TO ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟ
(ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ)

 

 ARXIKH

 

 

Το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω, ύστερα από σχετική αίτηση που υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Κ. είχε την ιδιαίτερη τιμή να είναι το 1 από τα 2 ελληνικά σχολεία , που επελέγησαν να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νέων (European Youth Event- EYE) στο Στρασβούργο, στις 20-21 Μαΐου 2016. Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε ομάδες νέων 16-30 ετών από όλα τα κράτη –μέλη της ένωσης, η οποία διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια- φέτος ήταν η 2η φορά- υπό την αιγίδα του Ε.Κ. αλλά και με τη σύμπραξη πολλών οργανώσεων, φορέων και θεσμών όπως η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό φόρουμ νέων, το συμβούλιο της Ευρώπης  κτλ. Πρωτεύων  στόχος της εκδήλωσης είναι να καλλιεργήσει τη διάθεση των νέων για συμμετοχικότητα, ενεργοποίηση και συνεισφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε ποικίλους , ζωτικούς τομείς, όπως η πολιτική, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η εργασία.
Το σχολείο συμμετείχε με ομάδα 10 μαθητών, την οποία συνόδευαν ο Διευθυντής κος Παρασκευάς Δημόπουλος (ΠΕ3) και η καθηγήτρια κα Δήμητρα Μπαρλέτη (ΠΕ2), οι οποίοι είχαν την ευθύνη τόσο της συμμετοχής στην εκδήλωση όσο και της οργάνωσης του ταξιδιού.
Κατά την 5θήμερη διαμονή της στο Στρασβούργο η ομάδα είχε πρώτα από όλα τη μοναδική ευκαιρία να βιώσει την ανεπανάληπτη εμπειρία της εκδήλωσης αυτής μέσα από τη συμμετοχή της σε συζητήσεις και δρώμενα αλλά κυρίως μέσα από την αυθόρμητη επικοινωνία και τον συγχρωτισμό με ομάδες νέων από όλη την Ευρώπη. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 7000 νέοι και 400 εθελοντές. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα του Ε.Κ. , εντυπωσιάστηκαν από την αίθουσα της ολομέλειας στην οποία έλαβε χώρα η τελετή λήξης και γευμάτισαν στο εστιατόριο του Ε.Κ.
Στα πλαίσια της επίσκεψης οι μαθητές επίσης ξεναγήθηκαν στην πόλη του Στρασβούργου, γνώρισαν τα υπέροχα αξιοθέατα, απόλαυσαν την καθημερινότητα της πόλης με βόλτες στις πλατείες και τα γραφικά  της σημεία, κατά μήκος του ποταμού και των αναρίθμητων καναλιών. Διασκέδασαν στις υπαίθριες συναυλίες που είχε διοργανώσει ο δήμος σε μια πόλη κυριολεχτικά κατακλυσμένη από νέους. Η επίσκεψη περιελάμβανε μια ολοήμερη απόδραση στα αλσατικά χωριά, όπου η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική πολύχρωμη αρχιτεκτονική της περιοχής άφησε τους μαθητές άφωνους .
Τέλος, καθώς τόσο η μετάβαση στη Γαλλία όσο και η επιστροφή έγιναν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να διασχίσουν οδικά ένα κομμάτι της Ελβετίας και της Γερμανίας και να σταματήσουν για σύντομες περιηγήσεις στη Λουκέρνη, τη Βασιλεία και το Φραϊμπουργκ.
Αποτιμώντας την εμπειρία τους οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι βρέθηκαν για λίγο στο κέντρο της Ευρώπης, συμμετείχαν σε μια μαζική εκδήλωση υψηλού επιπέδου, η οποία τους έκανε να αναγνωρίσουν ότι, πέρα από τα στενά όρια της πατρίδας μας, διαβιώνουμε ως άτομα και ως πολίτες και κάτω από μια πολύ πιο ευρεία γεωγραφική, πολιτική και πολιτισμική κοινότητα, την Ευρώπη.

 

ESP 01

 

 

ESP 02

 

ESP 03

 

ESP 04

 

ESP 05