Τι πραγματικά συμβαίνει
με τα οικονομικά του Δήμου Χαϊδαρίου;

Στο τραπέζι το σενάριο δανεισμού!

 

 

 

 

 

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας "ΧΑΪΔΑΡΙ η πόλη μας"

 

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου Χαϊδαρίου με την Δημοτική Αρχή Σελέκου να είναι ένας από τους δύο ή τρεις Δήμους (από τους 66 που έχει η Αττική) που δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό. Γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία του Δήμου. Πώς, όμως, έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παρέδωσε ισοσκελισμένο και ψηφισμένο προϋπολογισμό και επαρκή ταμειακά διαθέσιμα;
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 2019 η Διοίκηση Ντηνιακού παρέλαβε  από την (τότε) Διοίκηση Σελέκου προϋπολογισμό περίπου 37,7 εκατ. ευρώ και παρέδωσε το 2024 προϋπολογισμό κοντά στα 63,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 87,5% και οφείλεται στα άνω των 21 εκατ. ευρώ ενταγμένα έργα -κυρίως από ευρωπαϊκά Προγράμματα- που άφησε παρακαταθήκη ο τ. Δήμαρχος. Επίσης, το χρηματικό υπόλοιπο (το ταμείο που λέμε του Δήμου) αυξήθηκε κατά 5,7% από όταν παρέλαβε το 2019 φτάνοντας στα 2.800.000 ευρώ. Σε αυτά, αξίζει να υπολογιστεί, επίσης, ότι το 2019 όπου ανέλαβε τα ηνία της πόλης προέκυψαν οφειλές άνω των 300.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η οφειλή της τότε Διοίκησης Σελέκου προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 125.000 ευρώ.

Με απλά λόγια, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει η Διοίκηση Ντηνιακού, όπως: πανδημία και ενεργειακή κρίση, στον τελευταίο προϋπολογισμό του 2023 (πριν φύγει δηλαδή) κατάφερε να απορροφήσει καί τους κραδασμούς από την αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων (700.000 ευρώ συνολικά) καί το Τέλος Ταφής. Όλα αυτά, χωρίς να αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη ούτε το 2023 (όπως  την ίδια περίοδο βλέπαμε να γίνεται σε γειτονικούς Δήμους). Στον αντίποδα, πλην ορισμένων οφειλών σε ρύθμιση, της τάξης των 100.000 ευρώ (π.χ. για το φυσικό αέριο) ο νυν Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος δεν παρέλαβε άλλες οφειλές από το παρελθόν. Ακόμα και για το Haidari Hub, της κοινωνικής δομής που τον περασμένο Μάρτη ο ίδιος της έβαλε λουκέτο, όπως παραδέχτηκε και ο τ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών του κ. Μοσχονάς, η πληρωμή του είχε εξασφαλιστεί στο ακέραιο.
Επιπρόσθετα, η Διοίκηση Ντηνιακού είχε αφήσει και μια «προίκα έργων», η οποία θα επέτρεπε στον Δήμο να γλιτώνει έξοδα μέσα από αυτά και τα οποία, σήμερα, η Διοίκηση Σελέκου είτε τα έχει προσωρινά «παγώσει» ή, τουλάχιστον, τα καθυστερεί αρκετά. Συγκεκριμένα: χάνονται 100.000 ευρώ τον χρόνο από τη μη χρήση των ηλεκτρικών λεωφορείων που από τον Ιούλιο βρίσκονται στο γκαράζ και χάνονται και 300.000 ευρώ τον χρόνο από την καθυστέρηση στην τοποθέτηση των LED. Ο Δήμος, επιπλέον, ζημιώνεται και από τη μη υλοποίηση του συμβασιοποιημένου έργου για τα συστήματα συναγερμού και καμερών, το οποίο θα απέτρεπε κλοπές και βανδαλισμούς στα δημοτικά κτήρια με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο απώλειας περιουσιακών στοιχειών του Δήμου ή κόστους αποκατάστασης φθορών. Είναι δε πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αν τελικά δεν υλοποιηθεί η σύμβαση αυτή, υπάρχει κίνδυνος να καταλογιστεί στον Δήμο ένα ποσό της τάξεως των 700.000 ευρώ.
Πέρα, όμως, από την «προίκα έργων» του Β. Ντηνιακού και τα υγιή οικονομικά που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή Σελέκου, υπάρχουν και κάποια ακόμα δεδομένα που θα έπρεπε να της δίνουν οικονομική ανάσα αλλά, παραδόξως, δεν της δίνουν. Η νέα Δημοτική Αρχή πήρε το 2024 επιπλέον μιάμιση ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), ύψους 700.000 ευρώ και έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση για τα σχολεία 100.000 ευρώ. Για το 2025 έχει προϋπολογίσει να πάρει 1 εκατ. ευρώ από την αύξηση Δημοτικών Τελών που επέβαλε σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις (σ.σ. αύξηση τελών είχε να γίνει στο Δήμο πάνω από 20 χρόνια). Ακόμη, πέρα από τις όποιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις υπάρξουν φέτος,  θα λάβει άλλες 450.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ, επίσης, έχει «παγώσει» το βάρος του τέλους ταφής. Πώς, λοιπόν, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέληξε να βρίσκεται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο και να κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας από το Υπουργείο Εσωτερικών;
Η απάντηση έχει τρία σκέλη: Πρώτον, η καθυστέρηση υλοποίησης έργων, όπως τα LED (που εντέλει θα γίνουν, γιατί έχουν «πέσει» ήδη οι υπογραφές και είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση να υλοποιούνται). Δεύτερον η αδυναμία ανεύρεσης πόρων μέσα από τη διοίκηση του Δήμου, όπως π.χ. από την αξιοποίηση της περιουσίας του,  λόγου χάρη η μίσθωση μικρών καταστημάτων (βλπ. αίθριο δίπλα στην βιβλιοθήκη και στο Παλατάκι το πρώην Ιστορικό, η αξιοποίηση του Θεαθήναι) και τρίτον η μισθολογική δαπάνη.
Συγκεκριμένα, στον πρώτο χρόνο της Διοίκησης Σελέκου προστέθηκαν πάνω από 100 εργαζόμενοι και έτσι η μισθολογική δαπάνη από περίπου 8,5 εκατ. ευρώ το 2023, εκτοξεύτηκε κοντά στα 10,4 εκατ. ευρώ. Σαφώς, δεν κατηγορεί κανείς τους εργαζομένους του Δήμου που εργάζονται και καθημερινά προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους δημότες του Χαϊδαρίου. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως το πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου (σε σύγκριση με άλλους Δήμους π.χ. Περιστέρι) δεν δικαιολογεί τα συγκεκριμένα μισθολογικά νούμερα και, δυστυχώς, πυροδοτεί ευλόγως τα σχόλια μερίδας της αντιπολίτευσης που μιλά ανοικτά για «ρουσφετολογικές συμπεριφορές» και «γραμμάτια» από τον β΄ γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2023.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή και αδικαιολόγητη κατάσταση οικονομικής αδυναμίας που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν δημότη. Όπως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω στοιχεία, η πηγή του προβλήματος είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται στον Δήμο και τις οποίες, δυστυχώς, θα βρούμε μπροστά μας. Ήδη, το σενάριο του δανεισμού είναι στο τραπέζι.