ΚΚΕ: Έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω

 


Είτε ως ΣΥΝ παλιότερα είτε ως ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχουν δώσει εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια για την πολιτική που ακολουθούν, δεν είναι σημερινοί. Ακούγονται επιχειρήματα όπως:

 •  «Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ να ανασάνουμε κάπως».
 •  «Δε θα είναι χειρότερα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σήμερα».
 •  «Να τους δοκιμάσουμε και αυτούς να δούμε, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν κυβερνήσει, δεν έχουν δοκιμαστεί».

Τα παραπάνω επιχειρήματα δεν ισχύουν, όσο καλοπροαίρετα κι αν τίθενται από μια μερίδα κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δοκιμασμένη δύναμη, η οποία λειτουργεί ως σωσίβιο του καπιταλισμού σε διάφορες φάσεις.
Όλα αυτά τα παραπάνω «πιεστικά διλήμματα» μπορούν να αναιρεθούν στο Αιγάλεω, με χειροπιαστά παραδείγματα. Ένας λόγος παραπάνω που εδώ έχουν δοκιμαστεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, έχουν ασκήσει διοίκηση στο Δήμο για 8 χρόνια, έχουν προωθήσει την πολιτική τους. Σημειώνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Πρωτοστάτησαν στη διάλυση
των εργασιακών σχέσεων

 •  Έδωσαν μάχη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να προωθήσουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή για την ανατροπή και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Π.χ. στους οικοδόμους και αλλού, πρώτη και καλύτερη, και σε πανελλαδικό επίπεδο, η τότε Διοίκηση του Δήμου (ΣΥΝ). Καταργήθηκαν στην πράξη οι κλαδικές συμβάσεις, αφού ο εργαζόμενος πληρωνόταν περίπου στο 60% - 70% του μισθού που όριζε η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση. Τα υπόλοιπα συμπληρώνονταν από το Δήμο. Έτσι, λένε, συνέβαλαν να αποκτήσει ο κόσμος δουλειά.
 •  Προσέλαβαν όσο ήταν Διοίκηση και ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα χρόνια να προσλαμβάνονται κατά δεκάδες συμβασιούχοι όλων των μορφών και σχέσεων εργασίας σε εποχές με πολύ μικρότερα ποσοστά ανεργίας και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης. Όλα αυτά σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας και των προσλήψεων από τα οποία στην ουσία είχαν παραιτηθεί με το αιτιολογικό «αφού δεν κάνει προσλήψεις το κράτος, θα το κάνουμε εμείς».
 •  Κοίμισαν και αδυνάτισαν τον αγώνα δεκάδων συμβασιούχων, σκορπώντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι δήθεν υπάρχει κοινοτική οδηγία που τους μονιμοποιεί, ενώ προσανατόλισε την πάλη και τη διεκδίκησή τους αποκλειστικά στις δικαστικές αίθουσες.
 •  Λοιδορούσαν και κατηγορούσαν το ΚΚΕ, πετώντας λάσπη, ότι δε θέλει οι εργαζόμενοι να βρουν δουλειά, επειδή το ΚΚΕ καταψήφιζε τις κάθε λογής απαράδεκτες συμβάσεις που έρχονταν κάθε χρόνο. Κάνουν γαργάρα, βέβαια, το γεγονός ότι απέναντι στην τακτική τους αυτή που από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ πορεύονταν τότε, το ΚΚΕ έδινε μάχη και για τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και απαιτούσε χιλιάδες προσλήψεις στην Τοπική Διοίκηση για την κάλυψη των κενών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 •  Το 2011, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η Διοίκηση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ) έφερνε θέμα για πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων με 5μηνα, στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας», ο επικεφαλής τους και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε «δε θα δώσουμε δουλειά σε όποιον περνάει έξω από το Δημαρχείο του Αιγάλεω» και στην πάγια θέση του Κόμματος απαντούσε «να μονιμοποιηθούν μόνο όσοι είναι από τον ΑΣΕΠ».
 •  Το καλοκαίρι του 2012, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όλοι μαζί να παραιτηθεί ο Δήμος Αιγάλεω από το πρόγραμμα προσλήψεων 2012 - 2013!!
 •  Τα στελέχη τους είναι οι μεγαλύτεροι απεργοσπάστες στο Δήμο του Αιγάλεω, με πρώτους από όλους τους συνδικαλιστές τους και τους εκλεγμένους τους στο Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων.

