ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

RIGMKOR

 

 

 

Ολόκληρη η χώρα τις τελευταίες μέρες, έχει μπει σε μια πρωτοφανούς μεγέθους υγειονομική κρίση από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό όλες και όλοι να τηρούμε με αυστηρότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις οδηγίες των γιατρών. Ιδιαίτερα από την στιγμή που η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης, που έχει διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και αρνείται να εφαρμόσει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ευρύ έλεγχο και καταγραφή όλων των κρουσμάτων και όχι μόνο των πιο σοβαρών.

Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε γειτονιά, δείχνουμε αλληλεγγύη και βοηθάμε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Η "τήρηση αποστάσεων", είναι MIA (1), πολύ βασική πλευρά, μεταξύ των πολλών και αναγκαίων (πλύσιμο χεριών, μάσκα κλπ), σε ότι αφορά τη στοιχειώδη τεχνική πλευρά της αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Η απομόνωση αυτού του ζητήματος από την κυβέρνηση, ως το μόνο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι υποκριτικό και αναποτελεσματικό (μιας και πολύς κόσμος πηγαίνει κανονικά στη δουλειά). Γι’ αυτό και η «απαγόρευση της κυκλοφορίας», δεν αποτελεί καθόλου αθώο ή απλά τεχνικό μέσο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, με την λογική της ατομικής ευθύνης, να υποβαθμίσει τις υπόλοιπες πλευρές, που αφορούν αποκλειστικά την ίδια. Καθημερινά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποστελεχωμένο, οικονομικά ρημαγμένο και κατασυκοφαντημένο, δείχνει τα όριά του και όλοι οι θιασώτες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού το διέλυσαν σπεύδουν τώρα να το χειροκροτήσουν. Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Ωστόσο, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, προσλήψεις γιατρών δεν έγιναν, ΜΕΘ δεν άνοιξαν, επίταξη εξοπλισμού και δυναμικού ιδιωτικού τομέα δεν έγινε, διαγνωστικά τεστ δεν έγιναν, άρα ούτε και πρόωρος εντοπισμός κρουσμάτων.

Ακόμα χειρότερα, παρατηρείται μια επιχείρηση κοινωνικής ενοχοποίησης των ίδιων των πολιτών, το νέο «μαζί τα φάγαμε». Η κυβέρνηση επιχειρεί μια μακάβρια αξιοποίηση της πανδημίας. Παίζει με την αγωνία του λαού για να περάσει αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει στο συρτάρι από πριν και που τα ονειρεύεται να ισχύσουν και μετά (απαγόρευση απεργιών, «καραντίνα» στις δημοκρατικές ελευθερίες).

Η πανδημία του κορωνοϊού πέραν της υγειονομικής πλευράς έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, με επιχειρήσεις να κλείνουν, ολόκληρους κλάδους ( τουρισμός – επισιτισμός – εμπόριο ) να κατεβάζουν ρολά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να μετατρέπονται εν μία νυκτί σε επιδοματούχους των 800 ευρώ ( για 1.5 μήνα ) και ανέργους! Την ίδια στιγμή στις μεγάλες επιχειρήσεις παραχωρούνται μεγάλες διευκολύνσεις αναφορικά με τους μισθούς των εργαζομένων, τραπεζικά δάνεια, φόρους και εργοδοτικές εισφορές. Όσο μένουμε σπίτι για την αναγκαία προστασία μας, κυκλοφορεί ελεύθερα η εργοδοτική ασυδοσία.

Τα μέτρα αυτά είναι ελλιπή και δεν μπορούν να συμβάλουν και να ανακουφίσουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ούτε να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την τεράστια υγειονομική κρίση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές, πρέπει να πάρουν θέση και να συμβάλουν στη στήριξη των πληττόμενων στρωμάτων της κοινωνίας και στην αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Διεκδικούμε:

 

- Απολύμανση και καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των εν λειτουργία δημοτικών κτηρίων καθώς και των κοινόχρηστων χώρων.

 

- Παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για όσους αυτές τους εργαζομένους του Δήμου που εξακολουθούν και εργάζονται.

 

- Προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα για να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες που προκύπτουν.

 

- Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να αναλάβουν την αρωγή των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές ανάγκες για την σίτιση, την προμήθεια τροφίμων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

- Σε μελλοντική ανακάλυψη εμβολίου, οι Δήμοι να είναι αρμόδιοι για την ομαλή και φθηνή διακίνησή τους στις ευπαθείς ομάδες.

 

- Οι Δήμοι να αναλάβουν την ενημέρωση σε των πολιτών για τα μέτρα προστασίας, δεν αρκεί μόνο η διαδικτυακή ενημέρωση.

 

- Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τον Δήμο/δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.

 

- Πίεση των Δημοτικών Αρχών στις εταιρείες παροχής Ρεύματος και Ύδρευσης να μην προβαίνουν σε διακοπές παροχής ρεύματος και νερού. Κανένας χωρίς νερό και ρεύμα, άμεση επανασύνδεση όσων διακοπών έχουν προκύψει.

 

- Αύξηση των κονδυλίων των δαπανών για την υγεία, μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους

 

- Όχι στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να πάρουν θέση ελέγχοντας την τήρηση των κανόνων και συνθηκών εργασίας επιχειρήσεων της επικράτειάς τους.

 

- Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο του Ελαιώνα. Ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά ιατρεία χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ.

 

ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

 

 

CLAJNEW