ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΛΑΝΗ
ΣΤΟ APEAGIAELEOUSA.GR
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΑΛΑΤΑΡΙΟΦ
Το επίσημο διαδικτυακό μέσο της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, το APEAGIAELEOUSA.GR φιλοξένησε τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργο Καπλάνη, ο οποίος παραχώρησε εκτενής συνέντευξη στον Υπεύθυνο Τύπου της ομάδας, δημοσιογράφο, κ. Παναγιώτη Δαλαταριώφ. (Στην κεντρική φωτογραφία ο Γιώργος Καπλάνης με τον Παναγιώτη Δαλαταριόφ). Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη.
Δεν θέλησε να υποσχεθεί τίποτα. Δεν έβαλε χρονοδιαγράμματα και δεν μέτρησε τα λόγια του σε… μέρες. Ο Γιώργος Καπλάνης, μιλώντας στο apeagiaeleousa.gr αναφέρθηκε στο γήπεδό μας στα Ριμινίτικα, το πότε η ομάδα μας θα μπορεί να δίνει αγώνες σ’ αυτό και όχι απλά να προπονείται.
Εφερε στο μυαλό του μνήμες από την άνοδο της ΑΠΕ στη Γ’ Εθνική, αναφέρθηκε στους αγαπημένους του παίκτες Τάκη Γιαννόπουλο και Γιώργο Κορακάκη και μας ανέλυσε το όραμά του για το Δήμο της Αγίας Βαρβάρας.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο apeagiaeleousa.gr:
- Δήμαρχε, τι σημαίνει για εσάς η Αγία Ελεούσα και κατ’ επέκταση και για τον ίδιο τον Δήμο;
«Μεγαλώσαμε με την Αγία Ελεούσα… Με τους αγώνες της, τους παράγοντές της, την ιστορία της, τους ποδοσφαιριστές της. Έχουμε χαρεί ιστορικές στιγμές της ομάδας. Η Αγία Ελεούσα είναι από τα αγαπημένα σωματεία, από τα αγαπημένα μέρη της πόλης, έχοντας πολύ μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο της Αθήνας.
Είναι μια ομάδα η οποία διαχρονικά εκτός από τις αθλητικές της υποχρεώσεις, πάντα και στις καλές της εποχές διακρινόταν για τις κοινωνικές ευαισθησίες. Άρα, λοιπόν, προσωπικά και για εμένα αλλά και για τους περισσότερους πολίτες και την ίδια την πόλη, το σωματείο μας, η Αγία Ελεούσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της κοινωνίας».
- Μια έντονη ανάμνηση που σας έρχεται στο μυαλό με την ομάδα;
«Θυμάμαι πολύ έντονα τους πανηγυρισμούς της ανόδου της ομάδας στη Γ’ εθνική. Ήταν μια πραγματικά ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή. Θυμάμαι τους αγώνες που έγιναν για να κατοχυρώσουμε τον χώρο ως γήπεδο και την κοινή προσπάθεια που υπήρχε απ’ όλους τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας και τους παράγοντες και από τις Δημοτικές Αρχές για να κρατήσουμε αυτόν τον χώρο, να τον διατηρήσουμε ποδοσφαιρικό γήπεδο και να μην τον πάρουν οι ιδιώτες – όπως γνωρίζετε αυτό το κομμάτι ήταν ιδιοκτησία ιδιωτών και αγοράστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και καταφέραμε σήμερα να το λειτουργούμε ως γήπεδο».
- Ήταν και μια προσωπική της πρόκληση να γίνει το γήπεδο;
«Ναι. Αυτό δεν το έχω κρύψει, όπως και κανείς εξάλλου. Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ αλλά με πίστη στο πλάνο μας υπηρετήσαμε αυτόν το σχεδιασμό έτσι ώστε η ομάδα να επιστρέψει στη φυσική της έδρα. Κάτι που σχεδόν έχει γίνει. Μπορεί ακόμη να μη δίνει αγώνες, γιατί περιμένουμε την επόμενη και τελική φάση του έργου που είναι η αποκατάσταση των αποδυτηρίων. Όμως, εκεί προπονείται η ομάδα μας καθημερινά, στήνονται ξανά οι ακαδημίες, συμμετέχει ο κόσμος πάλι και νομίζω ότι αποδείχτηκε πως αυτό που είχαμε σχεδιάσει έγινε πραγματικότητα γιατί δράσαμε μεθοδικά και υπεύθυνα».
