ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Γ΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

 

NEKRO

 

Σε κατάσταση σχεδόν εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το Γ΄ Νεκροταφείο, το μεγαλύτερο κοιμητήριο της χώρας, που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και καλύπτει τις ανάγκες του Αιγάλεω και πολλών γύρω Δήμων, δηλαδή μιλάμε πληθυσμιακά τουλάχιστον για το 30% με 40% της Αττικής. Από τον Νοέμβριο του 2016 και ακόμη περισσότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο οι κηδείες έχουν αναμονή από 3 έως 5 μέρες, δηλαδή φανταστείτε να χάνεται ο άνθρωπος σου, να έχεις τον πόνο σου, να θρηνεί η οικογένεια, οι στενοί συγγενείς και να περιμένουν από 3 έως 5 μέρες για να αποχαιρετήσουν τον θανόντα!

Πάντα τα πράγματα ήταν πιεσμένα στο Γ΄ Νεκροταφείο, αλλά σε τέτοια κατάσταση δεν είχε φτάσει ποτέ. Και όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα, αυτό ξεκίνησε από το γεγονός ότι αργούν οι καθορισμένες εκταφές, που γίνονται στην 3ετία με αποτέλεσμα το σύστημα να «μπουκώσει» και πλέον οι κηδείες να έχουν χρόνο αναμονής από 3 έως 5 μέρες.

Ειδικά οι περισσότερες κηδείες που ορίζονται να γίνουν στην φτηνή οικονομική ζώνη (Γ΄ Ζώνη / τμήματα από το 23 και πάνω), η οποία έχει το φτηνότερο τιμολόγιο με 170 ευρώ περίπου, εκεί πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Για όσους δεν θέλουν να περιμένουν και έχουν την οικονομική ευχέρεια, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα αν επιλέξουν τα τμήματα της Β΄ και Α΄ Ζώνης (με μια μικρότερη χρονική αναμονή), όπου οι τιμές είναι στα 340 και στα 660 ευρώ αντίστοιχα. Εννοείται ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη - όπου μάλλον και δεν υπάρχει πρόβλημα αναμονής - στα τμήματα πολυτελείας (από το 1 έως το 5 ακριβώς στην είσοδο του Νεκροταφείου) όπου το τιμολόγιο έχει 810 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση πάντως με την αναμονή φαίνεται ότι οδηγεί αρκετούς να επιλέγουν για την τελετή της κηδείας το σχετικά νέο Νεκροταφείο του Σχιστού, όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή (Μάλιστα η διαδικασία επιλογής τάφου, σε συνεργασία οικείων και γραφείου τελετών γίνεται απευθείας και ηλεκτρονικά, οπότε ορίζεται αμέσως και η ημερομηνία). Εκεί βέβαια όπως λένε οι ειδήμονες και ειδικά όσο αφορά την τελετή της κηδείας είναι πιο ακριβή η χρέωση στο κυλικείο, καθώς το Γ΄ κοιμητήριο είναι πιο φτηνό, ενώ υπάρχουν και πιο πολλές επιλογές. Πάντως από όσα στοιχεία μπορέσαμε να συλλέξουμε απευθυνόμενοι σε Γραφεία Τελετών του Αιγάλεω και των γύρω Δήμων, οι κάτοικοι του Αιγάλεω, της Αγία Βαρβάρας και του Κορυδαλλού, πολύ δύσκολα επιλέγουν την λύση του Σχιστού, σε αντίθεση με κατοίκους άλλων προαστίων και ειδικά της λεγόμενης Β΄ Πειραιά (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, κτλ.). Οι κάτοικοι του Αιγάλεω θεωρούν ότι γεωγραφικά είναι μακριά από το Σχιστό, ενώ και για λόγους μετακίνησης δεν είναι πολύ γρήγορη και εύκολη η πρόσβαση στο εν λόγο κοιμητήριο, που βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή.