ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ:

 

Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΘΛΗΤΗΣ

 

20x30-ILFG0040

 

 

ULTRAMAN Rhodes 2015

 

 

 

Το παρόν κείμενο έχει γραφτεί σαν μία αναδρομή στο παρελθόν με αφορμή τον αγώνα ULTRA-MAN που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέλη Σεπτέμβρη στην Ρόδο. Αγώνας ΖΩΗΣ από τον αξιόλογο Τριαθλητικό Σύλλογο Απόλλων Ρόδου για φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ του Συλλόγου Γονέων - Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ.

 

<< Τα ανθρώπινα αληθινά σενάρια είναι τελικά αυτά που κάνουν την ζωή μας ομορφότερη>>.

 

Ο Αλέξανδρος Σταθόπουλος από 4 ετών έτρεχε σε λαϊκούς δρόμους και στα εννιά του τερμάτισε μισό Μαραθώνιο δρόμο 21 χιλ. Σαν έφηβος κέρδισε τρία μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα σε πίστα –αντοχή -ορεινή ποδηλασία και επίσης στέλεχος της εθνικής εφηβικής ομάδας με αρκετές επιτυχημένες συμμετοχές στο εξωτερικό και 1ος νικητής σε Πανεπιστημιάδα. Στα 18 του ακολούθησε τον πατέρα του Τάσο, ( λάτρη στους αγώνες αντοχής διαρκείας), σε μεμονωμένους και σύνθετους, τερματίζοντας κλασικούς και ορεινούς υπέρ μαραθωνίους 110χιλ. Στα 22 και 23 του χρόνια τερματίζει με επιτυχία τα αναμφισβήτητα δύσκολα IRONMAN Switzerland 2007 και IRONMAN lanzarote 2008.

 

Αυτά ήταν τυχαίως και η πρόκριση για να λάβει μέρος στο ULTRAMAN Καναδά 2008 τέλη Αυγούστου , αφού με πρωτοβουλία του, ήθελε να αντικαταστήσει τον πατέρα του Τάσο μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημά του τον Μάιο μήνα. Μόλις 24 ετών, ήταν παρών στην εκκίνηση στην πόλη penticton ανάμεσα σε καταξιωμένους παγκόσμιους υπέρ τριαθλητές δεκαετίες μεγαλύτεροί του, που είχαν άλλωστε και το ηλικιακό πλεονέκτημα για τέτοιου είδους ψυχοσωματικής υπέρβασης.

 

Σκοπός του Αλέξανδρου ήταν να μην πάει χαμένο το όνειρο της οικογένειας , που ήταν η συμμετοχή σε έναν διεθνή αγώνα πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα . Κολύμπησε τα 10 χιλ σε λίμνη με πολύ χαμηλή θερμοκρασία εντός νερού, ποδηλάτησε 420 χιλ και έτρεξε 84.3χιλ.

 

Η ποδηλασία και το τρέξιμο πραγματοποιήθηκε με υπερβολικά υψομετρικά στα Καναδέζικα βουνά με συχνή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Με χρόνο 29:03:03 έλαβε την 3η τιμητική θέση στην γενική κατάταξη. Οι Καναδοί ρεπόρτερ τον πρόβαλλαν με το προσωνύμιο του σύγχρονου μικρού Έλληνα Ηρακλή! Βραβεύθηκε άμεσα από τους ομογενείς και από τους Έλληνες αθλητικογράφους ΠΣΑΤ ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες αθλητές 2008.

 

Ο Αλέξανδρος παραμένει ο μικρότερος ηλικιακά ULTRAMAN στον κόσμο, και ο πρώτος ΔΙΔΑΞΑΣ Έλληνας στα υπέρ τρίαθλα. Σήμερα 31 ετών ζει και εργάζεται στην Νορβηγία με την οικογένειά του αναμένοντας να γεννηθεί και ο δεύτερος γιός του ενώ συνεχίζει να παίρνει μέρος σε μικρότερους μήκους αγώνες αντοχής που υπέρ αγαπάει, μαζί με τον επίσης τριαθλητή αδερφό του Γιώργος 36 ετών που ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

 

Ο Κώστας Ζεμαδάνης (φυσικοθεραπευτής και υποψήφιος Γιατρός από την Ιτέα Φωκίδας), με συμμετοχές σε IRONMAN triathlon και πανελλήνιες διακρίσεις στις υπέρ αποστάσεις τρεξίματος , 3η πανελλήνια θέση 24ώρου, με συμμετοχές στο ΕΥΧΙΔΑ 110 χιλ κ.λ.π, το 2012 (Σλοβενία) μπαίνει δυναμικά σε αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος ultra triathlon με συνεχή αγωνιστική δράση.

