρώ. Για την ίδια επέμβαση σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απαιτούνται 100.000 ευρώ, συν όσα επιπλέον ποσά μπορούν να προκύψουν από «επιπλοκές».

 

Σενάριο 4ο: Οι προσωπικές διαφορές

Σε μικρό βαθμό εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσωπικών διαφορών. Πάντως η αστυνομία δεν σταματά τις έρευνες.