ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ & ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ENERGA",

"HELLAS POWER"

Το έννομο συμφέρον του υπερασπίστηκε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, για την ποινική υπόθεση των εταιρειών «Energa” και “Hellas Power”, όπου εχθές εκδικάστηκε η υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου. Το εφετείο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει και η δική θα συνεχιστεί. 

Το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν απόφασης της οικονομικής επιτροπής, είχε εγκρίνει την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δήμου κατά των κατηγορουμένων κατά την εκδίκαση ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, μεταξύ άλλων και σε βάρος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, που τελέστηκε το χρονικό διάστηµα από Σεπτέµβριο 2011 ως Ιούλιο 2012.

Ως προς τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, η ζημία που προξενήθηκε από τις εν λόγω εταιρείες, ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον 34.805,69ευρώ.

Να θυμίσουμε, ό,τι η σκανδαλώδης υπόθεση της «Energa» και «Hellas Power» που έκαναν διανομή ρεύματο για λογαριασμό της ΔΕΗ, έχει δημιουργήσει ζημία στο Δημόσιο και σε αρκετούς Δήμους, που ανέρχεται στα 257 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα, που έπρεπε να έχουν μπει στα Δημόσια Ταμεία, όμως οι δύο εταιρείες δεν απέδιδαν όσα εισέπραταν από το χαράτσι στους λογαριασμούς του ρεύματος, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στην προμήθεια ηλεκτρινής ενέργειας και στα οφειλόμενα δημοτικά τέλη. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους 19 κατηγορούμενους, αφορούν σε υπεξαίρεση, λαθρεμπορία και «ξέπλυμα», ενώ οι κατηγορούμενοι πρότειναν την επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο και τους Δήμους.