Η ΑΙΓΑΛΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

 

Σχεδόν κάθε Αύγουστο σας παραθέτουμε,… παραδοσιακά, σχετικό, αθλητικού περιεχομένου φωτορεπορτάζ, από το ορεινό Ζυγοβίστι Αρκαδίας στην… Ευρωπαϊκή Γορτυνία, από όπου έλκουν την καταγωγή τους, πάρα πολλοί κάτοικοι του Αιγάλεω και της Δυτικής Αθήνας.

Τέτοια λοιπόν και η στιγμή, που αποτυπώθηκε (για να διατηρηθεί η παράδοση), και χθες, Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, στην πλατεία “Αθανάτων” του Ζυγοβιστίου, από τρία (3) πρόσωπα που σχετίζονται με το Αιγάλεω και εν προκειμένω με τον χώρο του αθλητισμού.

Αριστερά, ο Σωτήρης Δαμόπουλος, ένθερμος οπαδός της μεγάλης αθλητικής οικογένειας του Θεμιστοκλή Αιγάλεω και αδελφός του επί σειρά ετών, Προέδρου της ομάδας μπάσκετ του εν λόγω σωματείου, Γιάννη Δαμόπουλου.

Στην μέση, ο πρώην προπονητής του Διαγόρα Αιγάλεω και νυν τεχνικός των ακαδημιών του Κορωπίου, Τάσος Χατζής και δεξιά ο Δ/ντής Σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “ΑΙΓΑΛΕΩ Η Πόλης μας” και του site μας “Ipolimas.gr”, Θεόδωρος Γουρνάς (μέλος του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ΑΠΕ Αγία Ελεούσα).

Επίσης, το χωριό είχε εδώ και πολλά χρόνια, σπουδαία ποδοσφαιρική εκπροσώπηση και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς από το Ζυγοβίστι έλκουν καταγωγή, ο αείμνηστος Διαιτητής Α΄ Εθνικής, Γιώργος Βούλγαρης, ο Επόπτης Α΄ Εθνικής, Γιάννης Στασινός, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΑΕ Χαϊδάρι, Τάσος Χαντζής (επί ημερών του ο σύλλογος έφτασε μέχρι την Β΄ Εθνική, ενώ απέκλεισε στο Κύπελλο Ελλάδας την ΑΕΚ), ο πρώην Πρόεδρος του Θεμιστοκλή Αιγάλεω, Γιάννης Κυριακούλης, κ.α.

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Εν μέσω της φώτο, ο αείμνηστος Γιώργος Βούλγαρης, διαιτητής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, Άρης - ΠΑΟΚ, έχοντας εκ δεξιών του τον αρχηγό του ΠΑΟΚ Κώστα Ιωσηφίδη και εξ αριστερών του τον αρχηγό του Άρη, Ντίνο Κούη.

 

 

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Το Ζυγοβίστι, ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας (Γορτυνία), είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου.

Είναι σε µια απόσταση 5 χλµ. από τη ∆ηµητσάνα. Για να φτάσει κανείς εκεί, αρκεί να στρίψει αριστερά, ενδιάµεσα του δρόµου ∆ηµητσάνα – Στεµνίτσα. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Ο Παυσανίας, στα «Αρκαδικά» του, το Ζυγοβίστι το τοποθετεί στο Ιερό της Καλλίστης Αρτέµιδος και στον τάφο της Καλλιστώς! Πρωτοκατοικήθηκε από την οικογένεια των Κοντογιανναίων (από την Μεσσηνία), οι οποίοι, το 1608, ίδρυσαν, κοντά στο Ζυγοβίστι, την Μονή Αιµυαλών!

Ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού, θα εντυπωσιαστεί από το πρωτότυπο µαρµάρινο µνηµείο, ένα ανοιχτό βιβλίο µε τα ονόµατα όλων των Ζυγοβιστινών αγωνιστών, που αποτελούσαν την σωματοφυλακή, το «Αθάνατο Σώμα», του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Από εκεί, απέναντι, θα αγναντέψει την κορυφή της Κλινίτσας.

Επίσης, λίγα μέτρα παρακάτω, στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται ο Άγιος Νικόλας (1638), στο κάτω µέρος του χωριού ο Αϊ-Γιάννης (1643), ενώ στις παρυφές του χωριού υπάρχουν, ο Ναός των Αγίων Αποστόλων (1811) και ο Αϊ – Γιώργης (1897).

Στα όρια του χωριού, σε χαράδρα πάνω από τον ποταμό Λούσιο, βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών.

Ο Κεντρικός Ιερός Ναός του χωριού της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα - µε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέµπλο - που δεσπόζει στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, χτίστηκε το 1810 και, µάλιστα, εντός 40 ηµερών! ∆ιατηρητέο είναι και το κτίσµα του Καποδιστριακού σχολείου που οικοδοµήθηκε το 1830!

Επίσης, πλέον, υπάρχει στο χωριό και το Λαογραφικό Μουσείο Ζυγοβιστίου, που στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό σχολείο, το οποίο είχε διακόψει την λειτουργία του και εγκαταλείφθηκε το 1979. Τα προηγούμενα χρόνια, με το ενδιαφέρον του Τάσου Σαλτή, ανακαινίστηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές, αποτελώντας κόσμημα για το χωριό και το Νομό Αρκαδίας.

Το πρώην Δημοτικό Σχολείο Ζυγοβιστίου, πρότυπο για την εποχή, άρχισε να χτίζεται το 1937, αλλά λόγω του πολέμου που μεσολάβησε και του εμφυλίου που ακολούθησε, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά, το 1957, όπου και άρχισε να λειτουργεί, έως και το 1979.

Ήταν ένα πρότυπο σχολείο για την εποχή του, καθώς πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας, είχε μαγειρείο για την σίτιση των μαθητών, λουτρά με ζεστό νερό, αμφιθέατρο, αίθουσα διοίκησης, κτλ.

Βέβαια, όλοι όσοι επισκέπτονται στο χωριό, υποκλίνονται στην ομορφιά της γραφικής πλατείας με τους Πλατάνους της, όπου λειτουργούν και δύο παραδοσιακά καφενεία – ταβέρνες.