Αναγκαία η στήριξη

στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

για τα αποθεματικά των Δήμων

 

Όπως έχει ήδη εξηγήσει και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μάρδας:

η διάθεση των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:
 
Οι δήμοι ή Περιφέρειες θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%.

Όποιος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.


Πέραν των οικονομικών παραμέτρων που αποδεικνύουν την λογιστικη υφή του ζητήματος, είναι απαραίτητο να δούμε και το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνεται αυτή η απόφαση.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ώστε να καλυτερέψει τους όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους όπως και καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση για την επίτευξη μιας Νέας Συμφωνίας.

Απέναντι στα Μνημόνια και στο μέιλ Χαρδούβελη και στα προδιαγεγραμμένα μέτρα λιτότητας, στις 25 Ιανουαρίου έγινε ιστορική τομή στην ελληνική κοινωνία. Για την επίτευξη μια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και την έλευση μιας Νέας Συμφωνίας Ανάπτυξης όπου οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης όπου οι δανειστές θα έχουν λόγο όχι καθοριστικό αλλά γνωμοδοτικό μέσω της  διαδικασίας διαβούλευσης με τους θεσμούς, το επονομαζόμενο Brussells Group.

 

Στην έκτακτη αυτή κατάσταση η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαρασταθεί και ιδίως οι Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την στήριξη του ΣυΡιζΑ, όχι για λόγους κομματικούς καθήκοντος αλλά διότι θεωρητικά τουλάχιστον βρισκόμενοι εγγύτερα στην κυβέρνηση μπορούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάθε άλλη θέση πέραν της ανοιχτής στήριξης χωρίς προϋποθέσεις, είναι λαθεμένη διότι αν η χώρα δεν τα καταφέρει δεν θα έχει σημασία η χρηματοδότηση των Δήμων.

Ως νομικός καθώς και ως δημοτικός σύμβουλος με δημοτική παράταξη εκλεγμένη με τη  στήριξη και του ΣυΡιζΑ, εκτιμώ πως η Αυτοδιοίκηση έχει βρει ευήκοα ώτα στα πάγια αιτήματά της από αυτή την νέα κυβέρνηση και το ζήτημα με την ΠΝΠ δεν μπορεί να διαταράξει αυτό το θετικό κλίμα.


Τασιόπουλος Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω

Νομικός, LLM Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης