… ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

 

 

 

 

 

 

ΣΤΟ ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

 

 

ZYGATHL

 

 

 

 

 

Αξιοσημείωτη η – κυρίως - αιγαλιώτικη αθλητική… παροικία (όπως και άλλοι που έχουν σχέση με την Δυτική Αθήνα), που κατάγεται από το πολύ ορεινό χωριό (1.280 μ. υψόμετρο) της Αρκαδίας, το πανέμορφο Ζυγοβίστι Γορτυνίας στο όρος Μαίναλο.

Κατά την περίοδο των θερινών διακοπών του Αυγούστου (2019) που πέρασε, το παρεάκι από τα Δυτικά προάστια επί το πλείστον, έσμιξε στο συγκεκριμένο πανέμορφο ορεινό προορισμό, για λίγα 24ωρα χαλάρωσης.

 

DYTIK

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στην σχετική κεντρική φώτο, από αριστερά, ο Χαϊδαριώτης μπασκετμπολίστας, Άρης Φράγκος, ο Πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Θεμιστοκλή Αιγάλεω, Γιάννης Δαμόπουλος, ο πρώην προπονητής του ποδοσφαιρικού Διαγόρα Αιγάλεω, Τάσος Χατζής και ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας μας (Γεν. Γραμματέας της ιστορικής ΑΠΕ Αγία Ελεούσα), Θεόδωρος Γουρνάς.

Εκτός βέβαια από τους παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε, ότι από το ίδιο χωριό έλκουν την καταγωγή τους και άλλοι γνωστοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, που έχουν σχέση με το Αιγάλεω, και πιο συγκεκριμένα οι, Γιώργος Βούλγαρης και Τάσος Χαντζής.

Ο παλιός διαιτητής Α΄ Εθνικής του συνδέσμου Αθήνας κ. Γιώργος Βούλγαρης (μικρή φώτο στο κεντρικό πλάνο / πάνω αριστερά), ο οποίος μετά το τέλος της καριέρας του υπήρξε μέλος της διοίκησης του ΣΑΔ (Σύνδεσμος Αθηναίων Διαιτητών), παρατηρητής διαιτησίας Α΄ Εθνικής, καθηγητής Διαιτησίας, Αρχιδιαιτητής της ΕΠΣΑ, την περίοδο 1990-1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΑΕΔ (Ανωτάτης Επιτροπής Διαιτησίας), ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν και μέλος της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας). Ο Γιώργος Βούλγαρης, μεγάλωσε στην γειτονική Αγία Βαρβάρα, ενώ μαθητικά του χρόνια πέρασε και σε σχολεία του Αιγάλεω.

 

 

VOULGTL

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Ο Γιώργος Βούλγαρης, στο αριστερό πλάνο, σε φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού – Αιγάλεω στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τους αρχηγούς Δημήτρη Πηγαδίτη και Μάϊκ Γαλάκο, ενώ στο δεξί πλάνο, στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη, με τους αρχηγούς Κώστα Ιωσηφίδη και Ντίνο Κούη.

 

 

Ο Τάσος Χαντζής, που για πολλά χρόνια έζησε στο Αιγάλεω, «μετακόμισε» την δεκαετία του 90 στο Χαϊδάρι, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανέλαβε ως Πρόεδρος τον ΑΟ Χαϊδαρίου, παίρνοντας τον σύλλογο από την Δ΄ Εθνική και τον έφτασε στην Β΄ Εθνική, όπου μάλιστα επί θητείας του, στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας ο σύλλογος της Δυτικής Αθήνας απέκλεισε την ΑΕΚ.

 

 

XANT

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Ο Τάσος Χαντζής, όταν ήταν Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΟ ΧΑΪΔΑΡΙ, την οποία έφτασε μέχρι την Β΄ Εθνική.

 

 

Και επειδή πιάσαμε τα του ποδοσφαίρου, αξίζει να σημειώσουμε και ορισμένους άλλους καλούς φίλους, που έλκουν την καταγωγή τους από το Ζυγοβίστι Αρκαδίας.

 

Άμεσα συνδεδεμένος με το Αιγάλεω είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Κυριακούλης / ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (μικρή φώτο στο κεντρικό πλάνο / κάτω αριστερά), ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Ζυγοβίστι, από την πλευρά της μητέρας του. Η έδρα της επιχείρησης του βρίσκεται στο Αιγάλεω, ο ίδιος για αρκετά χρόνια ήταν Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Θεμιστοκλή Αιγάλεω, ίδρυσε το τμήμα μπάσκετ του Θεμιστοκλή Αιγάλεω (τμήμα στο οποίο Προεδρεύει ο Γιάννης Δαμόπουλος, που κατάγεται από το ίδιο χωριό), ενώ τα τελευταία τρία (3) χρόνια, όπως και φέτος (για το πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE 2019 - 2020), είναι ο μεγάλος χορηγός της ΠΑΕ Αιγάλεω, όπως και σε άλλα σωματεία της Δυτικής Αθήνας (ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ κτλ.).

 

 

kyriaarxa

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στο αριστερό πλάνο, ο Γιάννης Κυριακούλης με τον Πρόεδρο της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, Γρηγόρη Μαγαλιό, στο μεσαίο πλάνο, με τον πρώην Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Γιώργο Καπλάνη, ο οποίος κατάγεται από την Ζάτουνα Αρκαδίας και στο δεξί πλάνο, ο κ. Κυριακούλης με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ κ. Γιάννη Παλτόγλου.

