ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ “ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ”

 

 

Για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, αυτούς που αγαπούν αληθινά το ελληνικό ποδόσφαιρο, πέρα από όποια προσωπικά ομαδικά αισθήματα και προτιμήσεις, η 32η αγωνιστική της Γ΄ Εθνικής της περασμένης Κυριακής 21 Απριλίου 2024 (δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του), είναι από τις πιο στενάχωρες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μαύρη σελίδα κυριολεκτικά.

Ομάδες με τεράστια ιστορία, η Δόξα Δράμας και ο Απόλλων Σμύρνης (Αθηνών), υποβιβάστηκαν – και μαθηματικά - στα τοπικά πρωταθλήματα.

Η Δόξα Δράμας θα παίξει σε τοπικό πρωτάθλημα (Α΄ Δράμας) για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από 106 (!!!) χρόνια, ενώ ο Απόλλων Αθηνών με το έτος ίδρυσης το 1891 στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας, επιστρέφει στην Α΄ ΕΠΣΑ μετά από 64 χρόνια (έπαιξε τελευταία σεζόν το 1959-1960). Στα τοπικά επίσης έπεσαν από την Γ΄ Εθνική, οι επίσημες σημαντικές, Καστοριά (πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας - 1980), Βέροια.

Συνολικά, η Δόξα Δράμας αγωνίστηκε 21 φορές στην Α΄ Εθνική, 28 στην Β΄ Εθνική, 11 στην Γ΄ Εθνική και 4 σεζόν στην Δ΄ Εθνική.

Αυτή η θλίψη για τον υποβιβασμό της μεγάλης Δόξα Δράμας, δεν άφησε ασυγκίνητους, ορισμένους, ούτε στην πόλη μας την Αγία Βαρβάρα, και ειδικά τον συμπολίτη μας Κώστα Κανέλλο – που μας υπογράμμισε, εμφανώς στεναχωρημένος, το λυπηρό αυτό γεγονός, για την ιστορία της Δόξα Δράμας - ο οποίος την σεζόν 1982-1983 φόρεσε την φανέλα της στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Έτσι, είναι, όμως, ο κόσμος του ποδοσφαίρου, όπως και η ζωή, κάνει κύκλους! Και περιμένουμε κάποτε την… ανάταση και την επιστροφή της τεράστιας Δόξα Δράμας, εκεί που ανήκει. Στις εθνικές κατηγορίες! Γιατί η ποδοσφαιρική ζωή κάνει κύκλους!

 

 

 

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

Ο συμπολίτης μας, συνταξιούχος του ΠΣ, Κώστας Κανέλλος, ήταν ποιοτικός ποδοσφαιριστής του παρελθόντος, ο οποίος και αυτός πέρασε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (επί εποχής Βαρδινογιάννη) στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Ο Κώστας Κανέλλος, ξεχώρισε ως ταλέντο – επιθετικός - φορώντας την φανέλα του καλού Ατρόμητου Περιστερίου στα τέλη της δεκαετίας του 70, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Στην μεταβατική του χρονιά στους «πράσινους», πήγε (1980-1981) στον ιστορικό Παναιγιάλειο της Β΄ Εθνικής, όπου μάλιστα με τους «Πασάδες» του Αιγίου έφτασε μέχρι τους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον τότε μεγάλο Ολυμπιακό της εποχής (επί Προεδρίας Σταύρου Νταϊφά), με τον συμπολίτη μας να σκοράρει στον ημιτελικό του 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

 

Ακολούθως για τις επόμενες 13 σεζόν, ο Κώστας Κανέλλος αγωνίζεται σε Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνική με τα χρώματα της Δόξας Δράμας, του Πανιωνίου, της Κορίνθου, του Χαλανδρίου, ενώ μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του 90 και προς την δύση της καριέρας του, φόρεσε την φανέλα της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας. Μετά την ομάδα της Αγίας Βαρβάρας, έπαιξε στον Μαύρο Αετό και ολοκλήρωσε την σπουδαία ποδοσφαιρική διαδρομή του στον γειτονικό ΑΟ Χαϊδαρίου.

Επίσης υπήρξε μέλος της Εθνικής Ελλάδας Νέων (1975-1976).

 

 

 

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας, έχει επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου το 1918.  Χρώματα του συλλόγου αποτελούν το μαύρο και το λευκό και έμβλημα του ο μαύρος αετός. Η ομάδα διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Γήπεδο Δόξας Δράμας, χωρητικότητας 10.000 θεατών, δωρεά του Κ. Αθανασίου Δουμπέσα.

Η Δόξα Δράμας θεωρείται από τις πιο ιστορικές και μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (Super League 1) και επίσης έχει 3 παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αποτελώντας την πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, δηλαδή εκτός Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που κατόρθωσε να αγωνιστεί στον τελικό.

