ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 

 

με τους "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ"

 

 pd arxiki

 

 

Πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στις 22 Απριλίου η εκδήλωση των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ» με θεματικό άξονα τις «Διαδρομές Ιστορικής μνήμης» της πόλης μας.

 

Αποδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της κίνησης Θοδωρής Σπηλιόπουλος ότι οι ενεργοί πολίτες της πόλης μας αγαπούν τον τόπο τους και την ιστορία του.

 

Η εντυπωσιακή παρουσία των συμπολιτών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι απέδειξε ότι οι Χαϊδαριώτες ενδιαφέρονται να περπατήσουν πάνω στα χνάρια εκείνων που έγραψαν μια σημαντική ιστορική διαδρομή, αλλά και να συμμετέχουν σε κάθε προσπάθεια που προσπαθεί να αναδείξει το Χαϊδάρι με ένα τρόπο σύγχρονο και διαφορετικό.

 

Περπατήσαμε μέσα από το Διομήδειο Πάρκο και το Όρος Αιγάλεω στο τόπο εκτέλεσης της Λέλας Καραγιάννη και των 72 Ελλήνων, στη Μονή Δαφνίου και στο τόπο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη.

 

Αρχικά ο ιστορικός Μ. Χαραλαμπίδης ανέλυσε με επιστημονική εγκυρότητα τα γεγονότα σχετικά με την εκτέλεση των συμπατριωτών μας στις 8 Σεπτέμβρη του 1944 στο χώρο του σημερινού Διομήδειου Πάρκου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ακολούθησαν μια εσωτερική διαδρομή μέσα από το πάρκο που οδήγησε στον περίβολο της Μονής Δαφνιού. Εκεί η Μ. Μπολτά, αν. μέλος του Δ.Σ του Πάρκου Τρίτση, παρουσίασε την ιστορία της Μονής από την ίδρυσή της μέχρις σήμερα. 

 

Τέλος η μεγάλη αυτή παρέα κατέληξε στο μνημείο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Ο Κ. Φωτεινάκης, πρόεδρος των «Φίλων της Φύσης», αλλά και εξαιρετικός γνώστης της τοπικής ιστορίας παρουσίασε στο σημείο την ιστορική διαδρομή και την προσωπικότητα του Ν. Πλουμπίδη από τη γέννησή του μέχρι την ημέρα της εκτέλεσής του.

 

Το κλείσιμο της διαφορετικής αυτής εκδήλωσης, άφησε σε όλους μια γλυκόπικρη γεύση, σχετικά με δυνατότητες που έχουμε ως τόπος ιστορίας, χρωμάτων και ήχων, αλλά και για την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στη κατεύθυνση της ανάδειξης αντίστοιχων πρακτικών που θα βγάλουν το Χαϊδάρι από το στενό, τοπικό «σωλήνα» και του δώσουν την αξία που του αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

 

Πάντως ο επικεφαλής των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ» Θοδωρής Σπηλιόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε αυτά τα μονοπάτια πρόσβασης ανάμεσα στα σημαντικά αυτά ιστορικά σημεία, να καθαρισθούν και να καλλωπισθούν, όπου είναι απαραίτητο. Λιτές κατασκευές από ξύλο και πέτρα (οι ελάχιστες, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του τοπίου) χρειάζονται για τη διαμόρφωση μικρών καθιστικών και πέργκολας, που θα σκιάζουν τους περιπατητές, σε συνδυασμό με σχετική σήμανση της διαδρομής. Εξίσου λιτά, αλλά πλήρως κατατοπιστικά κιόσκια από ξύλο και πέτρα χρειάζονται, για να σταθείς και να διαβάσεις για την Ιστορία του τόπου.

Επίσης δεσμεύτηκε για ανάλογες δράσεις στο άμεσο μέλλον, στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πόλης σε υπερτοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε στοιχείο από την πλούσια ιστορική κληρονομιά και το φυσικό ανάγλυφο της πόλης.

pd 01

pd 02

pd 03

pd 04

pd 05

pd 06

pd 07

pd 08

pd 09

pd 10