Οι έμποροι μιλούν στην "πόλη μας"
για τις εκπτώσεις & τις "ανοικτές Κυριακές"

 

 

MAGAZIA ARXIKI

 

 

  H εφημερίδα “Η πόλη μας” και οι συντάκτες της βγήκαν… βόλτα στην αγορά του Αιγάλεω και έκαναν ρεπορτάζ ρωτώντας τους καταστηματάρχες σχετικά με την κίνηση κατά την τωρινή περίοδο των εκπτώσεων, όπως και με το θέμα που έχει ανακύψει όσο αφορά την καθιέρωση του μέτρου για τις «Ανοικτές Κυριακές»!

 

Αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν ήθελαν να πάρουν θέση επί του θέματος, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν στα ερωτήματα που τους θέσαμε, αναφέροντας μας τα επιχειρήματα τους. Όσον αφορά τις “ΑΝΟΙΧΤΈΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ” , σχεδόν οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν είναι σύμφωνοι με το μέτρο που θέλει τις επιχειρήσεις να ανοίγουν και την έβδομη μέρα της εβδομάδας. Μάλιστα υποστηρίζουν πως το Κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών επωφελεί μόνο τους “καρχαρίες” (λέγε με μεγάλα τραστ και πολυεθνικές), δηλαδή τα μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Διαβάστε το πρώτο μέρος με τις δηλώσεις από τους καταστηματάρχες και εμπόρους της πόλης μας.

 

  ΦΙΛΝΤΙΣΙ: Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέρες εκπτώσεων και προσφορών. Έχουν γίνει ένα, όλο το χρόνο. Πλέον όποτε κι αν έρθεις οι τιμές είναι ίδιες, υπάρχει μία “μεγάλη περίοδος εκπτώσεων”. Ο κάθε έμπορας πουλάει πλέον για να βγάλει το κόστος, δηλαδή τα έξοδα της επιχείρησής του και ένα απλό μεροκάματο. Τις Κυριακές είναι απαράδεκτο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Είναι μέρα ξεκούρασης, οικογένειας και χαλάρωσης. Το μέτρο της καθιέρωσης βοηθά μόνο τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, καθώς τους αυξάνει την δουλειά, σε αντίθεση με εμάς τους “μικροκαταστηματάρχες”. Οι αγοραστές πάνε εκεί γιατί τους παρέχουν χώρο στάθμευσης, κάτι που στο Αιγάλεω δεν υπάρχει, μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών και το κόστος της όλης τους βόλτας, πέρα των αγορών, δεν ξεπερνάει τα 10 €. Μεγάλη ευθύνη επί του θέματος έχει ο Δήμαρχος μας, καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα περνάει το λεωφορείο από τον λεωφορειόδρομο και πως η τροχαία θα κόβει κλήσεις και θα αφαιρεί πινακίδες από τα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως αν κλείσουμε εμείς αυτά δεν θα υπάρχουν πια εκεί. Επίσης στις εορταστικές περιόδους δεν ασχολήθηκε να διαφημίσει καθόλου τα καταστήματα, ούτε καν ολόκληρη την αγορά του Αιγάλεω. Το μόνο που ακούγεται στο ράδιο και στα στόματα των καταναλωτών είναι το RIVER WEST. Η στήριξη του Δημάρχου είναι ανύπαρκτη. Κάνει την εμφάνιση του μία με δύο βδομάδες πριν τις εκλογές και μετά σαν μην υπάρχει πάλι. Δεν τον έχουμε δει παρά μόνο μία φορά.

 

  CLEVERΔεν θέλω να ανοίγω τις Κυριακές και δεν είναι και σωστό. Ο πελάτης αν θέλει να ψωνίσει θα έρθει όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Για εμάς το Κυριακάτικο άνοιγμα δεν είναι καλό, θα μας προκαλέσει προβλήματα, εφόσον ο τζίρος είναι ήδη πεσμένος και το μέτρο αυτό βοηθάει τα μεγάλα καταστήματα, που ο κόσμος συνηθίζει να πηγαίνει. Μας χαλάει τη ροή της υπόλοιπης εβδομάδας γιατί δεν έχει νόημα να δουλέψουμε την Κυριακή και τις υπόλοιπες μέρες να είμαστε “νεκροί”. Όσον αφορά τις εκπτώσεις τα δεδομένα είναι πιο χαμηλά από πέρυσι. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε πολλά δεκαήμερα εκπτώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα πλέον ο καταναλωτής να το θεωρεί συνηθισμένο.

