ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΣΜΙΔΗ

 

(ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ)

 

 

FRONT

 

Ηλίας Κοσμίδης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΚΑΠΗ

 

ΕΡ.: Κύριε Κοσμίδη πόσο καιρό είστε Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του Τμήματος Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων;

 

ΑΠ.: Έχω την ευθύνη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος την τελευταία διετία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τον τομέα της Γ΄ Ηλικίας στον Δήμο μας. Από το 1998 έως το 2003, για μια πενταετία, ήμουν) Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου τότε ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΠΗ (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου),όταν στον Κορυδαλλό υπήρχαν μόνο δύο ΚΑΠΗ.

 

 

ΕΡ.: Πόσα ΚΑΠΗ λειτουργούν σήμερα στο Τμήμα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων;

 

ΑΠ.: Σήμερα στο Τμήμα λειτουργούν 6 ΚΑΠΗ και καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές ενότητες του Κορυδαλλού.

 

 

ΕΡ.: Ποιοι είναι οι στόχοι της λειτουργίας των 6 ΚΑΠΗ;

 

ΑΠ.: Ο στόχος του τμήματος αλλά και όλων των ΚΑΠΗ που εντάσσονται σ΄ αυτό , είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τρίτης και τέταρτης ηλικίας, ώστε αυτοί να παραμένουν ενεργοί, δημιουργικοί, να απολαμβάνουν μέσα από τα ΚΑΠΗ μας τη συντροφικότητα, να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τα ενδιαφέροντά τους, τις ανησυχίες τους, τις ανάγκες τους.

Ουσιαστικά, θα έλεγα ότι μέσα από τα ΚΑΠΗ ασκείται όλη η κοινωνική πολιτική του Δήμου που αφορά στην Τρίτη Ηλικία, η οποία στον Κορυδαλλό καλύπτει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού.

Οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας στον Κορυδαλλό έχουν πλαισιώσει όλες αυτές τις δράσεις και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Σήμερα, τα ενεργά μέλη των ΚΑΠΗ Κορυδαλλού φτάνουν τα 3000 άτομα.

 

 

ΕΡ.: Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα μέλη των ΚΑΠΗ;

 

ΑΠ.: Παρέχεται ένα πλήθος υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της πρόληψης. Υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για την   καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επιπέδου σακχάρου του αίματος, ενεσοθεραπεία.

Με ενέργειές μας καταφέραμε να έχουμε επισκέψεις παθολόγου και ορθοπεδικού στο πρώτο και έκτο ΚΑΠΗ αντίστοιχα, όπου μπορούν να πηγαίνουν μέλη από όλα τα ΚΑΠΗ και να εξυπηρετούνται και για εξέταση και για συνταγογράφηση δωρεάν.

Επίσης έχουμε συνεργασία με τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και εξασφαλίσαμε δωρεάν προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις για όλα τα μέλη μας και για το προσωπικό μας .

Τέλος, σε συνεργασία με το επιστημονικό Συμβούλιο του Τζαννείου Νοσοκομείου αλλά και με ιδιώτες γιατρούς, οργανώνουμε ενημερωτικές ομιλίες για διάφορα θέματα, με στόχο πάντα την πρόληψη και τη διατήρηση της καλής υγείας των μελών μας.

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, που είναι εξίσου σημαντική δημιουργήθηκαν ομάδες συζήτησης με την εποπτεία κοινωνικών λειτουργών , όπου θίγονται θέματα που απασχολούν τα μέλη της ομάδας γενικού αλλά και ειδικού περιεχομένου. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν και ως συμπαραστάτες σε μέλη του ΚΑΠΗ, που έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες. Επίσης, οργανώνονται τακτικά συναντήσεις με τους ψυχολόγους που διαθέτει το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου μας, όπου συζητιούνται θέματα που τα ίδια τα μέλη μας ζητούν συμβουλευτική και ενημέρωση.

Βεβαίως στην πρόληψη ψυχολογικών προβλημάτων και στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας των μελών μας αποσκοπούν και όλες οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε και δεν είναι λίγες.

1. Είμαστε ο μόνος Δήμος στην Αττική και ο δεύτερος σ΄ όλη την Ελλάδα που έχουμε Τμήμα εκμάθησης Μπριτζ στα ΚΑΠΗ, ένα παιχνίδι που ασκεί ιδιαίτερα τη μνήμη.

2. Είμαστε ο μόνος Δήμος πανελλαδικά που έχουμε δύο ομάδες χοροκίνησης στα ΚΑΠΗ.

3. Δημιουργήσαμε Θεατρική ομάδα, όπου συμμετέχουν άτομα από όλα τα ΚΑΠΗ.
4. Λειτουργούν σε κάθε ΚΑΠΗ τμήματα γυμναστικής ανδρών και γυναικών και τμήματα εκμάθησης            παραδοσιακών και λαϊκών χορών από όλη την Ελλάδα

5. Για τους λάτρεις της μουσικής λειτουργούμε ένα πολυπληθές τμήμα χορωδίας.

6. Λειτουργούμε σε όλα τα ΚΑΠΗ τμήμα εικαστικών και τα έργα των συμμετεχόντων, με πρωτοβουλία τους πωλούνται και τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς (φυλακές ,Ιδρύματα, συσσίτια κ.λ.π)

7. Υπάρχει ανοικτή ομάδα φίλων μουσείου και τέχνης με την οποία οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις εικαστικών , μουσικών εκδηλώσεων, δωρεάν ή με συμβολική συμμετοχή ή με τιμή ομαδικού εισιτηρίου ατόμων τρίτης ηλικίας.

8. Φυσικά σε κάθε ΚΑΠΗ, κάθε εβδομάδα οργανώνονται πρωινά με τσάι για τις κυρίες, με στόχο την επικοινωνία μεταξύ των μελών μας.

9. Κάθε μήνα οργανώνεται σε κάθε ΚΑΠΗ ένα γλεντάκι άλλοτε δωρεάν, άλλοτε με ια μικρή οικονομική  συμμετοχή.

10. Επίσης, κάθε μήνα πραγματοποιείται μια δωρεάν ημερήσια εκδρομή ή απογευματινός περίπατος.

11. Επίσης οργανώνουμε πολυήμερες εκδρομές με πολύ χαμηλή οικονομική συμμετοχή.

12. Υπάρχουν πάντα και πολλές έκτακτες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που πάντα προσπαθούμε να έχουν χαρακτήρα πρωτότυπο ή ασυνήθιστο, ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον Μέσα στο σχεδιασμό μας υπάρχουν εορτασμοί καθιερωμένων Παγκόσμιων Ημερών .

 

Όλες αυτές οι παροχές είναι ΔΩΡΕΑΝ, όπως και ό,τι σερβίρεται στα κυλικεία των ΚΑΠΗ μας, ενώ δωρεάν είναι και οι εγγραφές των μελών μας.

 

 

kosmidis-01

 

 

kosmidis-02

 

 

kosmidis-03

 

 

LOGOK