ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΝΟΣΥΝΟ

ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΙΩΤΗ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ε.α.

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

 

 

Το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024 θα τελεστεί στον Ι.Ν. Εσταυρωμένου Αιγάλεω το 40ήμερο μνημόσυνο του συμπολίτη μας, Αιγαλιώτη, Αντιστράτηγου ε.α., Σωτήριου Αλεβίζου.

Για πάρα πολλά έτη κάτοικος Αιγάλεω (η οικία του επί της Θηβών) ο Αντιστράτηγος (ΔΚ) ε.α., Σωτήριος Αλεβίζος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1937 στην Βελιγοστή Μεγαλόπολης του Νομού Αρκαδίας και ήταν απόγονος της ιστορικής οικογένειας του Μακεδονομάχου Βασίλη Αλεβίζου, που συνέδραμε στον αγώνα του ήρωα Παύλου Μελά.

Σύζυγος του ήταν η Ειρήνη Αλεβίζου, το γένος Κανδηράκη, και απέκτησαν δύο κόρες, την Παναγιώτα και την Βάνα.

Ονομάστηκε Λοχαγός το 1972 και προήχθη μέχρι τον βαθμό του Αντιστράτηγου το 1995. Στην μακρά διαδρομή του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, διοίκησε Μονάδες, Διευθύνσεις Επιτελείων, έχοντας διατελέσει:

Εισηγητής Στρατοδικείου Αθηνών, Εισηγητής Γραφείου Δικαστικού, Ανακριτής Στρατοδικείου Αθηνών, Ανακριτής Ναυτοδικείου Πειραιά, Διευθυντής ΓΕΕΘΑ / ΔΕΠΑΘΑ, Διευθυντής Γραφείου Δικαστικού V ΜΠ, Επιτελής ΓΕΕΘΑ / ΔΔΝ, Πρόεδρος Στρατοδικείου Αθηνών, Διευθυντής Δικαστικού – Αναθεωρητικό Δικαστήριο.

Φοίτησε κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα διάφορα σχολεία του Όπλου του, ενώ επίσης ήταν Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Σε εκτέλεση συνταγματικής επιταγής και κοινής απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης το 1995, μετείχε στην αρμόδια Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου νόμου "περί προσαρμογής του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, της Στρατιωτικής Ποινικής Δικονομίας, ως και των συναφών ουσιαστικού και δικονομικού περιεχομένου διατάξεων προς τας διατάξεις του Συντάγματος».

Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα, τιμήθηκε με τα παράσημα και μετάλλια, του Σταυρού των Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως, Σταυρός των Ταξιαρχών του Τάγματος της Τιμής.

Κατά την εξόδιο ακολουθία, που είχε τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, παραβρέθηκε, εκτός των άλλων, Αξιωματικός, εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας, κ. Νίκου Δένδια, όπου στον επικήδειο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Ο Αντιστράτηγος Σωτήριος Αλεβίζος, υπήρξε ένα άξιο στέλεχος του Στρατού μας, που εκπληρώνοντας καθημερινά το καθήκον του, τίμησε με την προσφορά του την υπηρεσία… Η οικογένεια του Στρατού μας, η δική του οικογένεια, αποχαιρετά ένα αγαπημένο μέλος της. Οι συνάδελφοι του νιώθουμε βαθύτατη θλίψη μπροστά σε αυτήν την απώλεια. Με σεβασμό στον πόνο και την οδύνη, εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στην οποία δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας. Ευχόμαστε από καρδιάς ο θεός να τον αναπαύσει και να δίνει, δύναμη, κουράγιο και υπομονή στα αγαπημένα του πρόσωπα».