ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 13:34
ΠΑΤΙΝΑΖ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
- ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ,
ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια πικρή ιστορία που διαρκεί περισσότερο από 10 χρόνια , συνεχών προσπαθειών του Δήμου Αιγάλεω και με διαφορετικές παρατάξεις στο πηδάλιο , να καρατομηθεί άλλο ένα κομμάτι όπως τόσα άλλα, για να κατασκευαστεί άλλο ένα κτίριο . Μια συνεχής κακοποίηση του Άλσους Μπαρουτάδικου, στο όνομα πάντα ενός ακόμα κοινωνικού έργου . Τρεις δημοτικές παρατάξεις από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους επιμένουν στο ίδιο μοτίβο , προτάσσοντας την κοινωνική τους «ευαισθησία» και παρουσιάζοντας από την άλλη τους ανάλγητους που δεν θέλουν να τους χαλάσουν τη θέα. Μακάρι να ήταν έτσι. Θα κοιμόμασταν ήσυχοι.
Εάν κάποιος κάνει ένα σύντομο οδοιπορικό στις γειτονιές του Δήμου θα ανακαλύψει αρκετά κτήρια και χώρους ελεύθερους στους οποίους θα μπορούσε εξίσου να κατασκευαστεί ο Βρεφονηπιακός Σταθμός και όχι μόνο . Γιατί δεν γίνεται; Είναι ερώτημα που έχουν απευθύνει πολλάκις δημότες του Αιγάλεω στους εκάστοτε δημάρχους σε αρκετές συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι απαντήσεις εδώ και 10 χρόνια ίδιες και στερεότυπες : «…μα θα χαθούν τα χρήματα και έχει γίνει και η σχετική μελέτη..» . Ναι όντως έχει γίνει η μελέτη αλλά από τον καιρό που έχουν διατυπωθεί οι αντιρρήσεις των κατοίκων δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιητικές πράξεις ; Σαφέστατα και θα μπορούσαν, αλλά γιατί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ο Δήμος , ένα κομμάτι ακόμα από το Μπαρουτάδικο είναι !!!!.
Εάν ανοίγαμε αυτή την ταμπακέρα πολλά καλούδια θα βρίσκαμε και πάνω απ΄όλα αδιαφορία στην καλύτερη των περιπτώσεων . Δεν είναι φυσικά μόνο η περίπτωση του ΠΑΤΙΝΑΖ . Είναι η λογική όποιων εξουσιάζουν δημόσιο χρήμα . Οι δημόσιες υπηρεσίες στη πλειονότητά τους στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια , παρόλο που παραμένουν κλειστά εκατοντάδες και που ανήκουν στο δημόσιο. Και μην ισχυριστεί κάποιος ότι με τα Μνημόνια έχουν όλα δεσμευτεί στο ΤΑΥΠΕΔ, γιατί η πρακτική των εργολαβιών « άνευ λόγου και αιτίας» ανθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στη Χώρα μας.
Το ιστορικό του Άλσους Μπαρουτάδικου είναι γνωστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Παρελήφθησαν 300 στρέμματα περίπου και έχουν τσιμεντοποιηθεί τα 150 και παραπάνω. Σε λίγο θα έχει μετατραπεί σε έναν περίκλειστο χώρο, με δύο εισόδους , από την Ιερά Οδό και από την Λ. Αθηνών. Υπερβολές ; καθόλου, εάν γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν για το πως ξεφύτρωσαν τόσα κτίρια περιμετρικά και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπολειτουργούν ως προς την χρήση για την οποία προορίζονταν, τότε μπορούμε να «οραματιστούμε» πως θα καταλήξει η περίμετρος του ‘Αλσους στο προσεχές μέλλον. Ίσως οι εκάστοτε δημοτικοί μας άρχοντες να σκέφτηκαν ότι πέφτει μεγάλο το Άλσος για τους κάτοικους του Αιγάλεω !!! . Δεν είμαστε δα και βόρεια προάστια!!.
Στο παρελθόν από αυτή την στήλη είχαμε παραινέσει και τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές και με δεδομένο ότι το Άλσος βρίσκεται στο κέντρο του αστικού χώρου του Αιγάλεω, οτι θα μπορούσε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτελέσει πόλο έλξης και αναψυχής και για όμορους Δήμους . Να υπενθυμίσουμε λοιπόν στην σημερινή παράταξη που έχει τα ηνία του Δήμου μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις για να μην ξεχνιόμαστε:
1) Ενιαίος ποδηλατόδρομος περιμετρικά του Άλσους , με τις κατάλληλες διαπλατύνεις , όπου αυτές χρειάζεται και όχι μισός όπως είναι σημερα.
2) Αναδιοργάνωση του πρασίνου στο εσωτερικό του Άλσους , έτσι ώστε να αποκτήσει αστικό και ασφαλή χαρακτήρα χρήσης όλο το 24ωρο
3) Σταδιακή αναμόρφωση της δενδρώδους φυτοκάλυψης με αειθαλή δένδρα και πυκνή κωμοστέγη.
4) Ολοκλήρωση των διαδρόμων περιπάτου και βελτίωση του υδρογραφικού “drainage” έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης και μεταφορά φερτών υλών στην διάρκεια έντοων βροχοπτώσεων.
5) Κατασκευή τριών γεωτρήσεων και την δημιουργία συστήματος διαβροχής, κύρια την καλοκαιρινή περίοδο . Ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει την άρδευση χαμηλής βλάστησης αλλά και αποτρέπει τον κίνδυνο πυρκαγιάς με την διατήρηση αυξημένης υγρασίας στην επιφάνεια τους εδάφους.
Ας βάλουν κάτω τα κομπιουτεράκια οι ιθύνοντες στον δήμο για να κάνουν τον λογαριασμό σχετικά με τις παραπάνω διαμορφώσεις και μην μας πουν ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει ή ότι χρειάζεται μελέτη και τα συναφή . Εκτός και χρειάζονται μεγεθυντικό φακό ή να επιστρατευτεί η τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω.
Σύντομα θα επανέλθουμε με νέα ατζέντα , εύκολη και κατανοητή , πάνω σε προβλήματα που «σκοντάφτουμε» καθημερινά και που η λύση τους δεν κοστίζει αλλά βελτιώνει την καθημερινότητά μας.
Αιγάλεω, Οκτώβριος 2024
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ»