ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΛΜΑΡΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

 

(ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ)

 

ΚΑΙ Η ΦΑΝΕΛΑ ΑΙΓΑΛΕΩ ΘΥΡΑ 12

 

NIKOLAID KARAVITISjpg

 

 

Αγαπητός σε όλους όσοι τον γνώρισαν στον χώρο του ποδοσφαίρου ο αείμνηστος Ηλίας Νικολαϊδης, που έφυγε από κοντά μας σήμερα τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017. Τεράστια η τρέλα του με το ποδόσφαιρο, αλλά και η παραγοντική του ανάμειξη με το άθλημα, από την δεκαετία του 80. Λόγω εντοπιότητας και καταγωγής από την πόλη μας την Αγία Βαρβάρα, η πρώτη του αγάπη ήταν η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα (όπως Πρόεδρος επί πολλά έτη διετέλεσε ο αδελφός του Γιώργος, ο οποίος είναι νυν μέλος του ΔΣ), αλλά η μεγαλύτερη αγάπη όλων σίγουρα και χωρίς πάσα αμφιβολία ήταν το Αιγάλεω. Στην κεντρική φωτογραφία και στο δεξιό πλάνο, ο Γιώργος Γαλάνης του EGALEO EVER, φωτογράφισε τον Ηλία Νικολαϊδη την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 στο δημοτικό στάδιο του Αιγάλεω, όπου ο ιστορικός ΑΟ Αιγάλεω κατά την επιστροφή του στην Γ΄ Εθνική, υποδέχθηκε τον Φωστήρα και τον κέρδισε με 1-0. Ήταν η τελευταία φωτογραφία του Ηλία Νικολαϊδη σε γήπεδο, όπου σίγουρα θα καταχάρηκε για τη νίκη του Σίτι, που τόσο αγαπούσε, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ηλίας είχε πάει στο γήπεδο φορώντας περήφανα την φανέλα της ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ ΘΥΡΑ 12! Μπλε μέχρι τα μπούνια του ο Ηλίας.
Επίσης, για όσους δεν το γνώριζαν, ο Ηλίας εδώ και αρκετά χρόνια ήταν κάτοικος Χαϊδαρίου, οπότε συχνές – πυκνές ήταν οι βόλτες του από το γήπεδο «ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ» του γειτονικού Δήμου. Στο αριστερό πλάνο της κεντρικής φωτογραφίας, ο Ηλίας Νικολαϊδης είναι στο εν λόγω γήπεδο με τον επιστήθιο φίλο του, βετεράνο διεθνή ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας και τότε Πρόεδρο του ΑΟ Χαϊδαρίου, κ. Πέτρο Καραβίτη. Η φωτογραφία είναι «τραβηγμένη» από τον αείμνηστο φωτογράφο και συνεργάτη της εφημερίδας μας, Νίκο Ρούσσο, λίγο πριν την διεξαγωγή του φιλικού παιχνιδιού ΑΟ Χαϊδαρίου – Αγία Ελεούσα, στα τέλη Αυγούστου του 2015.
 Και έτσι για την ιστορία μία από τις… μικρές πλάκες του Ηλία Νικολαϊδη, που αφορά παιχνίδι Αγίας Ελεούσας – ΑΟ Χαϊδαρίου. Στις 12 Απριλίου του 2014, μία αγωνιστική πριν την λήξη του πρωταθλήματος του 1ου ομίλου της Α΄ Αθήνας και συγκεκριμένα για την 29η αγωνιστική, στο γήπεδο Οριζομύλων του Αιγάλεω η αδιάφορη (βαθμολογικά) ΑΠΕ Αγία Ελεούσα υποδέχεται το γειτονικό Χαϊδάρι, που με νίκη παίρνει το πρωτάθλημα της κατηγορίας και πάει για τα μπαράζ ανόδου της Γ΄ Εθνικής. Το προηγούμενο βράδυ, ο Ηλίας που του άρεσαν αυτές οι ιστορίες, τρώει με παρέα στο μαγαζί (ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ) του τότε Προέδρου του ΑΟ Χαϊδαρίου κ. Τάκη Σπίνουλα. Μεταξύ… τύρου και αχλάδου ο Νικολαϊδης λέει στον Σπίνουλα (ο οποίος ήξερε από πάρα πολύ παλιά τον Ηλία, καθώς και αυτός έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγία Βαρβάρα): «… Τάκαρε μην αγχώνεσαι, η ομάδα σου θα νικήσει και την αποστολή δεν θα την πειράξει κανείς…». Την ίδια υπόσχεση ο Ηλίας την είχε δώσει και στον φίλο του Πέτρο Καραβίτη. Μην νομίζεται ότι έγινε τίποτα το πονηρό και μην πάει ο νους σας ντε και καλά σε κάτι μεμπτό. Άλλωστε μιλάμε για δύο γειτονικές ομάδες. Την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα, ο Ηλίας με το αγαπημένο του όχημα το τελευταίο διάστημα, το παπί, είχε αράξει συγκεκριμένη ώρα στην συμβολή των οδών Ιεράς Οδού και Ελευθερίου Βενιζέλου… Από εκεί πέρασε το πούλμαν με την αποστολή του Χαϊδαρίου και ο Ηλίας το σταμάτησε, μπήκε μέσα, είπε σε παίκτες και προπονητές, … «μην φοβόσαστε. Δεν θα σας πειράξει κανείς. Το Χαϊδάρι είμαστε, πάμε κερδίζουμε την Αγία Ελεούσα και είμαστε πρωταθλητές…» και εν συνεχεία με αρχηγό αποστολής τον έναν και μοναδικό Ηλία, το πούλμαν κατευθύνθηκε στο γήπεδο Οριζομύλων, από όπου ο Ηλίας κατήλθε πρώτος από το λεωφορείο λέγοντας σε όλους όσοι περίμεναν για να … υποδεχθούν το Χαϊδάρι «Ήρθαμε για να κερδίσουμε και να φύγουμε πρωταθλητές, κ.α. @, πολλά άλλα που δεν γράφονται…»! Φυσικά έπεσε το γέλιο της… αρκούδας γιατί οι φίλοι της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, περίμεναν να υποδεχθούν την αποστολή του Χαϊδαρίου και είδαν μπροστά τους τον Ηλία! Για την ιστορία, ο αγώνας ήταν σκληρός και τελείωσε με σκορ 0-1 (με γκολ του Παύλου Χριστούλη στο 47΄), δίνοντας το πρωτάθλημα στο Χαϊδάρι. Πάντως με τον δικό του τρόπο ο Ηλίας Νικολαϊδης είχε δώσει ένα ακόμη ποδοσφαιρικό σεμινάριο και σόου χωρίς να… ανοίξει μύτη…!!!
 Επίσης πάλι για την ιστορία. Νικολαϊδης και Καραβίτης, υπήρξαν και γείτονες επαγγελματικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σχεδόν απέναντι από το μαγαζί του Ηλία Νικολαϊδη στην Αγία Βαρβάρα (Ζάντες – Ελαστικά) επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Πέτρος Καραβίτης διατηρούσε κατάστημα αθλητικών ειδών.

 

Θεόδωρος Γουρνάς