Είναι ή δεν θα είναι

 

 

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου, ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στο Δήμο μας, σε ότι αφορά τους… εν δυνάμει υποψήφιους Δημάρχους. Κάποιοι διαρρέουν ότι θα είναι υποψήφιοι, ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιούν επαφές διερευνώντας εάν τους «παίρνει» να είναι υποψήφιοι, άλλοι κάνουν αγώνα δρόμου για να δηλώσουν πρώτοι την υποψηφιότητά τους ώστε να βγουν μπροστά κι άλλοι που θέλουν διακαώς να είναι υποψήφιοι, ψάχνουν για συμμαχίες. Κι ενώ τα πάντα, ακόμα, είναι ανοικτά και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και θα καθοριστούν κατά το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί… το αμέσως επόμενο «καυτό» θέμα προς προβληματισμό των υποψηφίων, πρέπει να είναι εάν θα καταφέρουν να κλείσουν -ένα αξιόμαχο- ψηφοδέλτιο. Κάθε συνδυασμός, θα απαιτηθεί να έχει από 41 έως 62 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους... πράγμα που σημαίνει πως εάν έχουμε στο Αιγάλεω 8 υποψήφιους Δημάρχους, θα έχουμε περισσότερους από 400 υποψήφιοι σύμβουλοι!!! Ο βαθμός δυσκολίας της ανεύρεσης ικανών υποψηφίων για την στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι υψηλός. Ήδη, σχεδόν, οι μισοί Αιγαλεώτες έχουν δεχτεί προτάσεις από τρεις και τέσσερις πλευρές και δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι πολλοί φαίνονται ιδιαιτέρως διχασμένοι.

 

Κι άλλη θητεία θέλει να διεκδικήσει ο Καρδαράς

 

Την χαμένη του δυναμική ψάχνει να βρει ο απερχόμενος Δήμαρχος Χρ. Καρδαράς, ο οποίος μετά την απώλεια του σημαντικότερου μέρους των συνεργατών του (7 ανεξαρτητοποιήσεις εκ των οποίων 3 πρώην Αντιδήμαρχοι), προσπαθεί τώρα να συσπειρώσει τους εναπομείναντες στην παράταξή του. Μάλιστα, σχολιάζεται έντονα από κάποιους, πως ο ίδιος αγωνιά να εξασφαλίσει την πολιτική του σωτηρία, καθώς μετά την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο, ψάχνει να βρει «σωσίβιο» επιδιώκοντας συνεργασίες… Πράγμα ακατόρθωτο, όπως λένε, καθώς δύσκολα θα συμπράξει κάποιος μαζί του, μιας και θεωρείται ότι απέδειξε πως δεν είχε διοικητική ικανότητα, δεν εκτέλεσε κανένα ουσιαστικό έργο, ενώ περιέπεσε σε σωρεία λαθώνμε αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του Δήμου.

Μεταξύ άλλων, ακούγεται ότι ζήτησε από τον Γκίκα να συνεργαστούν αλλά μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να ισχύσει κάτι τέτοιο, καθώς ούτε ο Γκίκας θα δεχόταν να πάει υπό του Καρδαρά, ούτε ο Δήμαρχος να κάνει μια τέτοια συμμαχία.

 

Υποψήφιος ο Γ. Γκίκας;

 

Κι ενώ ο Καρδαράς ψάχνει να κρατηθεί πολιτικά όρθιος, ο Γ. Γκίκας που θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην Δημάρχου Δ. Καλογερόπουλου και το δεξί του χέρι στο Δήμο –έχοντας διατηρηθεί ως «ισόβιος» Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων για δύο 4ετίες- είναι σχεδόν βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Μεταξύ των υποψηφιοτήτων που -μέχρι στιγμής- έχουν γνωστοποιηθεί, ο Γ. Γκίκας θεωρείται ότι είναι ο πιο άριστος γνώστης των αναγκών του Δήμου σε επίπεδο έργων μιας και ο ίδιος είναι μηχανικός και έχει αρκετά μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώσεις. Από κει και ύστερα, χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως δραστήριος, έντιμος και άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά φαίνεται πως διχάζει η άτυπη υποστήριξη που δέχεται από τον πρώην Δήμαρχο. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, τόσο η Παν. Μερκουράκη όσο και ο Δ. Μπογράκος, κράτησαν σαφείς αποστάσεις από τα παραπάνω και στα πλαίσια αυτά η Παναγιώτα Μερκουράκη ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα της.

