diafimistikes pinakides

 

Από 1.467 έως και 29.347 ευρώ θα είναι τα πρόστιμα «φωτιά» που θα επιβάλλονται, κατά περίπτωση, σε όσους έχουν προχωρήσει σε παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαϊδαρίου και ελήφθη ομόφωνη απόφαση, έτσι ουσιαστικά υιοθετήθηκε η εισήγηση του Τμήματος Εσόδων του Δήμου.

Κατόπιν τούτου, Ο καθορισμός του τρόπου υπολογισμού του ύψους προστίμων επί καταγεγραμμένων παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πλαισίων-διαφημίσεων σε οδούς και περιοχές εντός ορίων του Δήμου Χαϊδαρίου, σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου-διαφήμισης και είναι το είδος, το μέγεθος, και το ολικό ύψος αυτού ως εξής:

1. Η διακύμανση του προστίμου ορίζεται ως κάτωθι:

i. Για διαφημιστικές πινακίδες χωρίς πλαίσιο (αφίσες, πανό, κ.λ.π.), από εύκαμπτο υλικό (χαρτί, ύφασμα, κ.λ.π) επί σταθερών σημείων ή κατασκευών, πρόστιμο 1.467,35 €.

ii. Για διαφημιστικές πινακίδες έως 2 τετραγωνικά μέτρα, πρόστιμο 1.467,35 €.

iii. Για διαφημιστικές πινακίδες από 2,01 τ.μ. έως 5τ.μ, πρόστιμο 3.000,00 €.

iv. Για διαφημιστικές πινακίδες από 5,01 τ.μ. έως 10,00τ.μ., πρόστιμο 10.000,00 €.

v. Για διαφημιστικές πινακίδες από 10,01 τ.μ. έως 15,00τ.μ., πρόστιμο 12.500,00 €.

vi. Για διαφημιστικές πινακίδες από 15,01 τ.μ. και άνω πρόστιμο 20.000,00 €.

vii. Για διαφημιστικές πινακίδες τοποθετημένες σε αυτοτελείς δομικές κατασκευές συνολικού ύψους άνω των 5μ., πρόστιμο 29.347,00 €.

2. Για τον υπολογισμό του μεγέθους των ανωτέρω περιπτώσεων ii-vi, προσμετράτε η ωφέλιμη επιφάνεια που προορίζεται για την προβολή του διαφημιστικού μηνύματος (πλαίσιο), καθώς και η επιφάνεια του υποστηρίγματος ή της κατασκευής που χρησιμοποιείται για την τοποθέτησή της.

3. Το πρόστιμο επιβάλλεται κατά περίπτωση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και διατίθενται αποκλειστικά για την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πλαισίων, υπαίθριων διαφημίσεων ή επιγραφών.

Το ανωτέρω ποσό…:

• Επιβάλλεται σε κάθε παράνομο διαφημιστικό πλαίσιο-διαφήμιση. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε κάθε παράνομο διαφημιστικό πλαίσιο-διαφήμιση θα διπλασιάζεται.

• Στους διαφημιστές, καθώς και σε όσους μισθώνουν και εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης επιβάλλεται πρόστιμο.

Πρόστιμο επίσης επιβάλλεται και σε βάρος των διαφημιζομένων στις περιπτώσεις που διενεργείται υπαίθρια διαφήμιση εκτός των χώρων που έχουν καθοριστεί.

Οι δαπάνες αφαίρεσης αποκατάστασης του χώρου και κάθε άλλη συναφής ε την αφαίρεση δαπάνη καταλογίζεται σε βάρος των υπαίτιων.

4. Σε περίπτωση που για το πλαίσιο υφίσταται η άδεια του αρθ.5 του Ν. 2946/2001 (2Οσχετικό) από τον οικείο Δήμο και η παράβαση αφορά μόνο στην μη αναγραφή των στοιχείων των του άρθρου 4 παρ. 2 του προαναφερόμενου νόμου ,δεδομένης κατά τα άλλα της θέσης τοποθέτησης, επιβάλλεται ως πρόστιμο το ελάχιστο ποσό των 1.467,35€, εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει τη σχετική αδεία – σε διάστημα 10 ημερών από την κοινοποίηση με αποδεικτικό επίδοσης της έκθεσης αυτοψίας – και εφόσον ταυτόχρονα στο διάστημα αυτό προβεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας με την αναγραφή των απαραίτητων στοιχείων επ’ αυτής. Η διαπίστωση αποκατάστασης της νομιμότητας, γίνεται από το συνεργείο καταγραφής της παράνομης πινακίδας. Μετά την άπρακτη πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, καταλογίζεται ολόκληρο το πρόστιμο.