ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ... ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ Ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ(;)

Δίχασε το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου η συζήτηση για την τύχη του παλαιού Δημαρχείου (Δημάρχου Δημητρίου Γιαχνή), επί της Κουμουνδούρου 5. Ο Αντιδήµαρχος Παιδείας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Ν. Καραγιάννης, εισηγούµενος το θέµα µεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ό,τι πάγια θέση της διοίκησης του Δήμου και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι η αναγκαιότητα δηµιουργίας ιδιόκτητων χώρων πολιτισµού. Προχωρώντας την τοποθέτησή του, μετέφερε την θέση της δημοτικής αρχής, που είναι η δηµιουργία ενός πολιτιστικού χώρου, στη θέση του παλαιού ∆ηµαρχείου, µε σύγχρονες προδιαγραφές, που θα µπορεί να στεγάσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες όλων αυτών που ασχολούνται µε την τέχνη... "Αναγνωρίζουµε την ιστορική αξία του κτιρίου, δεδοµένου των τεράστιων ζηµιών που έχει υποστεί από το σεισµό του 1999, δεν υπάρχει η οικονοµική δυνατότητα συντήρησης και αναπαλαίωσης του κτιρίου", είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας παράλληλα ό,τι το έργο έχει εγκριθεί και µε το πέρας του έτους υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί, γι' αυτό και θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, με τη σειρά του, είπε ξεκάθαρα ό,τι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, πρόταση της διοίκησης, είναι η κατεδάφιση του κτιρίου και εξήγησε... "Εάν υπήρχε τρόπος να σώσουµε το κτίριο και να το αναστηλώσουµε ώστε να έχουµε και τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες ώστε να αποτελέσει πλέον θεσµό για τα πολιτιστικά δρώµενα της πόλης, θα ήµασταν περιχαρείς, δυστυχώς δεν υπάρχει. Εισηγούµαστε την κατεδάφιση του κτιρίου και την ανέγερση ενός καινούριου που θα λειτουργήσει ως κέντρο πολιτισµού για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των φορέων της πόλης µας", τόνισε, επαναλαμβάνοντας ό,τι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το οικόπεδο, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονοµικών (ΤΑΙΠΕ∆) και στο χώρο να ξεφυτρώσουν πολυκατοικίες. Τόνισε δε ό,τι το έργο είναι 100% χρηµατοδοτούµενο από την Περιφέρεια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απένταξης του εν λόγω έργου, µε συνέπεια να χαθεί για το ∆ήµο µας η εγκεκριµένη πίστωση.

Το λόγο έλαβαν και πολίτες οι οποίοι αντιδρούσαν στην κατεδάφιση, ενώ όχι στην κατεδάφιση είπε σχεδόν και το σύνολο της αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ∆ηµοτικής Παράταξης «Πάµε να Ενώσουµε το Χαϊδάρι» κ. Α. Μποζίκας, δήλωσε ότι καταψηφίζουν το θέµα, όπως έπραξε ο επικεφαλής της ∆ηµοτικής Παράταξης « Χαιδάρι Ξανά» κ. Ε. Ντηνιακός, ο  επικεφαλής της ∆ηµοτικής Παράταξης «Πολίτες σε δράση-Οικολόγοι Πράσινοι» κ. Θεόδωρος Σπηλιώπουλος και ο επικεφαλής της ∆ηµοτικής Παράταξης «∆ιάφανος ∆ήµος» κ. Κ. Ασπρογέρακας, ο οποίος μάλιστα είπε ό,τι είναι κάθετα αντίθετος. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ∆ηµοτικής Παράταξης «Όραµα ∆ηµιουργίας» κ. Η. ∆ρούλιας, ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε την πρόταση της διοίκηση και δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά.

Εν κατακλείδι, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά) και καλεί την Περιφέρεια να διαθέσει το ποσό του έργου που αφορά στην αναστήλωση του Παλαιού ∆ηµαρχείου και σε άλλες ανάγκες του ∆ήµου Χαϊδαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση να προχωρήσει στην υλοποίηση του εγκεκριµένου έργου, την κατεδάφιση και την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου κτηρίου, µε στόχο να αναδειχθεί σε πρότυπο κέντρο πολιτισµού, προς όφελος των κατοίκων του ∆ήµου µας, σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στο εισηγητικό µέρος.