ΡΑΓΔΑΙΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ

ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤH

 

 ARXIKH

 

 

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Δημοτών στην ενημερωτική εκδήλωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που διοργάνωσαν ο Δήμος Αιγάλεω και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγάλεω. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Boehringer Ingelheim.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Στέλιος Βασιλειάδης, ο κ. Ευθύμιος Ζάχαρης Δημοτικός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος του Δήμου στο ΕΔΔΥΠΠΥ, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Αγγελική Βλάχου, η εκπρόσωπος των μελών του Γ΄ ΚΑΠΗ κ. Αιμιλία Ντεβέ, καθώς και πλήθος κόσμου. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Κυπαρισσένια Σαμαρά, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας (Επισκέπτρια Υγείας) Δήμου Αιγάλεω.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, κος Μπίρμπας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου να προσφέρει ουσιαστική και χρήσιμη ενημέρωση στους πολίτες με σκοπό την προστασία της υγείας τους, καθώς το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν. Η εν λόγω εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αιγάλεω. Συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και όλους τους Δημότες που ανταποκρίθηκαν θετικά και προσήλθαν να παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Κατά την πρώτη ομιλία, ο κ. Αναστάσιος Μπονιάκος, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε αναλυτικά το τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, πώς διαγιγνώσκεται, ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι θεραπείας, αλλά και τι πρέπει να προσέχει ο διαβητικός ασθενής στην καθημερινότητά του. Τόνισε ότι πρόκειται για μία νόσο που εξελίσσεται ραγδαία, καθώς από 760.000 περίπου οι ασθενείς το 2014 στη χώρα μας υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 880.000 μέχρι το 2030. Επίσης, επισήμανε τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, ακρωτηριασμό κ.α. Τέλος, ο ομιλητής παρέθεσε πολύ χρήσιμες συμβουλές που αφορούν αφενός στην πρόληψη εμφάνισης του Διαβήτη και αφετέρου στην αποφυγή των επικίνδυνων επιπλοκών του.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Νικόλαος Τεντολούρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό. Ο κ. Τεντολούρης κατά την ομιλία του παρουσίασε τους σκοπούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), τη συμβολή της στον αγώνα για την αντιμετώπισή του, με επίκεντρο την ανακούφιση των ασθενών και των οικογενειών τους. Ακόμη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στους ενήλικες, παραθέτοντας ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου για την αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών. Εστίασε στο σωστό τρόπο περιποίησης αλλά και προστασίας των ποδιών των διαβητικών ασθενών, με τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων και σκευασμάτων, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του ιατρού.

Τέλος, η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), μετέφερε την προσωπική της εμπειρία ως ασθενής, αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα των διαβητικών, τόσο λόγω της ίδιας της ασθένειας και των επιπλοκών της, όσο και λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περιέγραψε τους σκοπούς και τις δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές, ενώ όσοι το επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν με μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

 

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι υπάρχει τρόπος αποφυγής του σακχαρώδη διαβήτη και δεν είναι άλλος από την πρόληψη, η οποία ως τρόπος ζωής είναι αναγκαία για την αποφυγή τόσο αυτής, όσο και άλλων σοβαρών παθήσεων.

 

panel 01tif

 

 

panel 02tif

 

panel 03tif

 

panel 04tif