Δράσεις της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής

στην διαχείριση την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς

η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Χασιάς και

επεκτάθηκε στην Πάρνηθα στις 22/8/23

 

 

 

 

 

 

 

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κατά το στάδιο της αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Χασιάς και επεκτάθηκε στην Πάρνηθα ενήργησε σύμφωνα με το «Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας Αττικής» σε εναρμόνιση με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ’ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», στα πλαίσια του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ενήργησαν στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, από την στιγμή που ενημερωθήκαν για την εκδήλωση της δασικής πυρκαγιάς από την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, δρομολογώντας παράλληλα δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον έλεγχο και την καταστολή της, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Δημάρχους, στα διοικητικά όρια των οποίων εξελίσσεται η πυρκαγιά.


Ειδικότερα, κινητοποιήθηκαν από την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  Αττικής, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, δρομολογώντας άμεσα τις ακόλουθες δράσεις:


 Την περαιτέρω συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις επηρεαζόμενες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας σε επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Π.Σ. και Ε.Κ.Α.Β. 

 Την δρομολόγηση δράσεων, κατόπιν σχετικού αιτήματος, για την υποστήριξη του έργου της καταστολής από το ΠΣ, με την διάθεση υδροφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργων.

Σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» (εδ.1.5) «Τα μέσα των φορέων τα οποία διατίθενται για την υποστήριξη του έργου του ΠΣ για τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (υδροφόρες, μηχανήματα, κλπ) κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΠΣ, εντάσσονται επιχειρησιακά υπό τον επικεφαλής Αξιωματικό των επιχειρήσεων καταστολής, ο οποίος έχει και την ευθύνη αξιοποίησής τους σε τοπικό επίπεδο (άρθρο 1 παρ. 3 της
ΚΥΑ12030/Φ109.1/1999)».


 Την ενεργοποίηση του Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών – φυσικών προσώπων) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.


 Την σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, για την υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.


 Ενημερωτικές δράσεις κοινού


 Την γνωστοποίηση της καταστροφής (ημερομηνία εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, πληγείσες περιοχές) στη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ

1
 Αίτημα για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με αίσθηση ευθύνης, δουλεύοντας αγόγγυστα ανταποκρίθηκε άμεσα, σε όλα τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, οπότε της ζητήθηκε. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες, προμήθευσε έγκαιρα το Πυροσβεστικό Σώμα με υδροφόρες, εξειδικευμένα μηχανήματα έργου και οτιδήποτε άλλο απαιτήθηκε.


Επιπρόσθετα, η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής διασφάλισε την αδιάλειπτη και αδιάκοπη παροχή νερού στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, γεγονός κρίσιμης και κομβικής σημασίας, συμβάλλοντας έτσι στην απρόσκοπτη επιχείρηση των Πυροσβεστικών οχημάτων στο πεδίο, συνεισφέροντας έμπρακτα στο υπεράνθρωπο έργο του.


Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής αυταπόδεικτα και διαχρονικά στέκεται πάντοτε στο δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεργώντας και συνεπικουρώντας στο έργο του, με όσα μέσα διαθέτει και με οποίο τρόπο της επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.


Οποιαδήποτε εκτίμηση ή διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν παρείχε υδροφόρα οχήματα στην Π.Υ. για την καταστολή και κατάσβεση της τρέχουσας έκτακτης και επείγουσας κατάστασης είναι αβάσιμη, μη λογική και, ασφαλώς, αναληθής και προσβάλλει τα στελέχη της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας που νυχθημερόν εργάσθηκαν από την πρώτη στιγμή για την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε νερό.

Ο Αν. Προϊστάμενος
Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής
Προστασίας

Δρ. Νίκος Πασσάς

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Πολιτικής Προστασίας
Περιβάλλοντος

Βασίλειος Κόκκαλης