Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΠΡΙΝ 45 (!) ΧΡΟΝΙΑ (ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΤΗ)
Μια ακόμη… βουτιά στο ποδοσφαιρικό παρελθόν σε αυτή την περίοδο του κορωνοϊού, αυτή την φορά με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Ορφέα Αιγάλεω, την ομάδα που μετά το μεγάλο καμάρι της πόλης μας τον ΑΟ Αιγάλεω, έχει φτάσει τόσο ψηλά στις εθνικές κατηγορίες.
Το σημερινό μίνι αφιέρωμα, έγινε με φωτογραφία (και στοιχεία) από το αρχείο του αγαπητού συμπολίτη μας, σπουδαίου βετεράνου ποδοσφαιριστή, Σπύρου Λαγκαδίτη (κεντρική φώτο) και πρόκειται για τον Ορφέα Αιγάλεω του 1975, δηλαδή 45 χρόνια πριν (!!!), όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική.
Σας παραθέτουμε, αμέσως παρακάτω, την φωτογραφία του Ορφέα Αιγάλεω σε μεγαλύτερη διάσταση με όλα τα ονόματα που αποτυπώνονται, ορισμένα ιστορικά στοιχεία του σωματείου, όπως και ένα μίνι βιογραφικό του Σπύρου Λαγκαδίτη.
ΑΝΩΘΕΝ ΣΕΙΡΑ (από αριστερά): Κουναλάκης (Πρόεδρος), Κουλίδης (προπονητής), Χατζηπολυχρόνης, Μπεκιάρης, Διονυσόπουλος, Λαγκαδίτης, Ασημακόπουλος, Σκουλίδης, Ντόβας, Γκιόκεζας
ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ (από αριστερά): Πλουμπής, Λυκουρίνος Β., Θεοφίλης, Πρίφτης, Πετρίδης, Σκαράκης, Παπάλας, Παϊσανίδης.
Ο ΟΡΦΕΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Ένα μίνι ιστορικό για τον Ορφέα Αιγάλεω με στοιχεία από το διαδίκτυο, προκειμένου να μαθαίνουμε εμείς οι νέοι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι.
Ο Ορφέας Αιγάλεω είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το Αιγάλεω και επίσημο έτος ίδρυσης το 1928.
Το 1924 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ολυμπιάδα με έδρα μεταξύ των οικισμών Νέων Κυδωνιών και Πυριτιδοποιείου (Αγ. Σπυρίδωνας) στο Αιγάλεω, το οποίο υπαγόταν στο Δήμο Αθηναίων μέχρι και τη δεκαετία του '40.
Το 1928 αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. και έλαβε σαν αριθμό μητρώου το 8, ενώ το 1931 εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Αθηνών και η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας την αγωνιστική περίοδο 1931-32.
Το 1936 κέρδισε την άνοδο στη Β' κατηγορία, όπου παρέμεινε έως και τη στιγμή της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου όποτε και ανεστάλησαν τα πρωταθλήματα.
Μεταπολεμικά, επανεμφανίζεται την αγωνιστική περίοδο 1948-49 στη Γ΄ Αθηνών και την αγωνιστική περίοδο 1951-52 κατέκτησε το πρωτάθλημα και την επιστροφή στη Β΄ κατηγορία (εκείνη την εποχή στην προεδρία της ήταν ο μετέπειτα δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής Ίκαρος Κανελλόπουλος).
Την αγωνιστική περίοδο 1958-59 προβιβάστηκε στην Α2 Αθηνών, όπου αγωνίστηκε μέχρι και την περίοδο 1962-63 που υποβιβάστηκε.
Την σεζόν 1964-65 κέρδισε την επάνοδο στην Α2 και ακολούθως τις σεζόν 1965-66 και 1966-67 κατέκτησε διαδοχικά τα πρωταθλήματα Α2 και Α1 Αθηνών και την άνοδο στην Α΄ Αθηνών, την πρώτη τη τάξει κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.
Την σεζόν 1967-68 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Αθηνών.
Το καλοκαίρι του 1968 έπειτα από την αναγκαστική συγχώνευση σωματείων σε όλη την Ελλάδα από το καθεστώς, ενώθηκαν Ιεράπολη και Άμυνα Αιγάλεω, δημιουργώντας τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ορφέας Αιγάλεω, παίρνοντας το όνομα από τον διορισμένο Δήμαρχο της πόλης μας, Ορφέα Τζανετόπουλο. Ο Ορφέας ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία στο πρωτάθλημα της Α΄ Αθηνών και πρώτος προπονητής ανέλαβε ο Μίμης Μπενάρδος.
Την περίοδο 1970-71 αναδείχθηκε τριταθλητής της Α΄ Αθηνών και προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, μέσω του οποίου και με προπονητή τον πρώην διεθνή Χαράλαμπο Κοτρίδη κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδό του στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας.
Στην Β΄ Εθνική συμμετείχε τη διετία 1971-73 και αξιοσημείωτα κατά την πρώτη του παρουσία την περίοδο 1971-72 και στον εντός έδρας αγώνα του με την Καλαμάτα (0-0) καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων (18.000 εισιτήρια) για το Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω.
Ο Ορφέας επανέλαβε τη συμμετοχή του δύο χρόνια αργότερα, αφού την περίοδο 1974-75 και με προπονητή τον παλαιό άσσο του Αιγάλεω και της ΑΕΚ Σοφοκλή Κουλίδη, αναδείχθηκε εκ νέου τριταθλητής Α΄ Αθηνών και προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου όπου πέτυχε να πρωτεύσει και πάλι σε όμιλο του τουρνουά και να προαχθεί εκ νέου στη Β΄ Εθνική.