 

 

  

Ζυγοβιστινός ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός Βασίλης Μπίρης, που ξεκίνησε από τον ΑΟ Χαϊδαρίου, έπαιξε με τον ιστορικό σύλλογο στην Α΄ Αθήνας και πριν δύο (2) χρόνια μετακινήθηκε στον Διαγόρα Αιγάλεω, ομάδα στον πάγκο της οποίας εκείνη την περίοδο, προπονητής ήταν ο συγχωριανός του Τάσος Χατζής.

 

 

PD1

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Δύο Ζυγοβιστινοί στον Διαγόρα Αιγάλεω. Αριστερά ο προπονητής Τάσος Χατζής και δεξιά ο Βασίλης Μπίρης.

 

 

 

 

Από το ορεινό χωριό της Γορτυνίας, κατάγονται και δύο ακόμη πρώην ποδοσφαιριστές, οι Γιάννης Βούλγαρης και Γιάννης Γουρνάς.

 

Ο Γιάννης Βούλγαρης, ξεκίνησε από την Κηφισιά και σε πολύ μικρή ηλικία, καθιερώθηκε ως βασικό στόπερ παίζοντας με την ομάδα των Βορείων προαστίων σε Α΄ Αθήνας και Δ΄ Εθνική, εμφανίσεις οι οποίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, φόρεσε την φανέλα του Εθνικού Αστέρα στην Α΄ Εθνική. Κατόπιν αγωνίστηκε σε Νέα Ιωνία (Γ΄ και Δ΄ Εθνική) και Γαλάτσι. Εδώ και αρκετά χρόνια ο πτυχιούχος Γυμναστής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), Γιάννης Βούλγαρης, είναι προπονητής ακαδημιών ποδοσφαίρου και παράλληλα διατηρεί γυμναστήριο στα βόρεια προάστια.

 

 

vougouathl

 

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Πλέον και οι δύο είναι βετεράνοι του ποδοσφαίρου. Στο αριστερό πλάνο, ο Γιάννης Βούλγαρης (δεξιά) με τον Γιάννη Γουρνά, ενώ στο δεξί πλάνο, ο Βούλγαρης σε στιγμιότυπο από τα πρώτα του ποδοσφαρικά βήματα.

 

 

 

 

Την δική του ποδοσφαιρική διαδρομή έχει ο βετεράνος πορτιέρο Γιάννης Γουρνάς. Το 1993 ο τότε Πρόεδρος της ΠΑΕ Προοδευτική Λευτέρης Τσαλουχίδης, «ανακάλυψε» τον 15χρονο Γιάννη Γουρνά (που μεγάλωσε στο δυτικό προάστιο της Αγίας Βαρβάρας), που έπαιζε μπάσκετ, αλλάζοντας του πορεία και… κάνοντας τον τερματοφύλακα στους «βυσσινί» του Κορυδαλλού, δίπλα στους Ελευθερόπουλο, Μπικούδη και Κόη. Εν συνεχεία ο Γουρνάς έπαιξε σε Ερμή Κορυδαλλού και ΑΠΕ Αγία Ελεούσα. Και επειδή συνδέουμε το κείμενο με τα Δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, κατά τα μαθητικά του χρόνια, ο Γιάννης Γουρνάς, εκτός από Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου στο Τεχνικό Λύκειο Αιγάλεω, υπήρξε και τερματοφύλακας της αντίστοιχης μαθητικής ομάδας με προπονητή / Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τον βετεράνο στόπερ ( Αιγάλεω, Ιωνικός, Προοδευτική, κτλ.) και νυν Αντιδήμαρχο του Αιγάλεω, κ. Τάκη Μανδραφλή.

 

 

gouvoupr

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στο αριστερό πλάνο, φωτογραφία από το ξεκίνημα του Γιάννη Γουρνά το 1993 από αγώνα της Προοδευτικής και στο δεξί πλάνο με τον βετεράνο Ζυγοβιστινό διαιτητή Γιώργο Βούλγαρη, που αναφέρουμε σχετικά σε άλλο σημείο του άρθρου μας.

 

 

Τέλος, Ζυγοβιστινός και ο Γιάννης Στασινός (μικρή φώτο στο κεντρικό πλάνο / κάτω δεξιά), βετεράνος ρέφερι του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας (ως επόπτης Α΄ Εθνικής έπαιξε αγώνες του Αιγάλεω) και μετέπειτα παρατηρητής διαιτησίας της SUPER LEAGUE.

 

 

XATZ2

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Ο βετεράνος διαιτητής (Επόπτης Α΄ Εθνικής) Γιάννης Στασινός (αριστερά) με τον πρώην τεχνικό του Διαγόρα Αιγάλεω, Τάσο Χατζή (δεξιά)

 

 

 

GOR

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Άλλη μία φώτο – στη πλατεία του Ζυγοβιστίου - από την αθλητική… παροικία της Δυτικής Αθήνας. Από αριστερά, ο Γεν. Γραμματέας της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, Θεόδωρος Γουρνάς, ο πρώην προπονητής του Διαγόρα Αιγάλεω, Τάσος Χατζής, και ο Πρόεδρος του Θεμιστοκλή Αιγάλεω (μπάσκετ), Γιάννης Δαμόπουλος.

 

 

NECTΟΚ