 

  ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΛΕΙΟ  LA FEE: Ο Δήμαρχος και οι τοπικοί παράγοντες δεν βοηθούν καθόλου. Τα λεωφορεία των γύρω περιοχών έχουν σταματήσει να έχουν ως τερματικό σταθμό το Αιγάλεω με αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετούς πελάτες από Χαϊδάρι, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τα μαγαζιά εστίασης, διότι η νεολαία (των ίδιων περιοχών) δεν έρχεται πλέον στο Αιγάλεω να πιει τον καφέ της και πάει πιο κεντρικά όπως στο Γκάζι, το Μοναστηράκι και την Ερμού, μιας και το λεωφορείο τους αφήνει στο μετρό της Αγίας Μαρίνας. Είναι γελοίο. Και ακόμα πιο γελοίο είναι να ανοίγουμε την Κυριακή. Από την Παρασκευή το απόγευμα δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους. Να έρθουν την Κυριακή να κάνουν τι;
Όπως γνωρίζουμε όλοι, όλο αυτό γίνεται για να δουλέψουν τα πολυκαταστήματα. Ο δήμαρχος πρέπει να φροντίσει να φέρει πάλι τον κόσμο στο Αιγάλεω. Δεν είναι δυνατόν το RIVER WEST να έχει δικά του λεωφορεία και ο δήμος μόνο δύο, που το ένα μάλιστα το έχει παροπλίσει και το άλλο κάνει την κυκλική, αλλά αν μπεις μέσα “πεθαίνεις” από την υπομονή και πρέπει να έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου. Αποφάσισαν να κάνουν λεωφορειόδρομο στην Ιερά Οδό τώρα που έχουν κοπεί τα λεωφορεία και οι γραμμές είναι λίγες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σαφάρι της τροχαίας με τις κλήσεις και την αφαίρεση πινακίδων. Αυτός είναι ο Δήμαρχος μας!

 

  MAdMA JEANS: Δεν συμφωνώ με το άνοιγμα της Κυριακής. Είμαι κατά και δεν ανοίγω. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται γιατί μία Κυριακή μας μένει να ξεκουραστούμε, να ασχοληθούμε με την οικογένεια μας και αυτοί θέλουν να μας το κόψουν. Όσον αφορά τις εκπτώσεις τα πράγματα πάνε χάλια και κάθε μέρα χειρότερα.

 

  ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ DMD: Δεν έχουμε τις άλλες μέρες δουλειά, θα έχουμε την Κυριακή; Μία μέρα έχουμε αφιερωμένη στην ξεκούραση. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, θα έχει χρόνο και όρεξη να πάει να ψωνίσει; Όλα αυτά πιστεύω πως γίνονται για τα μεγάλα καταστήματα, αλλά και αυτά δεν δουλεύουν όσο λένε. Αν θέλουν να ανοίγουμε την Κυριακή να βάλουν μία άλλη μέρα να κλείνουν τα μαγαζιά. Και ο Χριστός την έβδομη ημέρα την είχε αφιερώσει στην ξεκούραση του ανθρώπου.

 

  ESSETΤO: Για το Κυριακάτικο άνοιγμα είμαι αντίθετη. Όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για όλο το χρόνο. Προσωπικά δεν θα ανοίγω το κατάστημα μου. Η Κυριακή είναι αργία και πρέπει όλοι να είμαστε με τις οικογένειες μας και να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Δεν έχω ανοίξει ποτέ Κυριακή, εκτός των Χριστουγέννων και πριν το Πάσχα. Οι Κυριακές είναι για τα μεγάλα καταστήματα και όχι για τα συνοικιακά μαγαζιά. Τώρα για τις εκπτώσεις υπάρχει κίνηση, αλλά όχι όπως παλιά.

 

  SUGAR (ΥΠΟΔΗΣΗ): Η αγορά του Αιγάλεω είναι ναυάγιο. Δεν βοηθάει καθόλου το Μετρό, όλοι σιγά-σιγά χάνονται. Εγώ, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κλείσω αυτή ή, την επόμενη σεζόν. Το πλαίσιο που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν το θεωρώ λογικό. Χρησιμεύει μόνο για τα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, καθώς κανένας δεν ψάχνει στα στενάκια την Κυριακή. Επίσης πιστεύω πως δεν έχουμε καλή αγορά εδώ στο Αιγάλεω, σε αντίθεση με τον Κορυδαλλό που στο δικό μου είδος υπάρχουν δεκατέσσερα μαγαζιά ενώ εδώ τρία. Βέβαια παίζει ρόλο και ο πληθυσμός και οι περιοχές που συνορεύει. Το Αιγάλεω με όποια περιοχή κι αν συνορεύει δεν το βοηθάει. Ο κόσμος παίρνει το Μετρό, φεύγει και τα τοπικά μαγαζιά ζουν ένα δράμα.

 

FILDISI

 

CLEVER 1

 

CLEVER 2

 

 

 LA FEE 1

 

LA FEE 2

 

MAdMA

 

DMD 1

 

DMD 2

 

ESSETTO

 

SUGAR

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΑΡΑ ΜΑΚΡΗ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΤΙΡΤΖΗΣ