ΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΣΤΟ«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

 

 

FOT 02

 

 

Εννέα μαθητές της Β΄ Λυκείου εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας στο Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Μαρτίου, 2016 στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στο συνέδριο αυτό 500 μαθητές από όλη την Ελλάδα συζήτησαν για το Μέλλον του Ανθρώπου και μετείχαν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δρώντας ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονταν με τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα βλαστικά κύτταρα, την υγιεινή ζωή,  τη μίμηση της φύσης και τη βελτιστοποίηση του ανθρώπου. Η δράση πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην ομάδα του σχολείου μας συμμετείχαν οι μαθητές: Κωνσταντίνος Εγγλέζος, Ιωάννα Κατσιαμάνη, Ελένη Κοντοπάνου, Γκλόρια Ντριολάρι, Σωτήρης Σαμαράς, Μαρία Σεχίλ Αλεξάνδρα Τρούφιν, Χριστίνα Φράγκου και Στέλιος Χαβατζαγιάννης. Οι μαθητές μας παρουσίασαν την έρευνα που διεξήγαγαν όλη τη χρονιά για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τις ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη. Για την πραγματοποίηση της παραπάνω έρευνας η ομάδα επισκέφθηκε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες για την αναζήτηση επιστημονικού υλικού για τον εγκέφαλο και τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν. Επίσης η μαθητική ερευνητική ομάδα δημιούργησε ερωτηματολόγιο για τον εγκέφαλο και απευθύνθηκε στους μαθητές του σχολείου μας με σκοπό να διερευνήσει πόσο καλά γνωρίζουν οι μαθητές τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον η ίδια ομάδα μαθητών θα παρουσιάσει θεατρικό με θέμα “Όταν ο εγκέφαλος νοσεί” στη δράση “Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο” στις 02-04-2016 στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την επιστημονική προσπάθειά τους!
Ελένη Στεφανίδη, βιολόγος,
Γιοβάννα Κωτσιοπούλου, κοινωνιολόγος
Ευλαλία Παπαηλίου, τεχνολόγος
1ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας

 

 

 

ΣΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ,

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 

ΦΕΤΟΣ (2015-2016) ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ- ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ. 

 

 

1 01

 

 

Στον  συγκεκριμένο Όμιλο Ρητορικής, οι μαθητές του Σχολείου μας έχουν τη δυνατότητα, με την παρότρυνση και στήριξη των καθηγητών, να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να επιχειρηματολογήσουν για τα επίκαιρα ζητήματα, είτε εθνικά είτε παγκόσμια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος  αυτού, διεξάγονται Πανελλήνιοι  Αγώνες ανάμεσα στα σχολεία υπό την αιγίδα του  τμήματος  Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.  Το σχολείο μας κλήθηκε να συμμετάσχει και αυτό στους Αγώνες, οι οποίοι διεξήχθησαν φέτος στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιώς Jeanne d' Arc  στις 27 Φεβρουαρίου 2016. Το σχολείο μας κατέκτησε τη δέκατη ( 10η ) θέση στη βαθμολογία και τη δέκατη έβδομη ( 17η ) θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε τριάντα  σχολεία. Οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στους αγώνες είναι Αντζουλάτος  Όθωνας, Νίτσου Πηνελόπη, Ντρέκης Βασίλης, Σπυροπούλου Ζωή- Ελευθερία και Τσέφλιου Ιωάννα, μαζί με την πολύτιμη υποστήριξη και της υπόλοιπης ομάδας (23 άτομα), η οποία παρακολούθησε τους αγώνες. Επίσης στη Μεικτή Ομάδα που απαρτίστηκε από μαθητές  όλων των συμμετεχόντων σχολείων , έλαβε μέρος  η μαθήτρια Αταμάν  Φελίτσια.
 Στους  Πανελλήνιους Αγώνες  πήραν μέρος  ως κριτές όχι μόνο οι Καθηγητές που πραγματοποιούν τα αντίστοιχα προγράμματα των σχολείων τους, αλλά και Σχολικοί Σύμβουλοι  καθώς και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, οι οποίοι αποτελούσαν την Επιστημονική Επιτροπή που επέλεξε τα θέματα. Ανάμεσα τους και η Σχολική Σύμβουλος  Γ΄Αθήνας,  κα Α. Ασημακοπούλου.  

 

         Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                     ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ   ΛΕΜΠΕΣΗΣ                                                        ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΜΠΙΚΑ
                                                                                                 ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ  ΣΠΥΡΑΤΟΥ