- Το γήπεδο, ξέρετε, ακόμα λέμε ότι δεν έχει γίνει γιατί η ομάδα δεν παίζει αγώνες εκεί.
«Ε, 15 χρόνια είναι πάρα πολλά… Ακόμα δεν πιστεύουμε κι εμείς οι ίδιοι ότι έχει γίνει το γήπεδο. Βλέπουμε το βράδυ να ανάβουν τα φώτα και φωταγωγούν το βουνό και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και λες «είναι δυνατόν»; Το καταφέραμε. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση των αποδυτηρίων. Άρα από τη στιγμή που θα βγει στον αέρα χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Να κατατεθούν οι προθεσμίες, να αξιολογηθούν οι προσφορές, έτσι ώστε να γίνει αποδοχή έργου στο μειοδότη. Οπότε, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Δεν είχα βάλει ημερομηνίες ποτέ. Ποτέ δεν το κάνω. Έχουμε το στόχο, τον υπηρετούμε και θα έτσι πορευόμαστε. Όλα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει, αλλά όλα τα έργα έχουν μια γραφειοκρατική διαδικασία».
- Ποια είναι η σημασία των έργων στην πόλη;
«Όλα τα έργα είναι για τον άνθρωπο, δεν υπάρχουν έργα βιτρίνας. Όταν τα προγραμματίζεις σωστά… όλα είναι έργα που τα χρειαζόμαστε. Όπως έχουμε ανάγκη τον αγωγό που είναι σε εξέλιξη άλλο τόσο θέλουμε και την ωραία πλατεία αλλά και τους αθλητικούς χώρους (που είναι το επόμενο έργο). Άρα το καθένα απ’ αυτά υπηρετεί τον πολίτη με τον δικό του τρόπο».
- Η άποψή σας για τη νυν διοίκηση της Αγίας Ελεούσας ποια είναι;
«Η αλήθεια είναι πως η δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι που διοικούν την ομάδα είναι εξαιρετική. Και ‘γω να μη το έλεγα, φαίνεται αυτό από τα αποτελέσματα. Γίνεται σωστός προγραμματισμός που τηρείται από τα μέλη της. Αυτό φαίνεται και από την πορεία της ομάδας και από την ανάπτυξη των ακαδημιών και από τη συμμετοχή της στις κοινωνικές διοργανώσεις και από τις εκδηλώσεις που κάνει η ίδια ομάδα και από τους χορηγούς και από το ότι δύο παίκτες μας πήγαν στη Μικτή Αθηνών. Το θετικό είναι ότι χτίζεται κάτι καλό για τα παιδιά. Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην ομάδα και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε τους γονείς. Ο κόσμος βλέπει πως η μέρα που ξημερώνει για την Αγία Ελεούσα είναι στη σωστή κατεύθυνση».
PIZZA YESS: Αγωνιστών Στρατοπέδου 106, Χαϊδάρι, delivery καθημερινά από τις 12.30 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ. FB: YessPizza
- Πέρα από το γήπεδο, ο Δήμος έχει στα πλάνα του κι άλλους τρόπους στήριξης στην ομάδα;
«Κοιτάξτε, όποτε χρειάζεται η ομάδα να προπονηθεί σε άλλους κλειστούς χώρους του Δήμου, το κάνει. Παρέχουμε τη στέγαση της ομάδας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα δηλαδή η βοήθεια του Δήμου, αν εννοείται την οικονομική, υπάρχει μ’ έναν διαφορετικό τρόπο όπως είναι το γήπεδο, ο γυμναστής, τα γραφεία και άλλωστε ο Δήμος έχει κάνει σαφές ότι όλες του οι δυνάμεις είναι στο γήπεδο. Θέλουμε να δούμε τα αποδυτήρια, αλλά μετά υπάρχουν κι άλλα που περιμένουμε. Άρα σ’ αυτή τη φάση ο Δήμος έχει στρέψει τις δυνάμεις του είναι εκεί. Μετά θα προκύπτουν κι άλλα πράγματα. Στην πορεία αν μπορούμε να βοηθήσουμε την ομάδα, θα το κάνουμε. Δεν είναι υπόσχεση αυτό».
