Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΛΕΚΟ

 

 

 

 

Ανακοίνωση Π.Γ. ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΑ

για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

 

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαίωσε αυτό που είχε καταγραφεί στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δηλαδή την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και την αδυναμία της συστημικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να την αμφισβητήσουν, αφού οι πολιτικές προτάσεις τους και συνολικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνιστούν εναλλακτική πρόταση – ούτε καν στα πλαίσια του συστήματος – στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές της.

Η νέα εκλογική νίκη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί αρνητική συνθήκη για το λαό, τη νεολαία και τις τοπικές κοινωνίες, αφού θα θεωρήσει ότι έχει λυμένα τα χέρια της να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών αλλά τον ακόμα μεγαλύτερο πλουτισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και την ενίσχυση των πελατειακών δικτύων της και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στις 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας εκλέγονται από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχες που στήριξε η ΝΔ, ενώ στις 5 από όσες υπολείπονται, στον δεύτερο γύρο θα αντιπαρατεθούν μεταξύ τους υποψήφιοι προερχόμενοι από το χώρο της δεξιάς. Παρόμοια εικόνα, με λίγες εξαιρέσεις, αποτυπώνεται και στους δήμους. Τα αποτελέσματα αντανακλούν τις αρνητικές μετατοπίσεις που εκτιμήσαμε και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα στους δήμους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, όπου οι υποψήφιοι της ΝΔ εκλέγονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις από τον πρώτο γύρο, με αποκορύφωμα την περίπτωση Μπέου στο Βόλο.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφηκε πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρόνια ποσοστό αποχής, που αγγίζει το 47,5%. Ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό των λευκών και άκυρων που φτάνει το 6,5 % συγκριτικά με το 1,1 % στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Ιδιαίτερα στην Αττική και στην Αθήνα, η αποχή είναι ακόμα πιο αυξημένη. Ενώ η συμμετοχή είναι συγκριτικά μεγαλύτερη στις περιοχές που κατοικούν περισσότερα εύπορα και μεσαία στρώματα και μικρότερη στις περιοχές που κατοικούν περισσότερο λαϊκά στρώματα. Το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής αποτυπώνει, χωρίς θετικό ταξικό και πολιτικό πρόσημο, αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος και μία δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης. Αντίστοιχα, σε πολλές περιπτώσεις, η εκλογή των εκλεκτών της ΝΔ οφείλεται στο καλπονοθευτικό, υπερπλειοψηφικό σύστημα, με βάση το οποίο αρκεί το 43% των ψήφων για να υφαρπαχθεί το 60% των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

Παρότι η κυριαρχία της ΝΔ δεν αντικατοπτρίζει ενεργητική συναίνεση στις πολιτικές της και μπορεί να αποδειχθεί ψευδεπίγραφη μέσα από τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες, οι συσχετισμοί που αναδείχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές παράγουν πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα. .

Τα αποτελέσματα των συνδυασμών που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της πτωτικής πορείας του, ενώ και οι συνδυασμοί που στήριξε το ΠΑΣΟΚ δεν αποτυπώνουν δυναμική, ούτε το καθιστούν ηγεμονική δύναμη στο χώρο της συστημικής αντιπολίτευσης.

Η ενίσχυση ψηφοδελτίων που υποστήριξε το ΚΚΕ δεν αλλάζει το αρνητικό πολιτικό τοπίο. Αντίθετα μία συνεργασία της ευρύτερης αριστεράς που απέρριψε και συνεχίζει να απορρίπτει το ΚΚΕ, θα παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα και θα αναδεικνυόταν σε βασικό πόλο αντιπολίτευσης στις μεγάλες περιφέρειες συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τη συστημική αντιπολίτευση.

Για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις Περιφερειών διατήρησαν ή και αύξησαν την επιρροή τους, λόγω του καλπονοθευτικού συστήματος δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν συμβούλους σε επίπεδο Περιφερειών. Η απουσία εκλεγμένων εκπροσώπων αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίχτηκαν από τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τα περιφερειακά Συμβούλια συνιστά ένα αρνητικό γεγονός. Αυτή η εξέλιξη, είναι φανερό από τα αποτελέσματα ότι οφείλεται στον κατακερματισμό των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Όπως φαίνεται, εάν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα της ΛΑΕ ΑΑ και του ΜΕΡΑ 25 για στήριξη  κοινών αγωνιστικών συνδυασμών, θα είχε εξασφαλιστεί η εκπροσώπησή τους σε όλες τις περιφέρειες.

Θετική είναι η ενίσχυση αρκετών ενωτικών, αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών που στήριξε η ΛΑΕ ΑΑ, το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ιδιαιτέρα εκεί όπου συμμετείχε όλη η Ριζοσπαστική Αριστερά (Θεσσαλονίκη, Μαρούσι κλπ), που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το αντιδημοκρατικό όριο του 3% ή να φτάσουν και σε διψήφια νούμερα. Επίσης, θετικό ήταν το αποτέλεσμα του συνδυασμού που στήριξαν δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Αθήνα, παρά τα φαινόμενα αποκλεισμών στη συγκρότησή του, που πρέπει να ξεπεραστούν στην συλλογική λειτουργία του από εδώ και στο εξής.

Οι ενωτικοί αγωνιστικοί συνδυασμοί που συγκροτήθηκαν και έδωσαν τη μάχη στις περιφέρειες και τους Δήμους θα συνεχίσουν τον αγώνα και μετά τις εκλογές, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανάδειξη των πραγματικών λαϊκών προβλημάτων και στην μεταφορά της φωνής των πολιτών και των κινημάτων τους στα Συμβούλια, αλλά και στην ανασυγκρότηση της ενωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι αναγκαία, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες ολοκλήρωσης της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του.

Η σημερινή, φαινομενική παντοδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα είναι αιώνια. Θα αμφισβητηθεί από την οξύτητα των λαϊκών προβλημάτων, που προκαλούν οι αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της και από τους κοινωνικούς αγώνες που αυτές θα προκαλέσουν. Όμως αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και για την ανασυγκρότηση μίας ενωτικής, ριζοσπαστικής, αγωνιστικής αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς, για να συμβάλει στους αγώνες  αλλά και να προβάλλει μία ανατρεπτική αλλά και πειστική εναλλακτική πρόταση.

Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΕ ΑΑ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και εργάστηκαν με συνέπεια για τη στελέχωση, τη στήριξη και την ενίσχυση ενωτικών, αγωνιστικών αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων.

Η ΛΑΕ ΑΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τους δημοτικούς συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους που συμμετέχουν στο 2ο γύρο. Στους υπόλοιπους Δήμους και Περιφέρειες, να αποδοκιμάσουν κυβερνητικούς και νεοφιλελεύθερους υποψηφίους και να κρίνουν οι ίδιοι/ες τι θα ψηφίσουν με βάση αγωνιστικά, αυτοδιοικητικά και, κυρίως, πολιτικά κριτήρια.

Αθήνα 12.10.2023