“Εργαστήρι Κατασκευής Παραδοσιακού Χαρταετού

 

στους Παιδικούς Σταθμούς”

 

Μια εβδομάδα πριν τις Αποκριές ηλικιωμένοι των ΚΑΠΗ και του ΚΕΦΑ θέλησαν να δείξουν στα παιδιά των Παιδικών Σταθμών πως φτιάχνεται ένας παραδοσιακός χαρταετός. Σε κάθε Παιδικό Σταθμό στήθηκαν τα Εργαστήρια του Χαρταετού και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βήμα – βήμα την κατασκευή του, έτσι όπως γινόταν τα παλιά τα χρόνια: πρώτα ο σκελετός, μετά το χαρτί σε πολλά χρώματα, τα σκουλαρίκια, τα ζύγια και τέλος η ουρά. Οι παππούδες τους αφηγήθηκαν για τα παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούσαν παλιά, αλευρόκολλες, καλάμια και χαρτιά από εφημερίδες.

 

Τα παιδιά συμμετείχαν όπου μπορούσαν και στο τέλος αναπαράστησαν μέσα στους σταθμούς το πέταγμα του χαρταετού. Όλα μαζί φύσηξαν να σηκωθεί και κουνούσαν την χρωματιστή ουρά του!

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μία από τις πολλές που θα γίνουν φέτος στο πλαίσιο προγράμματος διαγενεάκων δράσεων που έχουν σχεδιάσει το Τμήμα Προστασίας Ηλικιωμένων και το Τμήμα Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Πρόκειται για δράσεις που αποσκοπούν στο να φέρουν κοντά τους ηλικιωμένους με τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, τη συνέχιση της παράδοσης στις επόμενες γενιές, την καλλιέργεια συναισθημάτων αμοιβαίας αγάπης και ζεστασιάς,  μεταξύ της γενιάς που μεγάλωσε πια και την γενιάς που τώρα ξεκινά να μεγαλώνει.