- Τα στοιχήματα που θέλατε να κερδίσετε αναλαμβάνοντας τη Δημαρχία;
«Το γήπεδο ήταν ένα απ’ αυτά. Το δεύτερο ήταν να κρατήσει ο Δήμος όλες τις δομές και τις υπηρεσίες του στην κοινωνία και τα έχει καταφέρει σε μια δύσκολη περίοδο. Στη χειρότερη για τους δήμους, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να μαστίζει τους ανθρώπους. Ενας από τους βασικότερους στόχους ήταν να γίνει το γήπεδο. Το έχω πει σε πολλούς φίλους μου πως δεν υπήρχε μέρα που να μην ασχοληθούμε με το γήπεδο. Κι αυτό είναι πραγματικότητα».
- Το επόμενο βήμα άρα είναι να παίζει η ομάδα σ’ αυτό;
«Για όλους μας θα είναι μεγάλη στιγμή».
- Ποιος είναι ο παίκτης της ΑΠΕ που θυμάστε πιο έντονα;
«Θα αδικήσω κάποιους που ίσως δεν θα του θυμηθώ, αλλά θα σταθώ στον φίλο και συμμαθητή μου, τον Τάκη Γιαννόπουλο που ήταν από τότε δυναμικός παίκτης και έχει ταυτίσει την πορεία του με την Αγία Ελεούσα, θα πω τον Κορακάκη Γιώργο, του οποίου ζήσαμε την άνοδό του, την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τη χαρήκαμε. Πολύ πρόχειρα θυμάμαι αυτούς τους δύο».
- Πως η ομάδα κι ο Δήμος βοηθούν και τους Ρομά στην κοινωνικοποίησή τους;
«Αποτελούν κομμάτι της πόλη και της καθημερινότητάς μας. Όπως είναι κι οι Κρητικοί, οι Πόντιοι, οι Πελοποννήσιοι… Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και πρέπει όλοι να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Βεβαίως, στη ζωή υπάρχουν αδικίες και ανισότητες. Ο σκοπός των ανθρώπων που υπηρετούν τα κοινά είναι αν όχι να εξαλείψουν, να μειώσουν τις ανισότητες σε όλα τα επίπεδα. Είτε αυτό έχει να κάνει με την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική αποκατάσταση, την ένταξη… όλα τα θέματα. Οι Τσιγγάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες. Υπάρχουν, γενικώς πολίτες που έχουν καλύτερη άνεση αλλά υπάρχουν κι άνθρωποι που περνούν δύσκολα και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε το ίδιο. Οι Τσιγγάνοι έχουν μια ιδιαιτερότητα ως κουλτούρα, ως φιλοσοφία, είναι πιο αλέγροι. Νομίζω πως όταν συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, αναγκαστικά θα προσαρμοστούν κι αυτοί.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί μεγάλη σχολική διαρροή. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα, όχι απ’ όταν έγινα εγώ Δήμαρχος, από τον προκάτοχό μου που παρακολουθήσαμε αυτό το φαινόμενο. Όταν διαπιστώναμε πως ένα παιδί σταματά το σχολείο πηγαίναμε βλέπαμε το «γιατί» και το φέρναμε πίσω. Αυτό το κάνουμε μέχρι σήμερα και το συνεχίζουμε. Όλα αυτά τα προγράμματα που αφορούν και στην επαγγελματική αποκατάσταση, δεν αφορούν μόνο τους Τσιγγάνους αλλά όλους τους πολίτες, νομίζω πως βοηθούν να υπάρχει μια κοινωνική ισορροπία που νομίζω ότι ο καθένας από εμάς περνάει δύσκολα. Κι οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν ευθύνη απέναντι στην πόλη που ζουν, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις».
- Αλλάζει κάτι στο μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο;
«Ναι, έχουμε παιδιά που είναι γιατροί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί… Αυτό δεν το συναντούσες εύκολα παλιότερα. Είναι πολύ μεγάλος πλέον ο αριθμός αυτών των παιδιών. Τελειώνουν το σχολείο και συνεχίζουν τη μόρφωσή τους σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Κι αυτό έχει να κάνει με προγράμματα που ξεκίνησε ο Δήμος. Να τελειώσουν το σχολείο και να ενταχθούν σε διάφορες υπηρεσίες».
- Βλέπουμε αυτά τα δύο βραβεία στο τραπέζι. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια περί τίνος πρόκειται;
«Φέτος πήραμε το χάλκινο και αφορά την πρόταση που καταθέσαμε για να δημιουργηθεί στην Αγία Βαρβάρα (έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο της Δυτικής Αττικής) ένας σταθμός μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων που θα μετράει τους ρύπους γενικώς της Δυτικής Αθήνας κι όχι μόνο της πόλης μας.
