Έλεγχοι στην αγορά τροφίμων

 

 

 

 

 

 

gavrilis

 

 

 

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά οι έλεγχοι στα πάσης φύσεως τρόφιμα και καθημερινά εντοπίζονται και δεσμεύονται προϊόντα που δεν φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση ή κρίνονται ακατάλληλα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούνιος) έγιναν περισσότεροι από 5.600 έλεγχοι σε καταστήματα χονδρικού και λιανικού εμπορίου, αποθήκες και ψυγεία, στο Τελωνείο και σε άλλα σημεία και δεσμεύτηκαν/ κατασχέθηκαν συνολικά περισσότεροι από 1.740 τόνοι προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης και ζωοτροφές.

Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα και τέλη συνολικού ύψους άνω των 143.000 €. Στο ίδιο διάστημα έγιναν πολλές δειγματοληψίες σε τρόφιμα αλλά και στο θαλασσινό νερό για την καθαρότητά του ενώ πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου και διακίνησης τροφίμων και προϊόντων εν γένει.

Επιπλέον στην περιοχή βρίσκονται μεγάλες οργανωμένες αγορές (Κεντρική Αγορά Ρέντη, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κ.α) από τις οποίες διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορείας, διανομής και της διάθεσης των προϊόντων στα καταστήματα και τελικά στους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο θέμα της σήμανσης των προϊόντων, καθώς η έλλειψή της δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών. Η απουσία ή η ελλειπής σήμανση σχετίζεται και με την ποιότητα των τροφίμων αλλά και με την τιμή τους, αφού είναι γνωστό το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής παρά τις πάγιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) συνεχίζει να πραγματοποιεί καθημερινά ελέγχους διασφαλίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές.