Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Του Ηλία Μάνδρου
Προέδρου ΕΒΕΑ, Δημοτικού Συμβούλου Αιγάλεω

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας εδώ και έξι χρόνια η Εκκλησία στάθηκε πολύτιμη αρωγός και προσέφερε στοργή και παρηγοριά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν άθελά τους σε εμπερίστατη θέση δίχως να μπορούν ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Η παντελής σχεδόν έλλειψη κρατικών προνοιακών δομών επιφόρτισε τις αντίστοιχες αρτιότατες προνοιακές δομές της Εκκλησίας με όλο το φορτίο της ανθρωπιστικής κρίσης, δίχως σοβαρή κρατική συμπαράσταση και παρά ταύτα η Εκκλησία μας κατόρθωσε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

 

Είναι πραγματικά χιλιάδες τα μικρά ή μεγάλα «θαύματα» που κατόρθωσαν ενορίες, μητροπόλεις, μεμονωμένοι ιερείς προς ανακούφιση του πόνου των συμπολιτών μας σήμερα όμως θα ήθελα να σταθώ σε ένα μόνον από αυτά. Και αυτό είναι ο προνοιακός άθλος που έχει επιτευχθεί από την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αλέξιο. Πτωχή σε μέσα η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας αλλά πλούσια σε πληθυσμό, καθώς περιλαμβάνει στην περιφέρειά της επτά Δήμους (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πέραμα και Αγία Βαρβάρα) και άξιους κληρικούς κατόρθωσε στα είκοσι πια έτη Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αλεξίου να αναδειχθεί σε πρότυπο προνοιακής υποδομής.

 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Καθημερινώς σιτίζονται στα δεκαπέντε συσσίτια των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως περίπου χίλιοι πεντακόσιοι συνάνθρωποί μας, περίπου τρεις χιλιάδες οικογένειες συντηρούνται με διανομή τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση, παρέχονται οικονομικά βοηθήματα σε απόρους  που υπερβαίνουν ετησίως τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, η Ιερά Μητρόπολις λειτουργεί παιδική κατασκήνωση στην Στεφάνη Βοιωτίας, στην οποία φιλοξενούνται κάθε χρόνο χίλια περίπου παιδιά, πολλά από τα οποία δεν θα είχαν λόγω της οικονομικής κρίσης την δυνατότητα των διακοπών, παρέχονται οικονομικά βοηθήματα σε απόρους φοιτητές, λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, ενώ εδώ και έξι περίπου έτη λειτουργεί στο Σχιστό Περάματος η Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων, η οποία αυτοτελώς έχει αναπτύξει την δική της σημαντική πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Εμπνευστής και άοκνος εργάτης όλου αυτού του έργου, όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος, ο οποίος αποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος με όραμα αρκεί για να επιτευχθούν και οι πλέον δύσκολοι στόχοι. Τίποτε όμως από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την συμπαράσταση οικονομική ή προσωπική του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως του καθενός από εμάς που εμπνεύστηκε από το όραμα του Ποιμενάρχη μας και όπως καθένας μπορούσε στήριξε και στηρίζει το τιτάνιο αυτό έργο. Τις ημέρες που διανύουμε, καθώς ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην Αγία Μεγάλη Εβδομάδα το έργο που περιέγραψα θα αγκαλιάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους, θα καλύψει ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες. Σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Νικαίας και ειδικώς στις ενορίες της πόλης μας θα διανεμηθούν τρόφιμα, θα παρασχεθούν χρηματικά βοηθήματα, θα καλυφθούν ανάγκες ώστε κανείς να μην στερηθεί το Πάσχα το αυτονόητο.

 

Η ΕΒΕΑ θα είναι αρωγός για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια αυτή με τα πενιχρά της μέσα και καλεί τα μέλη της αλλά και όλους τους Αιγαλεώτες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή των ενοριών της πόλης μας με όποιο τρόπο μπορούν, με τρόφιμα, με χρήματα, με φάρμακα, με ρούχα ή υποδήματα, ακόμη και με προσωπική προσφορά, με ένα χαμόγελο παρηγοριάς σε κάποιον συμπολίτη μας που υποφέρει. 

mandros 1

mandros 2