ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

 

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

 

APSER

 

 

Στην Εύβοια είναι προγραμματισμένο το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, όπου από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, τμήματα των ακαδημιών της ιστορικής ομάδας της πόλης μας θα λάβουν μέρος στο μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά EVIA Soccer Link Cup, το οποίο διεξάγεται στην πόλη της Ερέτριας. Στο εν λόγω τουρνουά, που γίνεται με την υποστήριξη του Καλλικρατικού Δήμου Ερέτριας και του τοπικού Απόλλων Ερέτριας, η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα θα συμμετέχει σε αυτό το τριήμερο με δύο τμήματα και πιο συγκεκριμένα με το Παμπαιδικό και το Τζούνιορ. Το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων και οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη, ενώ σε αυτό το τριήμερο ταξίδι του συλλόγου, επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ομάδας και Γενικός Υπεύθυνος των ακαδημιών της ΑΠΕ, κ. Μιχάλης Δαλαταριόφ με συνοδούς τους δύο προπονητές των τμημάτων κ.κ. Μπάμπη Ταουξή και Αλέξανδρο Γκουτσούλα. Στην πολυάριθμη αποστολή του συλλόγου θα είναι και πολλοί γονείς των νεαρών αθλητών της Αγίας Ελεούσας.
Οι αγώνες θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Ερέτριας, έδρα του τοπικού και ιστορικού σωματείου Απόλλων Ερέτριας, γήπεδο το οποίο έχει φυσικό χλοοτάπητα. Στο τουρνουά έχουν δηλώσει συμμετοχή ομάδες από την Αθήνα, την Εύβοια και από γειτονικούς νομούς, ενώ όπως αναφέραμε πιο πριν ο καταρτισμός των ομίλων και οι αγώνες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Μάλιστα το «Evia Soccer Link Cup», λόγω της μεγάλης συμμετοχής, έχει χωριστεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη θα αρχίσει στις 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ η δεύτερη – όπου θα λάβει μέρος η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα - από τις 29 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου.
Η Ερέτρια είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας, νοτιο-ανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από τις βόρειες ακτές τις Αττικής, στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (6ος-5ος αιώνας π.Χ.). Μετέπειτα, όμως, έπαψε να θεωρείται σημαντικός οικισμός και σταδιακά ερημώθηκε. Στα νεώτερα χρόνια, μετά την καταστροφή των Ψαρών, ιδρύθηκε κωμόπολη στην θέση της αρχαίας πόλης αρχικά με το όνομα Νέα Ψαρά, αλλά μετά συνέχισε να αποκαλείται με το όνομα Ερέτρια. Η σύγχρονη κωμόπολη ιδρύθηκε το 1824, μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και την καταστροφή των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824, όταν ήλθαν στην περιοχή επιζώντες από τα Ψαρά, οι οποίοι της έδωσαν το όνομα Νέα Ψαρά. Το όνομα χρησιμοποιήθηκε σημαντικά στον 19ο αιώνα (η εκλογική περιφέρεια και οι βουλευτές ονομαζόταν «Νέων Ψαρών»), αλλά στη συνέχεια επικράτησε το όνομα Ερέτρια.
Σήμερα είναι τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον 19ο αιώνα από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, έφεραν στο φως μεγάλη ποικιλία πολύτιμων ευρημάτων αρχαίας εποχής.
Η Ερέτρια σήμερα αποτελεί σημαντικό λιμένα πορθμειακής γραμμής με τον λιμένα Ωρωπού (Αττικής), και συνδέεται οδικώς με την Χαλκίδα και νότια με το Αλιβέρι. Ως παραθαλάσσια πόλη διαθέτει ταβέρνες και πολλά σημεία ψυχαγωγίας και διασκέδασης, μεταξύ των οποίων και το λεγόμενο νησί των ονείρων. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της σύγχρονης πόλης, όπου πολλά αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

 

APSOC

 

 

APSOC1

 

APSOC3

 

APSOC4

 

APSOC5

 

APSOC6

 

APSOC7

 

APSOC8

 

APSOC9

 

APSOC10