Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΑΓΙΓΝΩΣΚΕΙ

 

 

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ…

 

 

POLITARX

 

 

 

 

…Παιδί από σπίτι, ο συμπολίτης μας δημοσιογράφος (ETHNOS.GR) κ. Γιάννης Πολίτης (και οπαδός της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα από τις μεγάλες ομάδες), ακολουθεί τους κανόνες, εργάζεται εξ’ αποστάσεως, μένει εντός οικίας και στον ελεύθερο χρόνο του, αναγιγνώσκει βιβλία τα οποία και μας προτείνει!

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας και για όσο διάστημα μένουμε στο σπίτι κοιτάμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Στους λάτρεις του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ συστήνω τρία βιβλία, που θα τους κάνουν να μπουν στο μυαλό των ηρώων. Και για να μην ξεχνιόμαστε... #μένουμε_σπίτι για να προστατεύσουμε τους οικείους μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Πολίτης. Ακολουθούν τα βιβλία που προτείνει (με μια μικρή περίληψη) και αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ» είναι του συμπολίτη μας δημοσιογράφου – συγγραφέα Θάνου Σαρρή.

 

1) «Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ» - Συγγραφέας Θάνος Σαρρής

 

Οι καλές μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν για τους οπαδούς των "μοβ". Ο πολλά υποσχόμενος μεγαλοεπενδυτής χρησιμοποίησε τον κόσμο της ομάδας για τα προσωπικά του συμφέροντα και όταν ένα κομμάτι της εξέδρας προσπάθησε να αντιδράσει βρέθηκε απέναντι σ' εκείνους που μέχρι πρόσφατα ξελαρυγγιάζονταν μαζί στα παγωμένη τσιμέντα.

Αλλά οι οπαδοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και οραματίζονται ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με μοναδικό ιδιοκτήτη της ομάδας τον κόσμο. Παρά το διεφθαρμένο παιχνίδι των ΜΜΕ, των πολιτικών και των αθλητικών παραγόντων, η σπίθα γίνεται φλόγα και οι επαφές με ομάδες του εξωτερικού που τα κατάφεραν δημιουργούν τη βάση κόντρα σε όλους και σε όλα. Θα καταφέρουν τα παιδιά της κερκίδας να γράψουν ιστορία;

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε έρευνα, με διαλόγους και πρωταγωνιστές που είναι ή θα μπορούσαν να είναι αληθινοί...

 

2) Drazen Requiem του Todd Spehr, σε μετάφραση Δημήτρη Καρύδα

 

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς διαφέρει από τους σούπερ σταρ που έφυγαν νωρίς από τη ζωή δεν πέθανε για να γίνει αθάνατος - ήταν αθάνατος πολύ πριν το νήμα της ζωής του κοπεί απρόσμενα και τραγικά, σε έναν γερμανικό δρόμο, το καλοκαίρι του 1993.

Ο "Μότσαρτ του μπάσκετ", όπως έμεινε στην Ιστορία, κατάφερε από νεαρή ηλικία να πετύχει πράγματα, για τα οποία άλλοι αθλητές χρειάζονται δύο ζωές και τρεις καριέρες. Η ιστορία της ζωής του δεν είναι απλά μια εξιστόρηση των επιτευγμάτων του, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο: το πάθος ενός νέου ανθρώπου να είναι ο πρώτος. Πρώτος στην Ευρώπη και ο πρώτος ξένος που τα κατάφερε στο NBA. Ο Ντράζεν δεν ήταν ποτέ συμβατικός. Ζούσε με τους δικούς του κανόνες, ήταν ασυμβίβαστος με την ήττα και σκληρός πρώτα απ' όλα με τον εαυτό του.

Το παρόν βιβλίο, προϊόν μιας τεράστιας έρευνας, φωτίζει κάθε πτυχή της σύντομης ζωής του και της μεγάλης καριέρας του: από τα παιδικά χρόνια του στο Σίμπενικ, την πανευρωπαϊκή καταξίωση με την Τσιμπόνα και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, μέχρι την επιτυχία του στο NBA, αλλά και τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. Παράλληλα, αποτελεί τον τέλειο οδηγό για κάθε αθλητή ο οποίος δεν βάζει περιορισμούς στις φιλοδοξίες του.

Για μια ολόκληρη χώρα, την Κροατία, ο Ντράζεν παραμένει ένας μύθος, που ξεφεύγει από το στενό αθλητικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, όμως, ανήκει σε όλους και αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου μπάσκετ.

 

3) Μάικλ Τζόρνταν – Ζωή, του Roland Lazenby σε απόδοση του Βασίλη Πουλάκου

 

Ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο βιογραφείται στο βιβλίο του σπουδαίου Ρόλαντ Λέιζενμπι, όπου η διήγηση ξεκινά από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και αποτυπώνει τους διαφορετικούς χαρακτήρες του κορυφαίου των κορυφαίων.

Ακόμα και ο ίδιος ο Τζόρνταν αναρωτιόταν στους πρώτους μήνες της επαγγελματικής του καριέρας βλέποντας τον εαυτό του σε βίντεο… «Λες να πετούσα;» είχε πει. «Ετσι φαινόταν. Σίγουρα έτσι φαινόταν. Τουλάχιστον για λίγο. Το σπανιότατο ταλέντο μοιάζει με κομήτη που διασχίζει με μεγάλη ταχύτητα του ουρανό και είναι ορατός μόνο χάρη στην φωτεινή ουρά που αφήνει πίσω του. Στο σύνολό της, η μαγευτική καριέρα του, Μάικλ Τζόρνταν έκανε τους φιλάθλους, τον Τύπο, τους πρώην προπονητές και συμπαίκτες του, ως και τον ίδιο τον Τζόρνταν, να προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Κι έχουν περάσει χρόνια από τότε που αγωνίστηκε για τελευταία φορά. «Καμία φορά αναρωτιέμαι πώς θα είναι να κάτσω να τα ξανασκεφτώ όλα αυτά» είπε κάποτε, «αν θα μου φαίνονταν αληθινά».

 

 

KREXEX