ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΙΟΣ: Η… ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ!

 

 

 

Σήμερα 15 Μαρτίου, το χριστιανικό μας εορτολόγιο, τιμά τον Άγιο Αγάπιο. Και για μας τους ποδοσφαιρόφιλους όλης της Ελλάδας, ειδικά τους παλαιούς, εννοείται ότι δεν ξεχνάμε ποτέ αυτή την γιορτή, χάρη στον έναν και μοναδικό, που πάτησε τα ελληνικά γήπεδα, τον Αγάπιο Καλταβερίδη (αριστερά στην φώτο, δεξιά ο Κώστας Μαυρίδης του Παναθηναϊκού). Μπορεί, πολλοί, από εμάς, να μην ήμαστε Ολυμπιακοί, αλλά την σημερινή εορτή, πάντα θα την θυμόμαστε, καθώς ο Αγάπιος Καλταβερίδης αν κάτι σίγουρα άφησε από το γρήγορο πέρασμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Ολυμπιακός και Ιωνικός), ήταν το μοναδικό όνομα του.
Ο Αγάπιος Καλταβερίδης, γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1962 στο Ααράου της Ελβετίας. Οι γονείς του ήταν μετανάστες στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, καταγόμενοι από τον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης. Ο Αγάπιος Καλταβερίδης αγωνίστηκε σε Ααράου, Λωζάνη, Νοσατέλ Ξαμάξ (πρωταθλητής Ελβετίας το 1987 / μάλιστα ως βασικό λίμπερο έχει πανηγυρίσει και νίκη στο κύπελλο UEFA επί της Μπάγερν Μονάχου), ενώ το 1988 ήρθε στον Ολυμπιακό επί εποχής Κοσκωτά (αγωνίστηκε σε 18 αγώνες) και την επόμενη σεζόν μετακινήθηκε στον Ιωνικό Νικαίας (επί προεδρίας του αείμνηστου Νίκου Κανελλάκη).
Ο Αγάπιος Καλταβερίδης, από τις πιο ηχηρές του Ολυμπιακού και παίκτης με μεγάλες περγαμηνές, σίγουρα θα είχε διαγράψει καλύτερη πορεία στην Ελλάδα, εάν δεν ερχόταν στην άτυχη περίοδο Κοσκωτά.