Η σκληρή πραγματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης*

Στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Μαΐου διακυβεύεται η ύπαρξη του ίδιου του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή της αλήθειας καθώς:
-      τα έσοδα των Δήμων μειώθηκαν περισσότερο από 60%.
-      η απαγόρευση των προσλήψεων και οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις προκαλούν όλο και μεγαλύτερα κενά στις υπηρεσίες μας.
     
-      προστίθενται συνεχώς νέα προβλήματα, όπως η ξαφνική κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών: της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων.
     
-      οι  αποφάσεις για την  «οικονομική εποπτεία» στους δήμους, η απαίτηση ύπαρξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση απόκλισης άνω του 10%, οι δήμοι υποχρεούνται σε περικοπές δαπανών και η δέσμευση ότι αν η απόκλιση συνεχιστεί επί εξάμηνο, τότε υπάγονται σε καθεστώς επιτροπείας, ουσιαστικά εγκαθιδρύουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας.
     
-      η ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», απλά σημαίνει ότι όποιος δήμος τεθεί σε επιτροπεία, υποχρεούται σε μετατάξεις προσωπικού και σε περιορισμό των δαπανών του στα απολύτως απαραίτητα  έξοδα (μισθοδοσία, εξυπηρέτηση δανείων). Για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα -και μέχρι να «εξυγιανθεί»-  μπορεί να αναζητήσει έσοδα μόνο μέσω της αύξησης των τελών και των φόρων στους δημότες.

Να αυξάνει τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (μέχρι και τον δεκαπλασιασμό τους) όπως και τα τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει για μια κατοικία στο Αιγάλεω 100 τετραγωνικών που σήμερα πληρώνει ΤΑΠ περίπου 50 ευρώ τον χρόνο, το κόστος μπορεί και να δεκαπλασιαστεί φτάνοντας στα 500 ευρώ!

Υπηρετώ με υπευθυνότητα το Δήμο και η υπευθυνότητα έχει ως  πρώτο της συστατικό την αντίληψη της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα γύρω μας είναι αυτή που είναι. Δεν είναι όπως θέλω εγώ να είναι, δεν είναι όπως ήταν, ούτε  όπως θα έπρεπε να είναι. Ως υποψήφιος Δήμαρχος είχα άλλα σχέδια για τη θητεία μου, είχα και έχω χρέος όμως να προσαρμοστώ σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη,  παραλείψεις και υπεκφυγές. Λάθος αποφάσεις σημαίνει σκληρό τίμημα για τους συμπολίτες μας.

Για αυτό καλώ  τους υποψήφιους για τη θέση του Δημάρχου να ξανασκεφτούν τα κίνητρά τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ανασυγκρότηση του Δήμου και τη στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας. Η πολυδιάσπαση που καταγράφεται στις υποψηφιότητες για τη θέση του Δημάρχου μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

* Ο κ. Χρήστος Καρδαράς είναι Δήμαρχος του Αιγάλεω. Το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