 

 

Η ίδρυση

Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, το φθινόπωρο του 1918, μια μονάδα Άγγλων στρατιωτών στρατοπέδευσε για λίγες μέρες στην πόλη της Δράμας. Ο καιρός για αυτούς ήταν γλυκός και η φιλοξενία των ντόπιων πρωτόγνωρη για αυτούς. Οι στρατιώτες απαλλαγμένοι από διάφορες μέριμνες, έπαιζαν τα απογεύματα ένα καινούργιο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Πολλές φορές μάλιστα, τις ενδεκάδες τους συμπλήρωναν τα ελληνόπουλα, τα οποία όχι μόνο ήταν εντυπωσιασμένα από το παιχνίδι, αλλά παράλληλα τα ενθουσίαζαν το πάθος των Άγγλων στρατιωτών.

Έτσι, δεν άργησαν και τα ελληνόπουλα να συγκροτήσουν τις πρώτες συνοικιακές ομάδες στην πόλη, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες μπάλες φτιαγμένες από κουρελόπανα. Σχεδόν αμέσως ιδρύθηκε στη Δράμα ο πρώτος οργανωμένος σύλλογος με την ονομασία «Πηλεύς», με ιδρυτικά στελέχη τους Αντώνη Κόκκινο, Γιάννη Σιμόπουλο, Χρήστο Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Τζήμα, Αχιλλέα Βαγενά, Φιλ. Αναγνώστου, Γιώργο Αθανασιάδη και τους αδερφούς Περβανά. Όμως, μετά από μόλις ένα χρόνο, την άνοιξη του 1919, αποφασίστηκε η διεύρυνση των στελεχών του συλλόγου με τους Παπαλούση, Φέσσα, Καπανίκη, Πολυχρονίδη και Πεντζίκη. Τότε η ονομασία άλλαξε και έγινε Σύλλογος Σωματικής Αγωγής «η Δόξα».

Η Δόξα σύντομα απέκτησε τις πρώτες ποδοσφαιρικές μπάλες και τις πρώτες ομοιόμορφες ασπρόμαυρες φανέλες με αρχικό έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Σε κάθε φύλλο του τριφυλλιού ήταν γραμμένο ένα γράμμα από τα αρχικά ΓΣΔ, ακρωνύμιο των λέξεων Γυμναστικός Σύλλογος Δράμας. Κατά μία εκδοχή, το μαύρο χρώμα επιλέχθηκε εις ένδειξη πένθους για τα θύματα της περιοχής από τις εμπόλεμες περιόδους που προηγήθηκαν, ενώ ένας θρύλος τα συνέδεσε με το χαμό ενός ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Αρχίζοντας από τις μαύρες τιμημένες φανέλες, από την ολόσωμη μαύρη φορεσιά, πόσοι άραγε από όλους σας γνωρίζετε ότι αυτά τα μαύρα ρούχα τιμούν εκείνους τους ποδοσφαιριστές της Δόξας που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο; "Δεν Ξέρω", μου είπε "ποιοί ήταν εκείνοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά τιμούσαμε τα παλικάρια, νιώθοντας μεγάλη περηφάνια φορώντας τα μαύρα. (Συνέντευξη του Τάκη Λουκανίδη στον Χάρη Αλευρόπουλο.)

 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Η Δόξα Δράμας ήταν ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας το 1930, στα πρωταθλήματα της οποίας αγωνίστηκε μέχρι και τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας το 1959 και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη δεκαετία του '50 γνώρισε τις πρώτες διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που κατόρθωσε 3 φορές συνολικά γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Επίσης επί 3 συνεχόμενες περιόδους και συγκεκριμένα τις χρονιές 1956–57, 1957–58 και 1958–59 κατάφερε να προκριθεί και να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την πρώτη μορφή του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Τη σεζόν 1951–52 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο. Δυο χρονιές αργότερα, τη σεζόν 1953–54, απέκλεισε εκτός έδρας τον Άρη Θεσσαλονίκης με 1–2 στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της και όντας η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το καταφέρνει, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 2–0.

Την σεζόν 1954–55 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 1–0. Την σεζόν 1957–58 απέκλεισε τον Φωστήρα Αθηνών στα προημιτελικά και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 5–1.

Την σεζόν 1958–59 απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και προκρίθηκε στον τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2–1.

Η Δόξα Δράμας υπήρξε από 1 από τα 16 συνολικά ιδρυτικά σωματεία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας που αγωνίστηκαν στο πρώτο πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60.

Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1964–65, με εξαίρεση τη σεζόν 1962–63 που συμμετείχε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική κατηγορία και κέρδισε την άμεση επιστροφή της. Την περίοδο 1960–61 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Όλα τα επόμενα χρόνια περιορίσθηκε στη Β΄ Εθνική για να κατακτήσει το πρωτάθλημα την σεζόν 1978–79 και την πολυπόθητη επάνοδο στην Α΄ Εθνική μετά από 15 χρονιές, αποτελώντας 1 από τις 18 συνολικά ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής της περιόδου 1979–80.

Στην επαγγελματική πλέον Α΄ Εθνική καθιερώθηκε μέχρι και τη σεζόν 1994–95 που υποβιβάστηκε, με εξαίρεση τη σεζόν 1987–88 που αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική και κέρδισε αμέσως την επάνοδο.

