ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ Ο "ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ" ΔΗΜΟΣ»

 

 

FRONT

 

 

 

Δημήτρης Χριστοφορίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Τεχνικών Συνεργείων Σύγχρονος Δήμος, ο «δικός μας» Δήμος

 

 

 

1. Υποψήφιος και πάλι με τον Σταύρο Κασιμάτη. Γιατί;

 

Η απόφαση να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος ο Σταύρος Κασιμάτης ήταν μια συλλογική απόφαση του συνδυασμού μας. Στη δική μου απόφαση, ως στενού του συνεργάτη από την πρώτη μέρα, βάρυναν τρεις σημαντικοί λόγοι: Πρώτον, είναι ο κατάλληλος για να ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη και να βάλει τις βάσεις για πολλά σημαντικά, που εκκρεμούν. Δεύτερον, γιατί είναι αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει την ενότητα, την σύνθεση των απόψεων και την σταθερότητα στην διοίκηση του Δήμου την επόμενη τετραετία. Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η ανθρώπινη πλευρά του Σταύρου Κασιμάτη και ο τρόπος που πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και ευθύτητα. Συνεχίζω μαζί του για να κάνουμε πραγματικότητα όσα έχουμε σχεδιάσει.

 

2. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο ακούστηκε αρκετές φορές η λέξη ανάπτυξη. Ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και ως φοροτεχνικός, πιστεύετε ότι μπορεί ο Δήμος να φέρει ή να συμβάλλει στην ανάπτυξη; Έχει τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες;

 

Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος της χώρας από την κρίση χωρίς ανάπτυξη και είναι θετικό ότι επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, οι περισσότεροι το έχουν συνειδητοποιήσει. Ανάπτυξη σημαίνει τόνωση της οικονομίας με δημιουργία νέου πλούτου. Η αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι με τα έργα και τις δράσεις τους μπορούν να συμβάλλουν με την δημιουργία υποδομών, ώστε οι πόλεις να είναι ανταγωνιστικές. Φυσικά αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται σχέδιο. Αυτό το σχέδιο υπάρχει και υλοποιείται στον Κορυδαλλό από την δική μας δημοτική αρχή όλα τα τελευταία χρόνια. Παρά τις δυσκολίες λόγω κρίσης, παρά τις καθυστερήσεις εξαιτίας των διαδικασιών, οι οποίες στη χώρα μας είναι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, δημιουργήθηκαν υποδομές που κάνουν τον Κορυδαλλό μας ακόμα πιο ελκυστικό για τους κατοίκους και επισκέπτες.

 

3. Στην πράξη αυτό τι σημαίνει για τον δημότη και τις τοπικές επιχειρήσεις;

 

Να σας φέρω μερικά παραδείγματα: Ο Κορυδαλλός έχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ζωής. Μια πολύ καλή εμπορική αγορά και καταστήματα ψυχαγωγίας που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το κέντρο της Αθήνας ή άλλα εμπορικά κέντρα σε όλη την Αττική. Αν ο Δήμος δεν δείξει ενδιαφέρον να δημιουργήσει έργα που θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και για την τοπική οικονομία. Τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ο πολίτης είναι εύκολο να μετακινηθεί. Αν όμως στη δική του πόλη μπορεί να έχει προϊόντα και υπηρεσίες στο ίδιο καλό επίπεδο, θα προτιμήσει να μείνει σε αυτήν. Επομένως, τα έργα που κάνει ο Δήμος, όπως το Δημαρχείο με την εξαιρετική αρχιτεκτονική του και το όμορφο καταπράσινο περιβάλλον, το Κλειστό Κολυμβητήριο, όλοι οι χώροι άθλησης, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, οι δράσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αποσκοπούν αφενός στο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα ενισχύουν την τοπική οικονομία, γιατί κρατούν τους Κορυδαλλιώτες στην πόλη τους και προσελκύουν και πολλούς επισκέπτες από γειτονικούς Δήμους. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά του Κορυδαλλού είχε το μικρότερο ποσοστό επιχειρήσεων που έκλεισαν μέσα στην κρίση, ενώ δημιουργήθηκαν και πολλές νέες επιχειρήσεις. Τα ακίνητα επίσης, συγκριτικά με άλλους Δήμους, διατήρησαν την αξία τους, γιατί η ζήτηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

 

 

DSC 4542

 

 

4. Αναφερθήκατε στα θετικά της θητείας της δημοτικής αρχής. Αδυναμίες υπήρξαν;

 

Φυσικά και υπήρξαν αδυναμίες, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι τα περισσότερα χρόνια της δικής μας θητείας λειτουργήσαμε σε μια χρεωκοπημένη χώρα. Ταυτόχρονα, παραλάβαμε έναν χρεωκοπημένο Δήμο και αντιμετωπίσαμε περικοπές πόρων 60%, μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευση των προσλήψεων. Ήταν επόμενο λοιπόν να υπάρξει μείωση του επιπέδου των υπηρεσιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, τομέας που είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα την επόμενη τετραετία. Είναι πια εφικτό γιατί ο Δήμος δεν οφείλει πουθενά.

 

5. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην λειτουργία των Δήμων τί θα ήταν;

 

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δυστυχώς η επέκταση της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα γίνεται με αργούς ρυθμούς. Χρειάζεται να επιταχύνουμε για να αξιοποιήσουμε πόρους, που θα αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

 

6. Διεκδικείτε και πάλι την ψήφο των δημοτών. Γιατί θα λέγατε στους Κορυδαλλιώτες να σας εμπιστευθούν ξανά;

 

Ξεκίνησα μαζί με τον Σταύρο Κασιμάτη την προσπάθεια να αλλάξουμε τον Δήμο μας, αξιοποιώντας τα ισχυρά του πλεονεκτήματα. Όλα αυτά τα χρόνια μου ανέθεσε σημαντικές θέσεις ευθύνης και αρμοδιότητες στις οποίες πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα με επιτυχία.

 

Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αρχή της θητείας μας, συνέβαλα στην δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σε πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων. Στην εξυγίανση και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Την περίοδο των μεγάλων οικονομικών περικοπών στην αυτοδιοίκηση, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος αντιμετώπισα τις συνέπειες τους στην λειτουργία του Δήμου και έβαλα τις βάσεις για το πρόγραμμα που οδήγησε στη συνέχεια στην πλήρη οικονομική εξυγίανση. Τα τελευταία χρόνια, που λειτουργήσαμε με μειωμένο προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας, διαχειριστήκαμε ορθολογικά τα δημοτικά τέλη, ώστε την επόμενη τετραετία να αποκτήσουμε μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη ο Δήμος για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του προς τους δημότες.

 

Όλα τα χρόνια δούλεψα και δουλεύω με προτεραιότητα έναν σύγχρονο Δήμο, φιλικό στον πολίτη. Δεν πίστεψα ποτέ σε επικοινωνιακά κόλπα ή στην προβολή που δεν έχει περιεχόμενο. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γι αυτό θεωρώ ότι με εμπιστεύονται οι δημότες.

 

 

LOGOK