Η δεύτερη διετία του στη Β' Εθνική (1975-1977) χαρακτηρίσθηκε από σχετική σταθερότητα, ωστόσο η Αιγαλιώτικη ομάδα δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στο πρωτάθλημα της Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας, όπου έλαβε μέρος τη σεζόν 1977-78.
Κατ΄ αυτό το διάστημα και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 1976-77, ο Ορφέας σημείωσε την καλύτερη πορεία του στο Κύπελλο Ελλάδος, καθώς απέκλεισε την Λάρισα εντός έδρας στην παράταση με 3-2 και προκρίθηκε στο Β΄ γύρο της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκε με δυσκολία στη διαδικασία των πέναλτι από την Παναχαϊκή (ομάδα Α΄ Εθνικής) στην Πάτρα.
Από το 1977 και μετά ξεκίνησε η πτωτική πορεία του σωματείου. Μετά τον υποβιβασμό του απ' τη Β' Εθνική που προήλθε με αμφιλεγόμενο τρόπο κατά την τελευταία αγωνιστική (Κυριακή, 19 Ιουνίου 1977) στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Α.Ο. Κορωπίου (όταν οι γηπεδούχοι, μετά από έντονες παροτρύνσεις των φιλάθλων τους δεν κατέβηκαν στο β' ημίχρονο ώστε ο Ορφέας που προηγείτο με 4 - 0 να μη φτάσει στη νίκη που χρειαζόταν με πολλά τέρματα για να διατηρηθεί στην κατηγορία), ακολούθησαν δυο ακόμη απανωτές αποτυχίες.
Το 1978 τερμάτισε στην 10η θέση του Εθνικού Ερασιτεχνικού και σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος θα παρέμενε στην κατηγορία. Ωστόσο, ο Αστέρας Ζωγράφου που αρχικά είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση 10 βαθμών για απόπειρα δωροδοκίας και ήταν μεταξύ των υποβιβασθέντων ομάδων στον όμιλο του Ορφέα, δικαιώθηκε ακολούθως από το ΣτΕ, του επιστράφηκαν οι βαθμοί και ξεπέρασε στη βαθμολογία τον Ορφέα, που έτσι βρέθηκε σε θέση υποβιβασμού (11ος). Παρά τις διαμαρτυρίες της διοίκησής του, η απόφαση δεν άλλαξε.
Το 1979 έπεσε και από την Α' στη Β' ΕΠΣΑ αφού λόγω ποινής ενός μηδενισμού και επιπλέον αφαίρεσης 3 βαθμών (διότι σύμφωνα με όσα έγραψε ο διαιτητής Αναστασόπουλος στο φύλλο αγώνα οι παίκτες του Ορφέα θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη διακοπή του εκτός έδρας αγώνα τους στην Αργυρούπολη μόλις οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με 2-1 και που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 1979, για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος) βρέθηκε στη 18η θέση της τελικής κατάταξης και υποβιβάστηκε.
Έκτοτε, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει σε εθνική κατηγορία.
Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2019-20) αγωνίζεται στο πρωτάθλημα 2ου ομίλου Β΄ κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθηνών. Υψηλότερη διάκριση του συλλόγου είναι η παρουσία του στο πρωτάθλημα (4 συμμετοχές) της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΤΗΣ
ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στο αριστερό πλάνο, ο Σπύρος Λαγκαδίτης με την φανέλα του Ορφέα Αιγάλεω σε φιλικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ο Σπύρος Λαγκαδίτης (γεν. Αιγάλεω, 3 Φεβρουαρίου 1957 στην Αθήνα, αρχικά η οικογένεια του έμενε στο Γκάζι / Γκαζοχώρι και από το 1959 κατοικεί στο Αιγάλεω) είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Διεθνής με την Εθνική ομάδα των Νέων, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός.
Ξεκίνησε από την εφηβική ομάδα του Ορφέα Αιγάλεω το 1970 και την περίοδο 1973-74 ντεμπουτάρισε στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Αθηνών. Την επόμενη χρονιά (1974-75) ο Λαγκαδίτης αναδείχθηκε πρωταθλητής με την ομάδα του και τη διετία 1975-1977 αγωνίσθηκε με τον Ορφέα στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Το 1976 κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα των Νέων και το 1979 μεταγράφηκε στη μεγάλη ομάδα της περιοχής, το Αιγάλεω.
Ωστόσο, ένας σοβαρότατος τραυματισμός που υπέστη στο πόδι σε φιλικό αγώνα τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.
Έπαιξε επίσης στις ομάδες του Α.Π.Ο. Χίου ( 1981-83 στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα), του Ατρόμητου Πειραιά (1983-1986 στο Ερασιτεχνικό), του Ηφαίστου (1986-87) και του Θεμιστοκλή Αιγάλεω (1987-88).
Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά. Ο μεγάλος γιος του Κωνσταντίνος Λαγκαδίτης αγωνίζεται ως τερματοφύλακας και ο μικρότερος Λοΐζος Λαγκαδίτης με τον Ερμή Κορυδαλλού στην Γ΄ Εθνική.
Ο Σπύρος Λαγκαδίτης, στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό του Χρήστου Καρδαρά, ενώ το 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Σάμιου. Επίσης είναι μέλος του ΣΥΒΕΠΑΠ (Βετεράνοι Αιγάλεω).
Τέλος, να σημειώσουμε, ότι κατά το παρελθόν, ως πρωτοπόρος ο Σπύρος Λαγκαδίτης ασχολήθηκε με τον τομέα εστίασης – διασκέδασης, δημιουργώντας καταστήματα (MARAKES, PALADIUM, 1900, κτλ.), τα οποία ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους, όσο αφορά την αισθητική και το ύφος τους.