“ΈΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ”: 
ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ Ή ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ;

 

 

 

 

 

 

mnimeio arxiki

 

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

 

 

   Στις 25 Ιουλίου 2017, στο Δήμο Αιγάλεω Αττικής, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπου ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Μπίρμπας Δημήτρης, έφερε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης ένα πρωτάκουστο θέμα με το παρακάτω εισηγητικό: 
  "Από φέτος και στο εξής, τη διοργάνωση του μνημόσυνου για τους Αιγαλιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή του Κηφισού στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, προτείνουμε να αναλάβει ως συντονιστής ο Δήμος Αιγάλεω με συνεργασία και συμμετοχή συλλόγων της πόλης.
Όπως κάθε χρόνο, το μνημόσυνο θα τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και για φέτος προτεινόμενη ημερομηνία η Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017."
    Δηλαδή τι προτείνει ο κ. Δήμαρχος; Ο μέχρι τώρα οικοδεσπότης των εκδηλώσεων μνήμης, η Ένωση των Θυμάτων, να γίνει από εδώ και στο εξής προσκεκλημένος και ένα από τα μέρη των εκδηλώσεων του Δήμου;
 
   Όχι κύριοι τα Θύματα, μέσω των ανθρώπων και των συγγενών τους, έχουν τον κύριο ρόλο και λόγο την ημέρα μνήμης των νεκρών τους και στη μεταλαμπάδευση των ιστορικών γεγονότων και βιωμάτων τους. Όχι οι πολιτικοί!
   
Στη συνεδρίαση αυτή δεν προσκλήθηκε, όπως απαιτούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι αρχές της διαφάνειας, ο καθ ύλην αρμόδιος σύλλογος της πόλης η “Ένωση θυμάτων ολοκαυτώματος Αιγάλεω”. Η πρόεδρος Ένωσης κα Δήμητρα Κορμπά, πληροφορούμενη από άλλες πηγές το γεγονός, παρευρέθηκε και εκπροσώπησε την ένωση, ζητώντας να λάβει το λόγο κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Παρόντα επίσης ήταν τρία μέλη του Εθνικού Συμβούλιου Γερμανικών Οφειλών, ήτοι ο κ. Μαύρος Ιωάννης, ο κ. Συγγελάκης Αριστομένης και ο κος Παραγιουδάκης Κώστας καθώς και την Πανελληνιά Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, ο Αντιπρόεδρος και επίτιμο μέλος της Ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος Αιγάλεω, κ. Μπαλατσούρας Ιωάννης., οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στις απόψεις της Ένωσης.
  Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδριάσεως θέλουμε να  καταγγείλουμε δημόσια την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω κα Αρετάκη – Ντετοράκη Ασπασία, η οποία αρνήθηκε να δώσει το λόγο για ολιγόλεπτη τοποθέτηση στον Αντιπρόεδρο της Πανελληνιάς Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής κ. Ιωαν. Μπαλατσούρα παρά το γεγονός ότι τον ζήτησε επανειλημμένως.
  Επίσης, όταν έλαβε το λόγο η κα Κάτια Νικολαΐδου, εγγονή εκτελεσθέντος περιγράφοντας, συγκινητικότατα, το γεγονός της εκτέλεσης του παππού της και κριτικάροντας αυστηρά την πρόταση του κ. Δήμαρχου - παρούσα δε και η μητέρα της κα Νικολαΐδου, όπου έξι ετών παιδάκι παρακολούθησε μαζί με την αδελφή της την εκτέλεση του πατέρα τους - η κα Πρόεδρος επιχείρησε να μειώσει την αξία της ιστορικής δραματικής κατάθεσης λέγοντας σε έντονο τόνο ότι έχει κι αυτή να περιγράψει οικογενειακά γεγονότα. Φαίνεται ότι η κα Αρετάκη έχει μπουχτίσει από τα δεκάδες χιλιάδες τέτοια περιστατικά σε όλη την Ελλάδα κατά την διάρκεια τις Γερμανικής κατοχής. Ίσως να την καλύπτει η ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑ του κ. Fouchtel, καθώς και το Γερμανοελληνικό ταμείο νεολαίας της Γερμανικής προεδρίας για την εξομάλυνση της ιστορίας αποδεκτό δυστυχώς από λίγους Έλληνες δήμαρχους και όχι από την ολότητα των δημάρχων των μαρτυρικών χωρίων, οικισμών , και πόλεων.
  Στη συζήτηση της εν λόγω συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε λάθη που έγιναν την προηγούμενη χρονιά στη συνδριοργάνωση της αντίστοιχης εκδήλωσης με την Ένωση. Αντί λοιπόν ο Δήμος να διορθώσει τα κατά παραδοχή του οργανωτικά λάθη του και να σταθεί συνδιοργανωτής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντί να συγχαρεί το Δ.Σ. του Συλλόγου της Ένωσης Θυμάτων για την ευρηματική, εποικοδομητική και άξια προσπάθεια του, εισηγήθηκε και κατά πλειοψηφία αποφάσισε, την δική του δεσμευτικότερη παρουσία ίσως για την προώθηση του θέματος, ίσως όμως και για τον υποβιβασμό του. 

  Ως Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής παρακολουθούμε όλα τα σχετιζόμενα με τους συλλόγους, τοπικούς ή ευρύτερους, των θυμάτων και μαρτυρικών πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Τιθέμεθα δε στο πλευρό των προσπαθειών τους και καταγγέλλουμε μικροπολιτικές πρακτικές τρίτων, που σκοπό έχουν να υποβαθμίσουν τους συλλόγους και να δώσουν χώρο, εκούσια ή ακουσία, σε αυτούς που βρίσκονται διαχρονικά απέναντι μας ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!
  Που πολεμούν διαχρονικά τους αγώνες μας και αντί και η δημοτική αρχή του Αιγάλεω να αναλάβει δράση για την 
ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ και  ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ  ασχολείται με μικροπολιτικές και φανφάρες.  
  Στεκόμαστε στο πλευρό της Ένωσης  Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω και στηρίζουμε τη θέση της, όπως διατυπώθηκε από την πρόεδρο κ. Κορμπά Δήμητρα, που πρότεινε να συνεχίσει να διοργανώνει τις, όπως κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις μνήμης, πάντα φυσικά με τη συνεργασία του Δήμου Αιγάλεω, ως ισάξιος συνδιοργανωτής και όχι ως συμμετέχων φορέας.

  Εφόσον διαπιστωθούν τα προτεινόμενα και τελικά αλλάξει στάση ο κ. Δήμαρχος, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επαινέσουμε και όχι να καταγγείλουμε το Δήμο Αιγάλεω.

 


mnimeio 01

 

 

mnimeio 02