Γιάννης Γκίκας

 

(επικεφαλής του συνδυασμού "Συμμαχία για το Αιγάλεω")

 

 

"Η δική μου υποψηφιότητα δεν έχει κομματικά στεγανά"

"Παρέμεινα ως το τέλος στη δημοτική παράταξή μας... Δεν ξεκίνησα δικό μου βιλαέτι"

 

 

  • Πήρατε την απόφαση να βγείτε μπροστά, και να διεκδικήσετε τη δημαρχία του Αιγάλεω, σε μια εποχή δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες υπάρχει πολυδιάσπαση δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

 

  - Η μεγάλη παράταξη που ανήκω και με στηρίζει στο χώρο της Τοπ. Αυτοδιοίκησης, και αυτό θα μου επιτρέψετε να το επισημάνω, έχει υπερβεί τις κομματικές περιχαρακώσεις. Αναζητούμε τους καλύτερους, από όποιον χώρο και αν προέρχονται, και φυσικά τη μέγιστη σύνθεση ιδεών και συνένωση δυνάμεων.

  Η δική μου υποψηφιότητα λοιπόν δεν έχει κομματικά στεγανά. Έξαλλου, δεν αποφάσισα να κατέβω μόνος μου. Η παράταξή μου αποφάσισε να μπω εμπρός σε αυτές τις εκλογές ίσος μεταξύ ίσων, με εντολή να καλέσουμε το σύνολο των πολιτών του Αιγάλεω, για να συγκροτήσουμε μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, ικανή να νικήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτή τη συμμαχία για το Αιγάλεω καλούμε ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες απ’ όπου και αν προέρχονται.

 

  • Υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για τη στενή σχέση σας με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλου, ως συνεχιστής του οποίου άλλωστε εμφανίζεται ο συνδυασμός σας.

 

  - Με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο μας συνδέουν κοινοί αγώνες και διαδρομές. Όπως και η κοινή αγωνία για το μέλλον του Αιγάλεώ μας. Ο ίδιος ωστόσο ήταν ο πρώτος που άνοιξε το δρόμο για την ανανέωση, όπως και νωρίτερα για τη σύνθεση δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Θεωρώ ότι την επομένη των εκλογών θα βοηθήσει και εκείνος με όλες τις δυνάμεις και την εμπειρία του, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι σήμερα ώστε το Αιγάλεω να κάνει άλματα.

 

  • Από τη δημοτική σας παράταξη υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες.

 

   - Σε ό, τι αφορά το θέμα αυτό, σας ανέλυσα πλήρως τη θέση μου. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι προσωπικά παρέμεινα ως το τέλος στη δημοτική παράταξή μας, τιμώντας στο ακέραιο την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες του Αιγάλεω στις εκλογές του 2012 για έλεγχο και δημιουργική κριτική των πρωτοβουλιών της πλειοψηφίας. Δεν ξεκίνησα δικό μου βιλαέτι.

 

  • Μιλάτε για την ανάγκη να εμπλακούν περισσότερο στα κοινά οι νέοι.

 

  - Πιστεύω ότι αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την κοινωνία μας. Είτε πρόκειται για τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε για τις εθνικές εκλογές και συνολικά το μέλλον της χώρας. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες και συμμετέχοντες στη διαμόρφωση των εξελίξεων που θα αφορούν πρωτίστως το δικό τους μέλλον. Και χρέος όλων μας είναι να τους παρακινήσουμε, αλλά και να τους ενθαρρύνουμε.

 

  • Το Αιγάλεω είναι ένας δήμος-κλειδί για τη Δυτική Αθήνα και συνολικά το Λεκανοπέδιο. Πώς βλέπετε τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής;

 

  - Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ξεκινώ από τη Ρένα Δούρου, μια γυναίκα δυναμική και με συνέπεια διαδρομής, που είναι... γειτόνισσα στο Αιγάλεω. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει την ευρωπαϊκή νοοτροπία και εμπειρία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Περιφερειών στην Ευρώπη και σίγουρα έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδος, όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, το περιβάλλον αλλά κυρίως τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των πόρων της Περιφέρειας Αττικής που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας αλλά και στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Τι να το κάνω να έχεις απόθεμα και να μη το έχεις χρησιμοποιήσει επ’ ωφελεία των πολιτών της χώρας που δεν έχουν δουλεία και πεινάνε;

  Ο Γιάννης Σγουρός έμεινε πολλά χρόνια στο ίδιο αξίωμα όμως δεν ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα, την ανάπτυξη για δημιουργία νέων θέσεων και κυρίως την επίλυση των κοινωνικών θεμάτων. Απλώς διαχειρίστηκε μια Διοίκηση και τη διατήρησε με βάση τα παλιά πρότυπα και αισθάνομαι ότι στο τέλος... ξέχασε πότε θα πρέπει να φύγει από το αξίωμα αυτό.

  Η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής είναι βαθιά πολιτική και χρειάζεται όντως αλλαγή νοοτροπίας και μοντέλου διοίκησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.