ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ «emptychairs»

 

 

 

 

 

 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ!

 

diamartex

 

 

 

Στην Πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «emptychairs» (Άδειες Καρέκλες), που έλαβε χώρα και επί ελληνικής επικράτειας το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαίου 2020, υπό την υλοποίηση της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), παρών φώναξε και η πόλη μας το Αιγάλεω, όπου συμμετείχε και η Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Αιγάλεω με επικεφαλής τον Πρόεδρο (και Αντιδήμαρχο) κ. Ηλία Μάνδρο.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη μας, όπου συμμετείχαν πολλοί επαγγελματίες του κλάδου Εστίασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έλαβε χώρα στον πεζόδρομο της οδού Αγίας Λαύρας.

Η διαμαρτυρία αποτέλεσε μια συμβολική βουβή πράξη του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, ενώ η ΠΟΕΣΕ έχει κάνει γνωστό πως πρέπει να εξευρεθούν από την κυβέρνηση αποτελεσματικές λύσεις για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, οι οποίοι πλήττονται και κινδυνεύουν με… εξαφάνιση, μετά το αρχικό πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με την κίνηση αυτή οι επαγγελματίες του χώρου θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο.

Σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω και Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Αιγάλεω, κ. Μάνδρος, επεσήμανε:

«Συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις συνθήκες επαναλειτουργίας των καταστημάτων, μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε».

 

Η ΠΟΕΣΕ έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης, μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80%, 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος, και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις "Άδειες Καρέκλες" ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα.

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ

 

Δηλώσεις σχετικά και με το θέμα της εστίασης, έκανε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Μεταξύ άλλων είπε:

«… Αναμένεται ένα βαθύ υφεσιακό κύμα να χτυπήσει την Ελλάδα», «… Τις επόμενες μέρες η ρύθμιση για την εστίαση… Μακάρι να ανοίξει πριν από την 1η Ιουνίου».

Σχετικά με τις λύσεις που προτάθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού επιτελείου με εκπροσώπους από την ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι προκρίνεται να παραχωρηθεί πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για τα καταστήματα εστίασης, «χωρίς τη παραμικρή επιβάρυνση, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι, σε συνεννόηση με τους Δημάρχους, θα πρέπει να μείνει χώρος για να περνούν οι πεζοί και εξήγησε ότι, «από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί κανείς να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, γι’ αυτό το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα στους Δημάρχους».

Ερωτηθείς ο Υπουργός για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως, είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο».

 

 

MKMAK