Maglara arxiki

 

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Κωνσταντίνα Μαγκλάρα

Επιμέλεια - καλλιτεχνική φωτογράφιση : Χρήστος Νικολαρέας


1. Τι σημαίνει για εσάς το Αιγάλεω.

Αγαπάω  την πόλη μου και την καθημερινότητά μου, μέσα σε αυτήν. Εδώ μεγάλωσα, πήγα σχολείο, έκανα οικογένεια, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι. Από τις πρώτες πρωινές ώρες που πηγαίνω στην εργασία μου, χαίρομαι να διασχίζω τις γειτονιές και να καλημερίζω ανθρώπους που τους συναντώ χρόνια. Αγαπάω της ιστορία αυτής της πόλης και τον απλό τρόπο ζωής των κατοίκων γιατί το Αιγάλεω είναι μία ιδιαίτερη περιοχή με πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους.

 

Maglara00003


2. Ποια κατά την άποψή σας, είναι τα πιο σημαντικά θετικά και αρνητικά στοιχεία της πόλης σας;

Ίσως να μην μπορώ να είμαι αντικειμενική. Ο λόγος είναι προφανώς η αγάπη για την πόλη μου γι’ αυτό πάντα στο μέτρημα βρίσκω τα θετικά στοιχεία περισσότερα. Το πιο σημαντικό σίγουρα πλεονέκτημα της πόλης μας είναι η χαμηλή δόμηση. Σπάνια παρατηρείς πολυκατοικία πάνω από τρεις ορόφους. Όπου και να περπατάς ή και να βρίσκεσαι βλέπεις ουρανό, σου δίνει την αίσθηση της παραδοσιακής «γειτονιάς». Σε κάνει να νιώθεις μία σχετική ασφάλεια. Δεν είσαι ξένος σε μία πόλη αγνώστων. Ακόμα μπορεί κανείς να αναφέρει, το άλσος μας (Μπαρουτάδικο). Είναι σπουδαίο να μπορείς σε ελάχιστα λεπτά με τα πόδια να πάρεις το παιδί σου ή το σύντροφο σου ή την παρέα σου και να πας να βρεθείς μέσα σε ένα «κατά - πράσινο» περιβάλλον. Ενώ δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς και την αγορά του Αιγάλεω που παρά την κρίση, παραμένει από τις πιο σημαντικές στη Δυτική Αθήνα. Μπορείς να περπατάς κατά μήκος της Ιεράς Οδού και να χαζεύεις τις βιτρίνες με τις ώρες ενώ μπορείς να ξαποστάσεις και να δεις παντού φίλους στις καφετέριες στην καρδιάς της πόλης. Ή στο τέλος, τέλος αν επιθυμείς να διασκεδάσεις και να νοιώσεις και λίγο ακόμα «φοιτητής» [γέλια] μπορείς να επισκεφθείς τα υπέροχα « ρακαδικα » που σχεδόν κάθε βράδυ συγκεντρώνουν πλήθος νεανικού κόσμου και δημιουργούν μία ανάλαφρη και διασκεδαστική ατμόσφαιρα. Βλέπετε; Τα πάντα έχει η πόλη μου και θα μπορούσα να πω και άλλα…

 

Maglara00027

3. Από την άλλη ποια θα ιεραρχούσατε ως τα πιο κύρια αρνητικά στοιχεία της πόλης σας;

Σίγουρα, από τα πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης μας είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Είναι πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Αθήνας, αλλά σίγουρα σε εμάς επιδεινώθηκε από τη δημιουργία των δύο σταθμών του ΜΕΤΡΟ διότι «προσελκύσαμε» κατοίκους των γειτονικών δήμων οι οποίοι σταθμεύουν τα οχήματα τους πέριξ των σταθμών. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο σίγουρα ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εσταυρωμένου που αποτελεί συνάμα και το Εμπορικό Κέντρο της πόλης. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο, είναι η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το γεγονός ότι το Αιγάλεω περιβάλλεται από κεντρικές οδικές αρτηρίες όπως η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου (Λεωφ. Καβάλας), η Εθνική Οδός προς Πειραιά (Κηφισός), Ιερά Οδός, Θηβών κλπ. Συνεπώς το Αιγάλεω είναι πέρασμα (η όπως το έλεγε ο παππούς μου “ η πύλη των Αθηνών”) και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι αναπόφευκτη. Άλλο αρνητικό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η έλλειψη πρασίνου σε όλη την έκταση της πόλης αλλά και η ελλιπής συντήρηση ή η μη επαρκής αξιοποίηση του Άλσους μας, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

 

Maglara00065

4. Ήσασταν Γεν. Γραμματέας της ΕΕΒΑ Αιγάλεω, τι σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τα «κοινά»;

Πράγματι ήταν μία σημαντική απόφαση που έλαβα το 2013. Οντας συν-ιδιοκτήτρια της επιχείρησης (SUGAR LOUNGE) αντιμετώπιζα καθημερινά αρκετά προβλήματα στα οποία επιχειρούσα να βρω λύσεις. Αυτό φυσικά δε συνέβαινε μόνο με αφορμή την επιχείρηση μου, αλλά γινόμουν δέκτης και θεμάτων που προέκυπταν σε άλλες επιχειρήσεις φίλων.
Μέσα λοιπόν από αυτή την καθημερινή «τριβή» και την ομαλή συνεργασία που είχα με τους άλλους επαγγελματίες διαπίστωσα όχι μόνο τις κοινές ανησυχίες που μοιραζόμασταν αλλά και κοινά όνειρα για το μέλλον του εμπορικού μας κόσμου.