 

Μερκουράκη – Μπογράκος…

 

Μετά τη διαφαινόμενη μη κάθοδο του Δ. Καλογερόπουλου, Μερκουράκη και Μπογράκος τράβηξαν δρόμους χωριστούς. Ενώ για δύο τετραετίες αποτελούσαν μέλη της ίδιας διοίκησης του Δήμου, τώρα για χάρη της διεκδίκησης της δημαρχίας, έγιναν «δύο ξένοι». Θέτουν εαυτούς ως τους ιδανικότερους υποψηφίους, χωρίς να έχουν διαφορές στη φιλοσοφία και το… όραμά τους για την πόλη.

 

Σε επίπεδο κινητικότητας, η Παν. Μερκουράκη, αφού βεβαιώθηκε πως δεν θα είναι υποψήφιος ο Καλογερόπουλος, άρχισε να πραγματοποιεί επαφές κοινοποιώντας την υποψηφιότητά της και ενισχύοντας τον κύκλο της. Ο Δ. Μπογράκος, από την άλλη, ενώ είχε ξεκινήσει να συστήνεται ως εν δυνάμει διεκδικητής της Δημαρχίας, πολλοί λένε ότι το τελευταίο διάστημα είναι εξαφανισμένος. Μάλιστα, επειδή τον θυμούνται πάντα να δηλώνει υποψήφιος Δήμαρχος στις προηγούμενες αναμετρήσεις και τελικά να αναδιπλώνεται και να κατέρχεται απλά ως υπ. δημοτικός σύμβουλος, αποδίδουν την εξαφάνισή του στην γνώριμη τακτική του.

 

Κουτούλιας – Γκίνης…

 

Κι ενώ είμαστε σε αναμονή της επίσημης υποψηφιότητας του Γ. Κουτούλια και του Αντ. Γκίνη, μαθαίνουμε ότι και οι δύο έχουν περάσει από την απλή προθέρμανση στο φουλ ζέσταμα. Μάλιστα, «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι υπήρξε προσπάθεια συνεργασίας των δύο, αλλά δεν ευοδώθηκε.

 

Θυμίζουμε ότι και οι δύο αποτέλεσαν βασικά στελέχη της διοίκησης Καρδαρά και διετέλεσαν Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Καθαριότητας, αντίστοιχα. Είναι νέοι και φιλόδοξοι, αλλά δεν έχουν κολλήσει αρκετά «ένσημα» στον αυτοδιοικητικό στίβο. Ο Γ. Κουτούλιας, έχει να επιδείξει μια ενθουσιώδη προσπάθεια στα πολιτιστικά του Δήμου, που θεωρείται ότι τα αναβάθμισε, με πλούσια δράση και όρεξη στην παραγωγή έργου. Ο Αντ. Γκίνης, στα δύσκολα χρόνια του Δήμου, του είχε ανατεθεί το δύσκολο φορτίο του τομέα Καθαριότητας και η φθορά γι’ αυτόν ήταν μεγαλύτερη. Ο ίδιος πάντως, προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα προφίλ «λαϊκού αγωνιστή», το οποίο μπορεί εύκολα να υπηρετήσει μιας και ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, βρίσκεται στο πεζοδρόμιο από νεαρή ηλικία και έχει μάθει να αφουγκράζεται τον απλό κόσμο.

 

Ρ. Δράκου…

η φλόγα που σιγοκαίει

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν κάποιοι την αναζωπύρωση της ενεργούς συμμετοχής της Ρένας Δράκου. Η ίδια μετά την παραίτησή της από δημοτική σύμβουλος, δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στις δραστηριότητες του Δήμου και όλοι χαρακτηρίζουν τις κινήσεις της… σκοπίμως επιλεκτικές και προσεκτικές. Όσοι την γνωρίζουν, καταμαρτυρούν πως το ενδιαφέρον της για την εκ νέου ανάμειξή της με τα δημοτικά δεν έσβησε ποτέ και ότι κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, οι οποίες θα γίνουν γνωστές όταν εκείνη κρίνει ότι είναι κατάλληλο το timing. Αρκετοί, «φοβούνται» πως μια δική της κάθοδος, θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, ενώ στα θετικά πρόσημα, προσμετράτε το ότι έφυγε νωρίς από την διοίκηση και δεν αναλώθηκε, ή δεν εφθάρη. Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας θα μας παραχωρήσει πλήρη συνέντευξη για τις προθέσεις της και είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί.