Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση της πλ. Εσταυρωμένου στην Ένωση Βιοτεχνών Αιγάλεω

 

  Η δημοτική αρχή συνεχίζει να κάνει κακή εντύπωση και να εισπράττει τα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης, για τα ελλιπή και ατεκμηρίωτα εισηγητικά που φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποσύρει κακήν κακώς τα θέματα… Το γεγονός ότι έχει χάσει η διοίκηση Καρδαρά την πλειοψηφία (μετά τις αποχωρήσεις στελεχών της) φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο μιας και η απόσυρση των θεμάτων γίνεται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία προκειμένου να αποφευχθεί η σίγουρη καταψήφιση τους.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν δύο θέματα που εισηγήθηκε η διοίκηση Καρδαρά στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (της Πέμπτης (6/03), τα οποία μετά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης για το ότι ήταν ελλιπή, τα απέσυρε. Ένα από αυτά, ήταν και η παραχώρηση ή μη της πλατείας Εσταυρωμένου στην Ένωση Επαγγελματιών για την πραγματοποίηση έκθεσης με την συμμετοχή καταστημάτων της πόλης.

 

 

Απόσυρση αντί για ψήφιση…

 

  Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχ. Κοπελούζου για την παραχώρηση ή μη της πλατείας Εσταυρωμένου στην Ένωση Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγάλεω, άναψε από την αρχή φωτιές στη συζήτηση με την αριστερή πτέρυγα των παρατάξεων (βλ. Ανάπλαση Αιγάλεω, ΚΚΕ) να φέρουν τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις που έκανε ο κομμουνιστής επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Β. Βούλγαρης, στο παρά πέντε της συζήτησης, έπιασε αδιάβαστη την δημοτική αρχή, που θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του θέματός της. Η πλημμελής γνώση της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση η ελλιπής πληροφόρηση του σώματος, οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύσει πυρά, στο ότι η διοίκηση έφερε γι’ αυτό βαριές ευθύνες. Μάλιστα, εάν αληθεύει ότι η εισήγηση που ήρθε προς συζήτηση ήταν της Ένωσης των Εμπόρων και όχι της δημοτικής αρχής, τότε όλα μιλάνε για προχειρότητα, που «δικαιολογεί» -εκ μέρους της διοίκησης- την άγνοια στοιχειωδών ζητημάτων.

 

 

Οι διευκρινήσεις που δεν «έπεισαν»

 

  Κατά την εισήγησή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και τέως πρόεδρος της ΕΒΕ Αιγάλεω, Μιχ. Κοπελούζος, ήταν απόλυτα υποστηρικτικός στην παραχώρηση της πλατείας και στην διενέργεια μιας τέτοιας έκθεσης, που σκοπό θα είχε την ανάπτυξη της αγοράς του Αιγάλεω… «Πόλη χωρίς αγορά, είναι νεκρή πόλη», τόνισε μεταξύ άλλων. Στις απορίες που προέκυψαν από την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος των ΕΒΕ, Ηλ. Μάνδρος πήρε τον λόγο για να δώσει διευκρινήσεις, αν και βρέθηκε σε σχετικά δύσκολη θέση (ενώ η όποια αντιδικία θα έπρεπε να είναι με την δημοτική αρχή) όταν δέχθηκε πιεστικά ερωτήματα από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εάν στη διοργάνωση θα είχε εμπλοκή ιδιώτης, όπως υπήρχαν υπόνοιες… Κάτι που επιβεβαιώθηκε τελικά από τον ίδιο. Κατά την παρέμβασή του, είπε επίσης ότι το 60% των καταστηματαρχών του Αιγάλεω ήταν θετικό στο να γίνει η έκθεση… πράγμα που σημαίνει πως –εν δυνάμει- θα συμμετέχουν με περίπτερα, περισσότερα από 100 καταστήματα.

Εν συνεχεία, αφού παρέθεσε τις κατόψεις για το πώς θα στηθούν τα περίπτερα, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει αντίτιμο για τον ιδιώτη, παρά μόνο για τα σταντ που θα τοποθετήσει και θα έχουν κόστος από 150 – 250 ευρώ για τον κάθε επαγγελματία. Πρόσθεσε ακόμα, ότι μέσω της έκθεσης δεν θα πωλούνται προϊόντα αφού στόχος θα είναι απλά να διαφημίσουν οι επαγγελματίες τα καταστήματά τους, όπου θα δίδουν κουπόνια για να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες.

Ο πρώτος που «πείστηκε» από τον λόγο του προέδρου της ΕΒΕ ήταν ο Γ. Γκίκας«Εάν είναι έτσι όπως μας τα λέει ο πρόεδρος, τότε η παράταξη είναι σύμφωνη να γίνει η παραχώρηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, Μπίρμπας και Βούλγαρης συνέχισαν έναν κύκλο καταιγιστικών ερωτήσεων προς τον Ηλ. Μάνδρο και τον Δήμαρχο Χρ. Καρδαρά, μιας και όπως είπαν, υπάρχει κακό προηγούμενο με την εμπλοκή του εν λόγω ιδιώτη, από τον στολισμό που είχε αναλάβει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η παράταξη του Δ. Μπίρμπα, έχοντας ψηφίσει λευκό στον στολισμό της πόλης τα Χριστούγεννα κρατώντας επιφυλάξεις, κατέκρινε το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας τσίρκο medrano την πόλη του Αιγάλεω με τα όσα είχαν στηθεί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, επέκρινε σφόδρα τον Μ. Κοπελούζο, στο ότι είχε μεσολαβήσει για την εμπλοκή του εν λόγω ιδιώτη σε τέτοιου είδους δράσεις της Ένωσης Εμπόρων του Αιγάλεω. Όσο για την διαδικασία, είπε… «Η εισήγηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απαράδεκτη. Στο άρθρο 14 του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων που έχει ψηφίσει το Δ.Σ., επισημαίνεται ότι ένας τέτοιος φάκελος θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα στοιχεία… Δεν υπάρχουν όσα απαιτούνται από το νόμο. Δεν θα ψηφίσουμε για να καρπώνονται κάποιοι δημόσια περιουσία. Ας επικοινιάσει ο Δήμος».

Επικριτική για την ελλιπή πληροφόρηση που παρείχε η διοίκηση, ήταν και η Παν. Μερκουράκη. Αφού, αρχικά, επισήμανε πως δεν θα υπήρχε αντίρρηση εάν η πρόταση ερχόταν σωστή και πλήρης, ρώτησε για ποιο λόγο να συμμετέχει μόνο το 60% των καταστημάτων και όχι το 100%. Με τη σειρά του, ο Λ. Παπαγεωργίου, απηύθυνε το ερώτημα με ποιον τρόπο θα γίνει η επιλογή των καταστημάτων, τη στιγμή που ο αριθμός των επαγγελματιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν, είναι μεγαλύτερος από τους διαθέσιμους χώρους.

 

 

Π. Σπηλιόπουλος: «Η πλατεία δεν παραχωρείται»

 

Καταλυτική και ξεκάθαρη ήταν, για ακόμα μια φορά, η τοποθέτηση του Πάνου Σπηλιόπουλου στο πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση του θέματος. Αφού είπε σε όλους τους τόνους, ότι η πλατεία Εσταυρωμένου δεν μπορεί να δοθεί διότι η ΕΒΕ είναι ιδιωτικού δικαίου και θέλει να συνεργαστεί με μια επιχείρηση για την εν λόγω διοργάνωση, θύμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει να μην παραχωρείται η πλατεία σε κανέναν, παρά μόνο εάν υπάρχει συνδιοργάνωση με το Δήμο, ενώ από την μη παραχώρηση εξαιρούνται τα πολιτικά κόμματα και οι παρατάξεις…. «Εάν παραχωρήσουμε την πλατεία, θα είναι σαν να ψηφίζουμε αντίθετα με την απόφαση που έχουμε λάβει ως δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί, αργότερα, για το θέμα να γίνει καταλογισμός και να θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος, όπως έχει γίνει με ανάλογες παραχωρήσεις σε Συλλόγους στο παρελθόν. Θα διαφωνήσω στην οποιαδήποτε απόφαση παραχώρησης παρθεί», είπε κλείνοντας. 

 

   

Βούλγαρης: «Καταγγέλλουμε δημοτική αρχή και ΕΒΕ»

 

Το σκηνικό πήρε «φωτιά» όταν στην δευτερολογία του, ο δημοτικός σύμβουλος, Β. Βούλγαρης, απηύθυνε το ερώτημα εάν αληθεύει ότι η πλατεία Εσταυρωμένου έχει ήδη «τετραγωνιστεί» για να υποδεχθεί τα περίπτερα, φέρνοντας στο φως κατόψεις και σχέδια που έχουν στα χέρια τους επαγγελματίες. Μάλιστα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο της Πετρούπολης -που είχε κάνει ανάλογη έκθεση- σημείωσε ότι εκεί ο Δήμος είχε οικονομική ωφέλεια, σε αντίθεση με τον δικό μας, που δεν θα έχει καμία απολύτως. Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, κατήγγελλε δημοτική αρχή και ΕΒΕ και τους στρίμωξε αρκετά όταν ρώτησε ευθέως εάν η έκθεση που θα γινόταν, πρόκειται για… το 1ο Φεστιβάλ Δυτικής Επιχειρηματικότητας Αιγάλεω, για το οποίο έχουν ήδη κυκλοφορήσει σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια σε ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της πόλης, πριν καν πάρει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Κι ενώ οι δύο ερωτώμενες πλευρές, έδειξαν να μην γνωρίζουν για τα φυλλάδια… άρχισαν τα ερωτήματα στο ποιο είναι το όνομα της εταιρείας που θα αναλάμβανε το στήσιμο της έκθεσης… Κανείς από τους εμπλεκόμενους (Δήμος, ΕΒΕ) έδειχνε να γνωρίζει… ή δεν ήθελε να αποκαλύψει! Άγνωστο για ποιο λόγο. Ο Φ. Χρυσούλας, με άμεση παρέμβασή του, χαρακτήρισε σοβαρή την καταγγελία του συναδέλφου του και με την σειρά του, ρώτησε εάν όντως υπάρχει συνεννόηση με την διοίκηση και κυκλοφορούν φυλλάδια εν γνώσει της… «Άλλο φέρατε ως εισήγηση και άλλα προκύπτουν», είπε σε έντονο ύφος, καλώντας τον Δήμαρχο να απαντήσει.

Όσο δεν δίδονταν πειστικές απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους, τόσο ανέβαινε η θερμοκρασία… ώσπου οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τη στιγμή που ο πρόεδρος Γ. Λάμπρου πήγαινε να κλείσει το θέμα με έγκριση κατά πλειοψηφία … Κι ενώ έγινε πρόσκληση σε όλους τους συμβούλους να μπουν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η διαδικασία… εν μέσω ψιθύρων και συνεννοήσεων ο πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά την απόσυρση του θέματος για το επόμενο συμβούλιο!!!