ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE:

Να καταβληθούν αποζημιώσεις σε 64

πρώην εργαζόμενους

των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

  

 

 

 

Να ενταχθούν στους πίνακες κατάταξης/διανομής πιστωτών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι 64 πρώην εργαζόμενοι και να τους καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις που δικαιούνται ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Χρήστος Τσοκάνης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης με Ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας.

Αναλυτικά:

«Στις 22.12.2023 δημοσιεύθηκε η κατάθεση από τον ειδικό διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΣ) στη δικαστή της πτώχευσης της ΕΝΑΕ ΑΕ ο πίνακας με τους δικαιούχους πιστωτές (διανομής/καταβολής αποζημιώσεων) για 1.800 περίπου πρώην εργαζόμενους και συνταξιούχους και άλλους πιστωτές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ).

Στους πίνακες αυτούς δεν περιλαμβάνονται 64 πρώην εργαζόμενοι της πρώην μονάδας παραγωγής τρένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο με τις αποφάσεις 1832/2017, 1833/2017, 1834/2017 και 1835/2017.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και κατάφωρη αδικία εις βάρος των 64 αυτών πρώην εργαζομένων.

Τα χρήματα, που καλύπτουν τις πληρωμές και αποζημιώσεις όλων των πιστωτών και των πρώην εργαζομένων και συνταξιούχων, ανέρχονται σε 108 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την απόφαση του διεθνούς εμπορικού δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπρόσθετα, αναμένεται να καταβληθούν ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων μετά την 2η καταδικαστική απόφαση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενταχθούν στους πίνακες οι 64 εργαζόμενοι και να τους καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις που δικαιούνται».