Τις χρονιές 1980–81, 1990–91, 1991–92 και 1992–93 διέγραψε αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τους προημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από τους Παναιγιάλειο, Αθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό Πειραιώς, αντίστοιχα.

Ακολούθησε μια 3ετή παρουσία στη Β΄ Εθνική και στη συνέχεια γνώρισε μοιραία 2 συνεχείς υποβιβασμούς, τη σεζόν 1997–98 για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική και τη σεζόν 1998–99 στην Δ΄ Εθνική.

Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 4 χρονιές, όποτε και την σεζόν 2002–03 κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Την περίοδο 2007–08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων εκ νέου στην Δ΄ Εθνική, φτάνοντας ακόμα και κοντά στη διάλυση, όμως, μέσω της απορρόφησης του Ολυμπιακού Βόλου που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2008 κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Έτσι, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2008–09, όπου με μια πολύ καλή παρουσία κατέκτησε το πρωτάθλημα Βορείου ομίλου και προβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική μετά από 11 χρόνια.

Την περίοδο 2009–10 με μέτρια παρουσία, τερμάτισε στην 14η θέση και συμμετείχε στα play out υποβιβασμού, όπου τερμάτισε στην 1η θέση με αντιπάλους τους Θρασύβουλο, Ιωνικό και Ρόδο και κέρδισε την παραμονή. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η Δόξα με μια ικανοποιητική παρουσία τερμάτισε στην 6η θέση με 53 βαθμούς, μπαίνοντας στα play off ανόδου όπου κατατάχθηκε στην 3η και μη προνομιούχο θέση, πίσω από τους ΟΦΗ και Λεβαδειακό και μπροστά από Διαγόρα Ρόδου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη Β΄ Εθνική. Όμως με μεγάλη καθυστέρηση, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2011, αποφασίστηκε η άνοδος της μαζί με τον Λεβαδειακό ως επιλαχούσες, αντικαθιστώντας τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Α.Ο. Καβάλα, οι οποίοι υποβιβάστηκαν στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής λόγω εμπλοκής των παραγόντων τους στην υπόθεση σκάνδαλο στημένων αγώνων.

Έτσι, την περίοδο 2011–12 η Δόξα Δράμας αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική (Super League), έπειτα από απουσία 16 ετών, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στη κατηγορία και υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ Εθνική (Football League) τερματίζοντας τελευταία στην 16η θέση της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 17 βαθμούς.

Την περίοδο 2012–13 με μια καλή παρουσία τερμάτισε στην 9η θέση, μένοντας για λίγους βαθμούς εκτός των play offs ανόδου, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο τερμάτισε στην 10η θέση, δυο θέσεις πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού.

Δυστυχώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων, υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική πλέον Γ΄ Εθνική, ξεκινώντας μια νέα αρχή.

Στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 3 χρονιές. Την περίοδο 2014–15 τερμάτισε στην 4η θέση, αρκετούς βαθμούς μακριά από την τριάδα, εντυπωσιάζοντας, όμως, με τις δύο νίκες της εναντίον του Άρη Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην 3η θέση, βελτιώνοντας τη θέση της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την χρονιά 2016–2017 και με την άφιξη του μεγαλομετόχου Γιάννη Μπύρου, η πορεία της ομάδας βελτιώθηκε, αλλά στις λεπτομέρειες έχασε την άνοδο, τερματίζοντας 2η, πίσω από τον Απόλλων Πόντου. Όμως, η πτώση του Αγροτικού Αστέρα (αδυναμία συμμετοχής) και η απόσυρση του Ηρακλή Θεσσαλονίκης από τη Football League (λόγο χρεών), έδωσε ουσιαστικά και την απευθείας άνοδο, με τη Δόξα να επιστρέφει σε επαγγελματική κατηγορία μετά από απουσία 3 χρόνων.

Η παρουσία της Δόξας Δράμας την περίοδο 2017–18 ήταν αξιοπρεπής, καταλαμβάνοντας την 5η θέση σε σύνολο 18 ομάδων. Την επόμενη χρονιά (2018-2019) ξεκίνησε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με ήττα από τη Νίκη Βόλου με 1–0, χάνοντας την είσοδο στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου, ενώ στο πρωτάθλημα διέγραψε μια μέτρια σχετικά πορεία, καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Τις δύο επόμενες σεζόν στη Σούπερ Λιγκ 2, η Δόξα έκανε μέτριες πορείες τερματίζοντας στην 10η θέση.

Για τη σεζόν 2021–22 δεν της χορηγήθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής στην SL2 από την ΕΕΑ και έτσι η ομάδα σαν ΠΑΕ με την επωνυμία Γ.Σ. Δόξα Δράμας ΠΑΕ δεν συμμετείχε στη δευτέρου επιπέδου ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2.

Τις τελευταίες δύο σεζόν έπαιξε στην Γ΄ Εθνική και πλέον τη νέα χρονιά 2024-2025 θα παίξει στην Α΄ ΕΠΣ Δράμας.