TSOKAS ARXIKI

 

«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ»

ΤΟΥ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν, όσοι  και όσες επέλεξαν να παραβρεθούν  στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος  « Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» του  Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, στο Δημοτικό Ωδείο  «Μήτρος  Σουλιμιώτης» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, την Δευτέρα 11 Μαΐου.  
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την ζωή  και τον ηρωικό θάνατο του αγωνιστή-μάρτυρα και στελέχους του ΚΚΕ  Ναπολέοντα Σουκατζίδη.  Από την Τρίγλια  της Μικράς Ασίας στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης , στον Αι Στράτη, στο κάτεργο της Ακροναυπλίας και τέλος στο κολαστήριο του  Χαϊδαρίου, και από εκεί στην Καισαριανή, ο χαρισματικός μικρασιάτης Ναπολέων επέλεξε   το τιμημένο θάνατο από τη χαμοζωή και  κέρδισε την αθανασία.
 Στις ομοιότητες  της  περίπτωσης του Ναπολέοντα  Σουκατζίδη που υπερασπίστηκε τα ιδανικά  και τις αξίες του θυσιάζοντας την ζωή του,  με εκείνη της Αγίας Βαρβάρας, η οποία μαρτύρησε υπερασπιζόμενη την πίστη της, υπογράμμισε  ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης  στο χαιρετισμό του.

TSOKAS 1


Ο Ναπολέων Σουκατζίδης ήταν γνήσιο τέκνο του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της εποχής του, και έφτασε ως την υπέρτατη θυσία στον αγώνα για μια κοινωνία δικαιότερη, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Όμως, αν και πέρασαν 70 χρόνια,  το μήνυμα της θυσίας τους παραμένει πάντα διαχρονικά επίκαιρο  υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας   Γιώργος Γεωργιαννάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  «Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη».
Στην  ισορροπημένη γραφή του συγγραφέα, ανάμεσα στην ιστορία και την λογοτεχνία, καθώς και στο πλήθος των συναισθημάτων που γεννά στον αναγνώστη το βιβλίο αναφέρθηκε ο φιλόλογος και διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Διονύσιος Βυθούλκας.
Ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Εύμαρος» Πέτρος Κακολύρης  ανακοίνωσε πως  προχωρά σε τρίτη έκδοση του βιβλίου,  καθώς η δεύτερη έκδοση έχει ήδη εξαντληθεί, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει το βιβλίο από βιβλιοπωλεία και συλλογικούς φορείς απ΄όλη την Ελλάδα.
Τέλος ο συγγραφέας  Σπύρος Τζόκας,  αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να γράψει  ένα ιστορικό μυθιστόρημα αντί για ένα βιβλίο ιστορίας, που θα ήταν ο οικείος τρόπος γραφής για έναν καθηγητή Ιστορίας.   «Ήθελα το βιβλίο να διαβαστεί από περισσότερους ανθρώπους και κυρίως από νέους και νέες , γι’ αυτό διάλεξα την μορφή του ιστορικού μυθιστορήματος.  Επεδίωξα  το όνομα Ν.Σουκατζίδης να αποκτήσει  πρόσωπο, συναισθήματα, ανθρωπογενές περιβάλλον, να πάψει να είναι μόνο ο αριθμός 71 στην λίστα των 200 κομμουνιστών  της Πρωτομαγιάς και να γίνει για κάθε αναγνώστη, μικρότερο ή μεγαλύτερο σε ηλικία, ο δικός του «Ναπολέως», όπως πολύ εύστοχα τον αποκαλεί,  ο ποιητής του Λαού Κώστας Βάρναλης».

 

TSOKAS 2


Οι κύριοι και  οι κυρίες του  θεατρικού  εργαστήριου  του Δήμου, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Παπαγιάννη,  διάβασαν  με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο, με την συνδρομή δυο ταλαντούχων μουσικών στο πιάνο και το βιολί, μετατρέποντας μια απλή παρουσίαση βιβλίου σε  μυσταγωγία πολιτισμού και ιστορίας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες  μια μοναδική εμπειρία.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο συντονιστής – δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος, τόνισε « ο Σπύρος Τζόκας με τον «Κύκλο των «Μάταιων» Πράξεων» μας υπενθυμίζει ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος και καμιά θυσία δεν πάει χαμένη. Το αίμα των αγωνιστών είναι η ακριβότερη σπορά στις συνειδήσεις των ανθρώπων και καρπίζει, όχι μια, αλλά πολλές φορές, ακόμα και όταν οι ζευγάδες έχουν φύγει».