ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

 

  ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΥΘΕΑΣ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

 

 

Astithea 6

 

 

Δύο διαφορετικές απόψεις στις παρεμβάσεις

στο σχέδιο πόλης από δύο γειτονικούς Δήμους.

 

Οι πόλεις σχεδιάζονται για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε εποχής. Έτσι λοιπόν, όταν πραγματοποιείται ο σχεδιασμός μιας πόλης, μιας γειτονιάς ή ακόμα και ενός δρόμου, στην μελέτη λαμβάνονται υπόψη οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων, οι τρέχουσες και οι μελλοντικές ανάγκες των πολιτών.

 

Σήμερα, με την αύξηση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, τα προβλήματα μετακινήσεων, την αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα, έννοιες όπως βιώσιμη & αειφόρος ανάπτυξη, έξυπνες & πράσινες γειτονιές, έξυπνες και πράσινες πόλεις, αποτελούν βασικά στοιχεία του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και ουσιαστικό κίνητρο για παρεμβάσεις στις γειτονιές.

 

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), ολοκλήρωσε τις μελέτες που αφορούν την υλοποίηση του έργου «Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς». Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α.), περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου, σε
συνδυασμό με την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με στόχο την δραστική μείωση των δαπανών που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας για τους κατοίκους, και την μείωση των εκπομπών σε αέριους ρύπους, βελτιώνοντας έτσι το μικρόκλιμα της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Astithea 5

 

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα ανατολικότερα στον Δήμο Χαϊδαρίου, ανακοινώνεται και τίθεται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο η «Αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Αστυθέας». Η περιοχή αυτή αποτελεί την ΝΟΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟ της πόλης μας λόγω της ύπαρξης της στάσης του ΜΕΤΡΟ, εξυπηρετεί όλους του δημότες της πόλης και φυσικά είναι η πρώτη εντύπωση κάθε επισκέπτη για την πόλη μας. Το Χαϊδάρι.

 

Η ενέργεια της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην περιοχή της Αστυθέας είναι πλέον επιβεβλημένη και αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση του Δήμου που σπεύδει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του Χαϊδαρίου!

 

Το κύριο πρόβλημα της Αστυθέας εντοπίζεται στην εποχή που εντάχτηκε στο σχέδιο, δηλαδή το 1955. Το σχέδιο αυτό, λόγο της ύπαρξης πολλών ρεμάτων δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε οδούς όπως η Συνταγματάρχου Γιαννούλη, Ελ Αλαμέιν κ.λ.π.

 

Όσο πιο υποβαθμισμένη είναι μια περιοχή, τόσο πιο «βάναυσα» και χωρίς σεβασμό της συμπεριφέρονται οι επισκέπτες κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στους κατοίκους της περιοχής: Σήμερα, στην περιοχή έχουμε ρέματα ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ καταπατημένα σε μεγάλα τμήματα και χτισμένα. Δρόμους αυθαίρετα δημιουργημένους χωρίς πεζοδρόμια , διασταυρώσεις οδών όπως αυτή της Συνταγματάρχου Γιαννούλη- Θερμοπυλών & Ευρώτα, οι οποίες παρουσιάζουν τεράστιους κινδύνους για κάθε περαστικό.

 

Όλα αυτά σε μία περιοχή πυκνοκατοικημένη και με τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω και της ύπαρξης της στάσης του ΜΕΤΡΟ, γεγονός που αντί να προσθέσει αξία στην περιοχή, προς το παρόν της δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

 

Η έλευση του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή πρέπει να αποτελέσει κίνητρο και βασικό πυλώνα της αναβάθμισης της περιοχής! Η έκπληξη όμως έρχεται από το εισηγητικό του θέματος: Ενημερωνόμαστε ότι για την εν λόγω Αναθεώρηση βγαίνει από τα συρτάρια μια μελέτη του 1996 αυτούσια(!!!), μελέτη δηλαδή που εκπονήθηκε προ είκοσι περίπου ετών χωρίς καμία επικαιροποίηση!

 

Είναι λογικό ότι ακόμα και οι καλύτερες τεχνικές μελέτες υπόκεινται υποχρεωτικά σε επικαιροποίηση, τόσο λόγω της εξέλιξης της κοινωνίας μας όσο και λόγω της συνεχούς εξέλιξης των τεχνικών, περιβαλλοντικών και ελάχιστων κοινωνικών προδιαγραφών!

 

Οι παρεμβάσεις με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σε επίπεδο οικοδομικού τετράγωνου-γειτονιάς-περιοχής, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής, του μικροκλίματος της περιοχής και των υπηρεσιών που παρέχονται από την ίδια την πόλη στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, έχουν περάσει πλέον σε φάση εφαρμογής.

 

Astithea 4

 

Δεν είναι το «αύριο», δεν είναι κάτι το μακρινό και φυσικά δεν είναι κάτι το άπιαστο. Είναι το σήμερα! Και το να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες του σήμερα και όχι με το χθες, είναι υποχρέωσή μας. Ειδικά όταν γι' αυτό έχουμε εκλεγεί και αυτό έχουμε υποσχεθεί.

 

 

Παράδειγμα ο γειτονικός Δήμος Αγίας Βαρβάρας.

 

 

 Στο Χαϊδάρι υπήρξαμε πρωτοπόροι.

Τώρα, χάσαμε το όραμα;;

 

 

 

Προτείνω πριν πέσουμε στην παγίδα του μικρού ρουσφετιού, να ρίξουμε μια κρυφή ματιά δίπλα μας και να κοιτάξουμε το σήμερα δημιουργώντας αξία για το μέλλον.

 

 

 

Αειφόρος Ανάπτυξη:

 

 

 

«Η ανάπτυξη του ικανοποιεί της ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες»

 

 

 

 

 

YannisDaskalakisPhoto

Γιάννης Δασκαλάκης MRICS, BEng.

 

MSc in Real Estate Investment & Finance

 

Ορκωτός Εκτιμητής Ακινήτων