ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 12:41
Στις 4 Δεκέμβρη του περασμένου έτους, μια αυθόρμητη πρωτοβουλία συνδημοτών μας καθώς και πολιτών από κοντινούς δήμους όπως το Χαϊδάρι και το Περιστέρι έδωσε πνοή σε έναν προβληματισμό που σίγουρα μοιράζονται πολλοί περισσότεροι από τους 30 περίπου εθελοντές που εξαρχής ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό αγωνιστικό κάλεσμα : γιατί οι άποροι συμπολίτες μας να αντιμετωπίζονται σαν μοιραίοι δέκτες μιας φιλανθρωπίας που έχει γίνει στείρος αυτοσκοπός και να μην γίνουμε όλοι ένα (δότες και δέκτες) και μέσω μιας ισότιμης κοινωνικής αλληλεγγύης δίχως την ανάγκη κομματικών ή άλλου είδους θεσμικών ταμπελών να βιώσουμε την παροχή βοήθειας σαν ενδιάμεσο σκαλοπάτι για την οικονομική, κοινωνική αλλά και πάνω απ’ όλα ψυχική ανάταση όλων μας ; Αυτό το «όλων μας» έχει τεράστια σημασία καθότι τα άτομα που απαρτίζουν την «Αλληλεγγύη στα Δυτικά» νιώθουν ουσιαστικά να βράζουν στο ίδιο καζάνι των κοινωνικών ανισοτήτων και της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης και προτάσσουν την ιδέα της αλληλεγγύης ως μόνη λύση.
Η «Αλληλεγγύη στα Δυτικά» στην πραγματικότητα αυτοαποκαλείται έτσι μόνο για πρακτικούς λόγους : ο οποιοσδήποτε πολίτης ανεξαρτήτως γεωγραφικών κριτηρίων μπορεί να συνδράμει, οποιοσδήποτε πολίτης άλλης περιοχής απευθυνθεί για βοήθεια είτε θα βοηθηθεί άμεσα είτε θα διευκολυνθεί η περαιτέρω προσέγγιση εκ μέρους του μιας πιο «κοντινής» του δράσης. Άλλωστε το όλο εγχείρημα βασίζεται σε 2 βασικές αρχές. Πρώτον, ζητείται επιτακτικά από την Πολιτεία να επιτελέσει ως οφείλει τον θεσμικό ρόλο του Κράτους Δικαίου και ζητούμενο είναι η συνδρομή προς την κατεύθυνση αυτή και όχι η πάγια αντικατάσταση των θεσμών. Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων της, η «Αλληλεγγύη στα Δυτικά» συναινούν αλλά και συνεχώς επιδιώκουν την αγαστή συνεργασία με κάθε άλλο φορέα αλληλεγγύης είτε αυτός λέγεται Δήμος είτε η Εκκλησίας μας είτε οποιοσδήποτε άλλος – μοναδική απαράβατη γραμμή τέθηκε η αδυναμία συνεργασίας με φορείς ή πρόσωπα που ενστερνίζονται ρατσιστικές και γενικότερα φασιστικές ιδέες.
Τα μέλη της Αλληλεγγύης λειτουργούν με μία αμεσοδημοκρατική λογική που προάγει την λήψη αποφάσεων μέσα από καθολικές συνελεύσεις και η προώθηση των δράσεων τους ανατίθεται στο σύνολο των ισότιμων μελών τους εκ περιτροπής. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, η κα. Γωγώ Ξεναρίου και ο κ. Τάκης Προδρόμου μίλησαν στην «πόλη μας» για την πρωτοβουλία αυτή καθώς και την πληθώρα δράσεων με τις οποίες μετουσιώσουν ήδη τις ιδέες τους σε πράξεις.
Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στην πλατεία του Εσταυρωμένου μια μαζική εκδήλωση που είχε προαναγγελθεί μέσω εντύπων και συνεντεύξεων σε πληθώρα μέσων, κατά την διάρκεια της οποίας τα παιδιά απόλαυσαν θεατρικό ενώ υπήρξε και ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από εθελοντές. Ο - περιβόητος πλέον στις γειτονιές της πόλης- Άλλος Άνθρωπος ανέλαβε να μαγειρέψει για περίπου 300 άτομα! Πρόκειται για έναν άστεγο συνάνθρωπο μας που με ένα αυτοσχέδιο καζάνι σιτίζει όσους περισσότερους μπορεί – μόνος περιορισμός η ποσότητα των πρώτων υλών που θα καταφέρει να συγκεντρώσει. Παράλληλα, γυναίκες – μέλη προσέφεραν δικό τους μαγειρευτό φαγητό αλλά μοιράστηκαν και σακούλες με τρόφιμα.
Η Αλληλεγγύη ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Δασκάλων Αιγάλεω καθώς στεγάζεται προσωρινά σε χώρο που της έχουν διαθέσει αλλά στην βάση μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας και επέκτασης των δράσεων της σκοπεύει να ζητήσει χώρο από τον Δήμο Αιγάλεω. Ήδη μέλος της πρωτοβουλίας έχει οργανώσει κοινωνικό ωδείο και για το άμεσο μέλλον σχεδιάζεται η λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όρεξη για εθελοντική εργασία και η προσφορά πρώτων ειδών περισσεύει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σταθερή στέγαση των δράσεων και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πληθώρα μελών της «Αλληλεγγύης στα Δυτικά» υποστηρίζει ανάλογες κινήσεις ανθρωπιάς όπως είναι η Δράση κατά των πλειστηριασμών ή Συλλογικότητες για την επανασύνδεση ρεύματος ή νερού (περαιτέρω πληροφορίες για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα μπορείτε να ζητήσετε στο 211.800.20.55) . Ακόμα η «Αλληλεγγύη» τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Δημόσιας Υγείας για όλους χωρίς μικρά γράμματα και υπό αυτό το πρίσμα συμμετέχει σε κάθε διαμαρτυρία προσωπικού νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής που κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Δύο φορές έως τώρα έχουν μοιραστεί τρόφιμα σε 35 άπορες οικογένειες (οι «αλληλέγγυοι στα δυτικά» συνηθίζουν να στήνονται έξω από μεγάλα σουπερμάρκετ για να διευκολύνουν την προσφορά εκ μέρους των συμπολιτών μας) και σε κάθε διανομή υπάρχει η δυνατότητα να δώσει όποιος το επιθυμεί τα στοιχεία του για την κάρτα εθελοντών. Πραγματοποιείται επίσης συλλογή φαρμάκων εν μέσω επαφών με το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Λόφου Αξιωματικών, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία τοπικού Κοινωνικού Ιατρείου για ευέλικτη εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών.
Στο τέλος της συνάντησης μας, η κα. Γωγώ και ο κ. Τάκης με αποχαιρετούν με τα λόγια ενός απόρου συμπολίτη μας που μετείχε σε εκδήλωση τους πρώτα σαν εθελοντής για την εξυπηρέτηση τρίτων και μετά σαν αποδέκτης της αλληλεγγύης : «έπαιρνα ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία και έφευγα σκυφτός – θέλω να βοηθήσω εκτός από το να βοηθηθώ για να περπατήσω όρθιος και πάλι.