 

Στο Λονδίνο τον Ιούνη 2014 τερμάτισε 6ος σε 56 ώρες το TRIPLE ENDUROMAN ULTRA κολυμπώντας 11.500 μ, ποδηλατώντας 540 χιλ, και τρέχοντας 126χιλ! Το χάλκινο μετάλλιο το κέρδισε στην Ουγγαρία αφού κολύμπησε 7.600μ, ποδηλάτησε 360χιλ, και έτρεξε 84.4 χιλ. σε 25:30 ώρες.

 

Την μεγάλη ανεπανάληπτη διαφορά, την πραγματοποίησε στο Μεξικό τον Οκτώβρη 2014 όπου κέρδισε την 2η παγκόσμια θέση (και συνάμα παγκόσμια αναγνώριση) τερματίζοντας τα DECA IRONMAN TRIATHLON !!

 

Ωστόσο και ο βετεράνος Τάσος, ηθικός... αυτουργός των παραπάνω, μετά από 90 χιλιάδες δρομικά χιλ. 46 Μαραθωνίων , δεκάδων υπέρ Μαραθωνίων, συμμετοχή σε Σπάρταθλον ,πολυήμερες no-stop διεθνή ποδηλατικές διασχίσεις στο εξωτερικό, έξι (6) τερματισμούς IRONMAN , κατάφερε και αυτός εν τέλει μετά από 5 χρόνια να τερματίσει στην Ελλάδα τον δικό του αγώνα ζωής με τα 514 χιλ. του ULTRAMAN για φιλανθρωπία υπέρ της ΦΛΟΓΑΣ σε 36 συνεχόμενες ώρες .

 

Ήταν τον Ιούλη 2013 με συνοδούς –κριτές τους άξιους Σπαρταθλητές Τάκη Σκουλή ,Σπύρο Σπυρόπουλο που αναβίωσαν τον Φιδιππίδιο δρόμο Αθήνα-Σπάρτη- Αθήνα 490χιλ. και τον ποδηλάτη υπέρ αποστάσεων Νίκο Μωησιάδη Αθήνα-Όσλο 3.500χιλ.

 

Και όλα αυτά με τον βαθμό δυσκολίας από ακρωτηριασμό δεξιάς μισής του παλάμης από εργατικό ατύχημα το 1989, και την αναπηρία στο δεξί του πόδι που είναι κοντύτερο 3 πόντους από συντριπτικό κάταγμα κνήμης ,αφαίρεση περόνης και πρόβλημα ισχίου από το τροχαίο του 2008.

 

Ο τριαθλητικός Σύλλογος Απόλλων Ρόδου, και ο οργανωτής του αγώνα Χατζηνικόλας Νίκος (Παιδίατρος –Τριαθλητής) , εκφράζοντας σεβασμό για την προσφορά τους στα υπέρ τρίαθλα, κάλεσαν τιμής ένεκεν τους σεμνούς και αθόρυβους αυτούς αθλητές να είναι παρών στην ιερή αθλητική εκδήλωσή τους.

 

Εκδήλωση που αγκαλιάζει με αγάπη σύσσωμη η Ελληνική τριαθλητική οικογένεια, προβάλλοντας με τον ιδανικότερο τρόπο ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός που εξάγει αλληλεγγύη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο.

 

Συγχαρητήρια και καλές επιτυχίες στον Σύλλογο που αναβαθμίζει με περισσότερη ανθρωπιά το σμαραγδένιο νησί ευελπιστώντας συνάμα στη διάδοση των μικρών αλλά και των μεγάλων τριάθλων στη χώρα μας. Κλείνοντας καταθέτω ένα πόνημα από τα δημοσιευμένα κείμενα του Τάσου Σταθόπουλου.

 

<<Τα τρίαθλα IRONMAN –UTRAMAN -ULTRA TRIATHLON παραμένουν ένας σπάνιος χώρος όπου μπορεί ακόμα κανείς να γράψει τον προσωπικό του μύθο και με τρόπο εντελώς ανιδιοτελή ,ωθούμενος μόνο από δίψα ,να ανυψωθεί σε χώρο μυθικό όπου μοναχός ο άνθρωπος συναντάται με τους Θεούς>>.

 

Γιάννης Μάντης Τριαθλητής