2η Παράσταση για τις "Καθαρίστριες"

του Γιώργου Τσαγκαράκη από

τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου

" Η ΠΡΟΟΔΟΣ"

 

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας ο πολιτιστικός Σύλλογος " Η ΠΡΟΟΔΟΣ" προχωράει την Κυριακή 7 Γενάρη θα στη 2η  θεατρική παράσταση " Οι καθαρίστριες" από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο του σκηνοθέτη μας του Γιώργου Τσαγκαράκη που προέκυψε από τις ανησυχίες της ίδιας της θεατρικής ομάδας.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
 
Λίγα λόγια για την παράσταση....
 
Πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας το 2023 μετά από πολέμους, πανδημία, δυστυχήματα, πλημύρες; … Πόσο αλήθεια έχουμε συνηθίσει το θάνατο από μη φυσικά αίτια;… Σε τέτοιες συνθήκες είναι αχαριστία να ζητάς λίγο χρόνο για σένα; Η προσωπική σου φτώχεια είναι τελικά «ατομική σου ευθύνη»;  Πώς επιβιώνει μια γυναίκα στο σήμερα; Είναι άραγε ίδια η πίεση για κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης; Τελικά μπορούν να φτιάξουν τα πράγματα ή είμαστε αναγκασμένοι/ες να προσαρμοστούμε σε μια βάρβαρη πραγματικότητα;
 
Γύρω από αυτά τα ερωτήματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζονται, οι ανησυχίες που πρόεκυψαν στη θεατρική ομάδα του ιστορικού πολιτιστικού μας συλλόγου «Η Πρόοδος», κατά τη διάρκεια ενός χρόνου σταθερής θεατρικής «συναναστροφής» και δημιουργίας. Πώς όμως μπορείς να μιλήσεις για όλα αυτά στο κοινό χωρίς να το βαρύνεις και να του κουνήσεις το δάχτυλο; Απόφαση της ομάδας ήταν, αφενός, ότι το τα δείχνεις μόνο τα προβλήματα χωρίς τους υπαίτιους και χωρίς διέξοδο αποτελεί μηδενισμό, αφετέρου, ότι για να πεις την αλήθεια και οι θεατές να την ακούσουν, πρέπει σίγουρα να ασχοληθείς με το πιο λαϊκό θεατρικό είδος, την κωμωδία. Από αυτή τη σκοπιά, το είδος της πολιτικής επιθεώρησης αποτελούσε μονόδρομο. Κατόπιν προτροπής του θεατράνθρωπου και μεγάλου γνώστη του ελληνικού θεάτρου και φίλου Γιώργου Αντωνακακη, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, ασχοληθήκαμε με δύο μεγάλα έργα του είδους: "Ω τι κόσμος μπαμπά" του Κ. Μουρσελά και "Εσωτερικές ειδήσεις" του Μ. Ποντίκα. Όμως ένα βασικό στοιχείο της επιθεώρησης είναι η επίκαιρη θεματολογία της. Έτσι, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, πολλή συζήτηση πάνω στα σύγχρονα προβλήματα και εργαστηριακή δουλεία με βάση αυτά τα δύο κείμενα, με ευθύνη του δάσκαλου και σκηνοθέτη της ομάδας Γιώργου Τσαγκαράκη πρόεκυψε η  πρωτότυπη πολιτική επιθεώρηση "Οι καθαρίστριες". 
 
 Χρησιμοποιώντας ως βάση τα δυο αυτά έργα που αποτελούν σίγουρα τα πιο αντιπροσωπευτικά του είδους τους και τις κατευθύνσεις που είχε βάλει η ίδια η ομάδα, δημιουργήσαμε μια σύγχρονη πολιτική  επιθεώρηση με πρωτότυπα κείμενα, διασκευές, γεννώντας παρόμοιους ήρωες και τοποθετώντας τους σε νέα περιβάλλοντα. Ταυτόχρονα βέβαια δε μπορούσαμε παρά να κρατήσουμε  ως φόρο τιμής στους διδάξαντες και αυτούσιες σκηνές – «Εκείνος και Εκείνος», «Κόκα Κόλα», «Εφευρέτης» από το «Ω τι κόσμος μπαμπά» και «Τιμωρημένος» από τις «Εσωτερικές Ειδήσεις».  
 
 
Κείμενο, Σκηνοθεσία-Διδασκαλία, Σκηνογραφία : Γιώργος Τσαγκαράκης