Πρωτοστάτησαν στη διάλυση υπηρεσιών
και δομών του δήμου

 •  Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση του Δήμου, δεδομένου ότι λειτουργούσε ακριβώς ως επιχείρηση. Επιχειρήματά τους ήταν: Θα βρει δουλειά ο κόσμος - θα αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου τα οποία θα διατεθούν στη βελτίωση των υποδομών κ.ά. Δηλαδή, έβαζαν καθαρά το θέμα της ανταποδοτικότητας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990! Τόσο μπροστά. Βέβαια, σήμερα και Δημοτική Επιχείρηση δεν υπάρχει και το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό και όχι μόνο δεν υπήρχαν έσοδα από τη Δημοτική Επιχείρηση, αντίθετα υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστιο έλλειμμα.
 •  Έχουν ευθύνη για την επιβολή αντιτίμου παντού. Το 2011 - 2012 τέθηκε αντίτιμο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Αιγάλεω. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή για τον πολιτισμό ψήφισαν υπέρ με την τοποθέτηση «για να καταλαβαίνει τι απολαμβάνει ο δημότης στον πολιτισμό πρέπει να πληρώνει»!!!.
 •  Ήταν οι κύριοι εισηγητές για να περάσουν οι Παιδικοί Σταθμοί από την ευθύνη του κράτους σε εκείνη των Δήμων, το οποίο και έγινε το 2001 με το σχέδιο «Πολιτεία». Μέχρι τότε δεν υπήρχαν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Η επιχειρηματολογία τους ίδια και εδώ: «Θα ωφεληθεί ο κόσμος, θα ικανοποιούνται οι ανάγκες των Αιγαλιωτών, θα μπορούμε να βάλουμε περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς». Σήμερα από 14 παιδικοί σταθμοί που υπήρχαν έχουν μείνει 10, τα τροφεία έχουν αυξηθεί και σε όλες τις αυξήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε ή μειοδοτούσε στο μέγεθος του ύψους των τροφείων, καταψηφίζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των τροφείων. Πίνουν νερό στο όνομα της ανταποδοτικότητας.
 •  Τα πρώτα δάνεια που πήρε ο Δήμος Αιγάλεω τα ψήφισαν με χέρια και με πόδια. Όταν τους καταγγείλαμε καταψήφιζαν, ενώ στο τελευταίο δάνειο που πήρε ο Δήμος το υπερψήφισαν, δείχνοντας υποτίθεται τη διαφωνία τους λέγοντας «ψηφίζουμε για αυτήν τη φορά, η οποία θα είναι και η τελευταία!!!
 •  Κύριος άξονας και κεντρικός πυλώνας της πολιτικής τους είναι η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Δηλαδή, να φύγουν από την ευθύνη του κράτους βασικές και κρίσιμες δομές και να περάσουν στα χέρια δήθεν «συνεταιρισμένων». Εδώ είναι η ουσία των ΚΟΙΝωνικών Συνεταιριστικών ΕΠιχειρήσεων. Στο Αιγάλεω δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα για διάφορους λόγους. Δηλαδή, άνεργοι που θα συστήνουν επιχειρήσεις, θα παίρνουν από το Δήμο την υποδομή και θα λειτουργούν εκείνοι τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους Παιδικούς σταθμούς, όλες τις υποδομές. Εδώ στο Αιγάλεω δίνει τα ρέστα του ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δηλαδή με τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αλλά και κάθε λογής παράτες με τα «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες» κ.ά.

Ορισμένα παραδείγματα ακόμα…
Στους φτωχούς απασχολούμενους και ΕΒΕ έδειξαν και αποδεικνύουν τι... ανάσα θα πάρει ο λαός αν έρθει η «αριστερή κυβέρνηση» που ευαγγελίζονται. Στις επανειλημμένες προσπάθειες των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων να παρθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να σβηστεί κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται ως άλλος εισπρακτικός μηχανισμός στους επαγγελματίες, οι ΣΥΡΙΖαίοι σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα ο Δήμος βάζοντας ως όχημα την πλειοψηφία του σωματείου των ΕΒΕ (ΝΔ) παραχώρησαν σε ιδιώτη πλατείες και το άλσος του Μπαρουτάδικου, προκειμένου να βάλει την πραμάτεια του (τρενάκια, καρουζέλ κ.ά.), σε αντάλλαγμα για το φωτισμό της πόλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό, λέγοντας «ναι εντάξει είναι κακό αυτό που γίνεται, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να φωτιστεί η πόλη»!!!!
Έχουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών). Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε πλήρως. Κατακεραύνωναν δήθεν την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο της Υγείας και μόλις το ΚΚΕ έθετε το αίτημα «καμιά εμπορική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, έξω οι ιδιώτες και το κεφάλαιο από τα νοσοκομείο», έκαναν το παγώνι! Ακόμα και σε ψήφισμα που είχε έρθει για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο επικείμενο κλείσιμο του Λοιμωδών, όταν είπαμε ότι το στηρίζουμε αρκεί να προστεθεί το ζήτημα Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, φυσικά δεν το δέχτηκαν και το καταψήφισαν, ασπαζόμενοι τη λογική της Διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) ότι έτσι αδυνατίζει ο τοπικός αγώνας!!!!

Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής τους στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Υπάρχει ο καπιταλισμός της Σουηδίας υπάρχει και ο καπιταλισμός της Ουγκάντας. Εμείς προτιμάμε να εφαρμόσουμε τον πρώτο». Τα σχόλια είναι περιττά...
Είναι σαφές ότι λύση για τους εργάτες, τους ανέργους, τη φτωχολογιά και του Αιγάλεω δεν αποτελούν οι προτάσεις διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική λύση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στις Ευρωεκλογές, στις Περιφερειακές και Τοπικές εκλογές για να δυναμώνει η συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η Δημοτική Ομάδα του ΚΚΕ
Στο Δήμο Αιγάλεω