Παρόλα αυτά παρέμενα διστακτική, μιας και οι οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω του παιδιού σε ηλικία 3 χρονών ήταν αυξημένες. Καθοριστικής σημασίας για εμένα (στο να πάρω την απόφαση να συμμετέχω στα κοινά) ήταν οι παραινέσεις τόσο του πρώην Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου όσο και του γαμπρού μου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος (πρώην Δημάρχου Χαλανδρίου). Αρωγοί στην προσπάθειά μου αυτοί υπήρξαν και παλαιοί επιχειρηματίες του Αιγάλεω ( Λεωνίδας Θωμαιδης και Γιάννης Λιολιος) μου με συμβούλευσαν και με προστάτεψαν, τους οποίους ευχαριστώ και δημοσίως, που με ώθησαν και με ενθάρρυναν σε όλη αυτή την προσπάθεια και έτσι έθεσα υποψηφιότητα σε ένα νεανικό ψηφοδέλτιο.

 

Maglara00094

5. Τι γεύση σας άφησε όλο αυτό, θα το ξανά τολμούσατε;

Γεύση...γλυκόξινη! Έμαθα πολλά και ακόμα μαθαίνω. Γνώρισα επαγγελματίες με 20 χρόνια πείρα και είναι τιμή μου που τους έχω ακόμα στην ζωή μου! Με συμβουλέψανε και με βοηθήσανε πολύ. Γνωρίστηκαν οι καταστηματάρχες μεταξύ τους και κατάφεραν να αλληλοβοηθιούνται αυτό ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι για μένα και αυτός ήταν και ο στόχος μου. Βεβαίως υπήρχαν «αγκάθια» και δυσκολίες πολλές και ήταν φυσικό, άλλα και εκείνα τα θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας που τελικώς μου έδωσαν επιπλέον γνώση και σοφία. Τώρα, για το αν θα το ξανά τολμούσα. Είναι μία δύσκολη ερώτηση και η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Στη ζωή υπάρχουν πολλές «μεταβλητές» όπως ο χρόνος και πιο λίγες «σταθερές» όπως οι προτεραιότητές μας. Και οι αποφάσεις παίρνονται κυρίως βάση αυτών των δύο παραγόντων. Στην παρούσα χρονική περίοδο έχω θέσει ως προτεραιότητα την οικογένεια μου. Ωστόσο στο μέλλον φυσικά και θα το ξανά έπραττα, όχι μόνο διότι έχω αυτό το αναθεματισμένο μικρόβιο της ενασχόλησής μου με τα «κοινά» αλλά και γιατί μέσα μου σιγοκαίει πάντα η πίστη πως η γυναίκα είναι τόσο ισχυρό όν που διαθέτει τη «μαεστρία» να τα συνδυάσει και να τα πετύχει όλα.

 

Maglara00152

6.Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον.

Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Ζω το παρόν και βάζω στόχους για μένα και την οικογένεια μου. Στόχους μικρούς που μπορώ να τους φτάσω ώστε να ανεβαίνω ένα - ένα σκαλοπάτι γιατί έχω ένα καλό δεν ονειροπολώ πια. Διότι όταν το έκανα, ορισμένες συγκυρίες και κάποιοι άνθρωποι μου μετέτρεπαν τα όνειρα σε εφιάλτη. Μεγαλεπήβολα σχέδια, συνεπώς δεν έχω. Εκείνο που έχω είναι μία δεδομένη «στάση ζωής» να επιδιώκω τη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης της οικογένειάς μου μέσα από το «κοινό καλό». Δηλαδή, να συμμετέχω πάντοτε και να υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πόλη μου, τόσο ως Δημότης όσο και ως υπάλληλος του Δήμου. Γιατί αν προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην πόλη και στους συνανθρώπους μας, βελτιώνουμε τελικώς τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς μας και καλυτερεύουμε το περιβάλλον που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δουλεύουμε για το «γενικό καλό» και αναπόφευκτα βελτιώνουμε το «ειδικό καλό».

 

Maglara00206

7.Ποιο είναι το αγαπημένο σημείο σου στο Αιγάλεω;

Επειδή είμαι παιδί του κέντρου το αγαπημένο σημείο μου είναι αναμφίβολα η πλατεία του Εσταυρωμένου. Εκεί έμαθα ποδήλατο εκεί έκανα φίλους, θυμάμαι το κυνηγητό στα σκαλιά της εκκλησίας και την περιέργεια μου να κοιτάω από την πόρτα μήπως δω κάτι παράξενο όταν έπεφτε η νύχτα. Εκεί μεγάλωσα μαζί με την κίνηση και την βουή του κόσμου!! Η μάνα μου στο μπαλκόνι και όλες γιαγιάδες να κάθονται στα παγκάκια και το βράδυ να μας μαζεύουν σπίτι γιατί ήταν “επικίνδυνα” . Εκεί βρίσκομαι και τώρα, στον ελεύθερο μου χρόνο, παρέα με τους φίλους μου, να ανταλλάσουμε και να μοιραζόμαστε προβληματισμούς και ελπίδες.

 

Maglara00227

8.Ποιο είναι το μότο σας,

«Μην κάνεις αυτό που δεν θες να σου κάνουνε». Κάθε φορά αυτό σκέφτομαι και προσπαθώ να το τηρώ.
 

Maglara00261

Maglara00304

Maglara00330

Maglara00366

Maglara00370

Maglara00398

Maglara00410

Maglara00427

Maglara00434

Maglara00453

Maglara00489