13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΕΛ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

 

 KTEL

 

 

Στην έκταση του Ελαιώνα πρόκειται να μετεγκατασταθούν οι δύο σταθμοί ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σύμφωνα με σχέδιο που υπάρχει από παλαιότερα και τώρα μάλλον άναψε «πράσινο φως» μέσο χρηματοδότησης από το περίφημο πακέτο Γιούνκερ.
Tο κόστος του έργου αναμένεται να «αγγίξει» τα 300 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το επιχειρηματικό σχέδιο, οι μελέτες κατασκευής, υλοποίησης και λειτουργίας του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη των εργασιών την 1η Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», που είχε αναλυτικό ρεπορτάζ, στην έκθεση ένταξης του έργου αναφέρεται: «Ο νέος σταθμός θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του σταθμό του "Ελαιώνα", των τερματικών σταθμών αστικών λεωφορείων, των χώρων στάθμευσης και των σταθμών μετεπιβίβασης ταξί, καθώς και των διεθνών λεωφορειακών γραμμών». Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάπτυξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον τερματικού σταθμού υψηλής αισθητικής, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε περίπου 13 εκατ. επιβάτες ετησίως, καθώς και άριστη οργάνωση των μετεπιβιβάσεων από και προς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη σύνδεση με τις γείτονες χώρες και συνεισφέροντας στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το project εντάσσεται στον τομέα Greenfield έργων αστικής κινητικότητας - πολυτροπικοί κόμβοι (λιμένες, αερολιμένες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πλατφόρμες διοικητικής μέριμνας), με την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων να είναι μεικτή με βάση το δεδομένο ότι θα συμμετέχει στο έργο και ιδιώτης. Η διάρκεια του έργου εκτιμάται στους 36 μήνες και ως εκ τούτο η λειτουργία του προβλέπεται για το 2020.