ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

ΕΥΦΥΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1

 

 

 

 

 

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η αναφορά στον όρο "έξυπνη πόλη ", δεν είναι μία αναφορά για μία πόλη του μέλλοντος ,ούτε αναφορά σε μία πόλη που έρχεται από τα "ξένα " και είναι μακριά από τις πόλεις στις οποίες βιώνουμε τη καθημερινότητα μας.

 

Δεδομένο όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής ορισμός για τον όρο "έξυπνη πόλη ".

 

"Έξυπνη πόλη " είναι ο τόπος όπου συμβατά αναλογικά δίκτυα και γενικότερες υπηρεσίες έχουν γίνει πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των εταιρειών.

"Έξυπνη πόλη " είναι ο τόπος ο οποίος αξιοποιεί την τεχνολογία και ειδικότερα τη ψηφιακή με σκοπό τη καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες , τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη γενικά αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

"Έξυπνη πόλη " είναι ο τόπος ο οποίος στηρίζεται στη καινοτομία της τεχνολογίας με στόχο να σημειώνει υψηλές αποδόσεις σε μία σειρά από τομείς όπως είναι η οικονομία , η εξυπηρέτηση των πολιτών , η διακυβέρνηση , η κινητικότητα , το περιβάλλον , η ποιότητα ζωής μέσα από έναν " έξυπνο " συνδυασμό μεταξύ των ικανοτήτων και δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από ενεργούς πολίτες.

 

Σε κάθε ορισμό της έννοιας "Έξυπνη πόλη " οι πρωταγωνιστές είναι η τεχνολογία και ο πολίτης οι οποίοι γίνονται πομπός / δέκτης και αντίστροφα με κοινό εργαλείο την ίδια τη πληροφορία.

 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η λογική της μέτρησης , καταγραφής και περαιτέρω διαχείρισης δεδομένων δεν είναι ένα πρωτόγνωρο σύστημα άλλα υφίσταται   στα πεδία εφαρμογής εδώ και αρκετά χρόνια , ειδικά στο τομέα των κτιρίων με τη εμπορική ονομασία BuildingManagementSystem ( BMS ) . Το σύστημα BMS ( σύστημα μετρητών , αισθητηρίων , απομακρυσμένων κέντρων ελέγχου και λογισμικό) μπορεί να θεωρεί ένα αξίωμα μικρότερης κλίμακας , το οποίο αποτελεί τη βάση λογικής και σχεδίασης για τις έξυπνες πόλεις.

 

Οι πυλώνες που απαιτούνται για την εξασφάλιση επιτυχημένης και αποδοτικής λειτουργία της "Έξυπνη πόλη " , σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Κομνηνός 2006, Stratigea 2012 ) είναι οι ακόλουθοι εξής 

ΙΙ. Εργατικό Δυναμικό Έντασης Γνώσης : Εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό , που αναπτύσσεται μέσα από διαδικασίες δια βίου μάθησης και κατάρτισης και συμμετέχει σε δραστηριότητες έντασης γνώσης.

 

ΙΙΙ. Καινοτομία : Δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας , με στόχο τη παροχή υπηρεσιών , την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση εργατικού δυναμικού και επιχειρήσεων έντασης γνώσης και τεχνολογίας.

 

ΙV. Ψηφιακή Ένταξη : Γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος για την άρση του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ψηφιακή εποχή.

V. Μarketing: Προσπάθεια προώθησης της εικόνας της πόλης ως πρόσφορου τόπου για εργασία , διαβίωση και ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων , για την εξυπηρέτηση σειράς στόχων.

 

Χαρακτηριστικά Παραδείγματα πόλεων από τη Μεσογειακό Χώρο που έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία τη τεχνική "Έξυπνη πόλη " είναι η Βαρκελώνη , το Τορίνο και το Σανταντέρ, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό ότι η πόλη των Τρικάλων θεωρείται πρόδρομος του όλου εγχειρήματος σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο.

 

Κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα και έχουν προϋπολογισθεί σε συνολικά 315 Δήμους της Χώρας ( σε δύο φάσεις χωρισμένες με κριτήριο τις 100,000 κατοίκους ) , με σκοπό να επιτευχθεί α) ευθυγράμμιση με το ψηφιακό μετασχηματισμό στη κεντρική διοίκηση β) η αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και γ) την αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

 

Οι κατηγορίες δράσεις του προγράμματος ( Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ) , είναι οι ακόλουθες επτά ( 7 ) :

  1. Βιώσιμη Μετακίνηση

( Έξυπνες Στάσεις ΜΜΜ , Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ ,κα).

  1. Εξοικονόμηση Ενέργειας

( Διασύνδεση οδολαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης , Σύστημα Έξυπνης Άρδευσης , κα)

  1. Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων

(Έξυπνα συστήματα Διαχείρισης Δημοτικών & Σχολικών Κτιρίων , Έξυπνα συστήματα διαχείριση φωτισμού εντός κτιρίων, κα)

  1. Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη & Επιχείρησης

(Έξυπνος Οδηγός με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και προσφορών , Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών ενημέρωση γονέων με smartεφαρμογές , κα)

  1. Βελτίωση Ποιότητας ζωής

( Παροχή συστημάτων Τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση , Εγκατάσταση Έξυπνων συστημάτων καταμέτρησης ποιότητας αέρα , κα)

  1. Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας , Διαβούλευσης και Διαφάνειας

( Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού - Τεχνικού Προγράμματος , Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων, κα )

  1. Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις & Ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών

( Ολοκληρωμένη Υποδομή προστασίας από Κυβερνοεπιθέσεις Networkfirewall– ΕndpointSecurity , Ψηφιοποιήσει τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς , κα)

 

Όλες οι ανωτέρω επιλογές έχουν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινή λειτουργία της κάθε πόλεως. Κάποιες από αυτές απαιτούν πόρους υψηλούς εγκατάστασης με χαμηλή ρυθμό απόσβεσης ( ReturnOfInvestment ) με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διασύνδεση των οδολαμπτήρων ενός Δήμου ( ειδικά εφόσον μιλάμε για λαμπτήρες τεχνολογίας LED) , ενώ κάποιες άλλες δίχως να έχουν δείκτες μετρήσιμους απόσβεσης , σώζουν ζωές , με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα έξυπνα συστήματα Τηλεϊατρικής.

Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και σε αυτό το σημείο να σας αναφέρουμε ότι η άλλη όψη της "Έξυπνης πόλης " ,σύμφωνα με αναφερόμενες ανησυχίες σε διάφορα forum, είναι η υψηλού επιπέδου δυνατότητα να αποτελεί έναν ιδιόμορφο καταγράφων σύστημα προσωπικών άμεσων ή έμμεσων δεδομένων.

 

Αν ένα υποθετικό ερώτημα είναι μετά την "Έξυπνη πόλη " τι να περιμένουμε στο μέλλον , μία απάντηση με πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι "Ευφυή Πόλη " στη οποία τα "κλειδιά " της πόλης θα τα έχει η ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη και η δυνατότητα αποφυγή καταγραφής ακούσιων προσωπικών δεδομένών θα είναι μία πιθανόν δυνατόν επιλογή αλλά δε μπορούμε να ξέρουμε εάν θα είναι επιλογή.