Το άλλο βραβείο, είναι το περσινό, που πήραμε για την πράσινη πιλοτική γειτονιά, τις «πολυκατοικίες» που λέμε. Ένα έργο που έγινε και δημοπρατείται τις επόμενες μέρες. Οι εργατικές πολυκατοικίες που βρίσκονται στην Κάτω Αγία Βαρβάρα θα μετατραπούν σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ήδη σε μία έχει γίνει από δωρεές των Ελλήνων Βιομηχάνων Ελλάδας. Ακολουθούν ακόμη τρεις. Είναι έτοιμες οι μελέτες και δημοπρατούνται μέσα στον επόμενο μήνα».
Παραδοσιακή Χαλβαδοποιϊα – Χειροποίητα Προϊόντα, Μ. Κοσμίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ελ. Βενιζέλου και Ψηλορείτη 4 Αγία Βαρβάρα (πλησίον Ιερού Ναού), τηλ./FAX: 210 5444722 – www.halvadopoiia.gr
- Το μετρό σε τι φάση είναι;
«Το επισκεφτήκαμε πρόσφατα. Μπαίνουν τα μάρμαρα, έχουν έρθει οι ράγες και θα τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, έχουν μπει κι οι σκάλες. Οπότε ιδιαίτερη δουλειά στο δικό μας σταθμό δεν υπάρχει. Το χρονοδιάγραμμα τηρείται με πιστό τρόπο. Νομίζω πως του χρόνου τέτοιο καιρό, οι συρμοί θα περνούν και κάτω από το Δημαρχείο και θα οδεύουν προς Κορυδαλλό και Νίκαια και το 2022 τερματικός σταθμός θα είναι ο Πειραιάς, όπου και τότε θα συνδεθεί το Λιμάνι με το αεροδρόμιο».
- Το όραμά σας γι αυτήν την πόλη ποιο είναι;
«Θα σας πω αμέσως. Κατ’ αρχάς είναι πολύ μεγάλο έργο το μετρό, θα αλλάξει τα πάντα στην πόλη. Και νομίζω πως μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για μια εντελώς διαφορετική βάση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η Αγία Βαρβάρα συνεχίζει και παραμένει γειτονιά. Το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού αυτό, οι περισσότεροι γνωριζόμαστε με το μικρό μας όνομα.
Με ενδιαφέρει με το που γεννιέται ένας άνθρωπος μέχρι τα βαθιά του γεράματα, η πόλη να μπορεί να του εξασφαλίζει όλες αυτές τις συνθήκες της μόρφωσης, της διασκέδασης, της χαράς, της ανάπτυξης του ταλέντου του είτε στον αθλητισμό είτε στον πολιτισμό με καλές αξιοπρεπείς υπηρεσίες που θα σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ίδια την πόλη. Αυτό είναι το όραμά μου, δεν νομίζω να απέχει απ’ αυτό που έχει κάποιος που ασχολείται με τα κοινά. Μπορεί να μην καταφέραμε να κάνουμε κάτι λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά κάναμε πράγματα. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έργα. Ο σκοπός δεν ήταν τα έργα αλλά οι ανάγκες των συμπολιτών μας. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία, πρέπει να σκύψουμε σ’ αυτό και το μετρό μπορεί να βοηθήσει».
IL POSTO caffee: Παλαιών Πατρών Γερμανού 49 Αγία Βαρβάρα, 210 5452013, 6985 129613. Υπηρεσία DELIVERY Δευτέρα έως Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
- Πόσο εύκολο είναι ή δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας;
«Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι εύκολο. Είναι συνδυασμός και της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα του σχεδιασμού του κράτους μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλαίσιο η ανάπτυξη, η δυνατότητα δημιουργίας χώρου εργασίας είτε αυτό αφορά τους ιδιώτες, είτε τους μικρούς καταστηματάρχες. Κατ’ αρχάς πιστεύω και θεωρώ ότι ο οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού με τον οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια πρέπει να εξειδικεύσει τα προγράμματά του ανά περιοχές. Να δει τι ανάγκες έχει ο κάθε Δήμος, η κάθε περιφερειακή ενότητα και εκεί να σχεδιαστούν τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας».