Στο “LEMONAKI” του Χαϊδαρίου

η Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα!

 

Την πόλη του Χαϊδαρίου, επισκέφθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, η Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα, κόρη του εμβληματικού Επαναστάτη, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, και Δ/τρία του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα» της Αβάνας, κατά την παρουσίας της στην χώρα μας, από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024, ως επίσημη προσκεκλημένη των ΕΚΔΟΣΕΩΝ «NEW STAR», επί τη ευκαιρία της έκδοσης των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα» στην ελληνική γλώσσα, καθώς και της 57ης επετείου από την δολοφονία του Αργεντινού Κουβανού Επαναστάτη.

Η Δρ. Αλεϊδα Γκεβάρα και ο Πρέσβης της Κούβας στο “LEMONAKI”!

Απόλαυσαν την ελληνική κουζίνα και την ζεστή φιλοξενία της Έλλης Σούλη!

Η Αλέϊδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα και επικεφαλής του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα», βρέθηκε στο Χαϊδάρι το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2024, για εκδήλωση προς τιμή της από τον Δήμο Χαϊδαρίου, ενώ αργά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκου, η κ. Γκεβάρα, συνοδευόμενη, από τον Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, κ. Άραμις Φουέντες Ερνάντες, στενούς συνεργάτες και φίλους, χαλάρωσαν και γευμάτισαν στο φημισμένο μουσικό μεζεδοπωλείο της πόλης μας,  “LEMONAKI”, όπου απόλαυσαν τα εκλεκτά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την ζεστή φιλοξενία της ιδιοκτήτριας κ. Έλλη Σούλη και των συνεργατών της.

Απλή και προσιτή στην συναναστροφή της, η Δρ. Αλέϊδα, κάλεσε κοντά της, την κ. Έλλη Σούλη, προκειμένου να την ευχαριστήσει για το όμορφο τραπέζι, ζήτησε να μάθει γιατί το κατάστημα ονομάστηκε “LEMONAKI”, ενώ σαν μια όμορφη μεγάλη συντροφιά, αντάλλαξαν απόψεις, όπως και ιστορίες, για την καθημερινότητα της γυναίκας, τόσο στην Κούβα, όσο και στην Ελλάδα.

Στον αποχαιρετισμό τους, με ζέση και χαρά, η κ. Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα, φωτογραφήθηκε, με την κ. Έλλη Σούλη, μπροστά από το “LEMONAKI”, στον πεζόδρομο της Στρ. Καραϊσκάκη, στο σήμα κατατεθέν του καταστήματος, τον κίτρινο Ελέφαντα!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ


ΤΗΣ Δρ. ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ


ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

 

Την Αλέιδα Γκεβάρα, το πρωϊ της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2024, υποδέχθηκε στο Δημαρχειακό Μέγαρο της πόλης μας, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Σελέκος συνομίλησε μαζί της ενημερώνοντάς την για την πόλη του Χαϊδαρίου, τη μεγάλη ιστορία της, τα τοπόσημα κ.α.

Ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν της Αλέϊδα Γκεβάρα, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Σελέκος ανέφερε, πως η ζωή και ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να συγκλονίζει και σήμερα τους νέους και κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές, ώστε οι λαοί να σηκώσουν κεφάλι.

«Δεν ήταν απλά μεγάλος επαναστάτης αλλά μια προσωπικότητα που έγραψε ιστορία στον 20ο αιώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σελέκος, ενώ είπε ακόμη, “πως η Κούβα, το «νησί της επανάστασης», είναι στην καρδιά όλων των ανθρώπων που παλεύουν για να αλλάξει η κοινωνία, όπως έκαναν ο Τσε, ο Φιντέλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος και άλλοι. Και είναι σημαντικό να βλέπουμε τον ελληνικό λαό να δείχνει τη μεγάλη αλληλεγγύη του προς την Κούβα”.

Ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, κ. Άραμις Φουέντες Ερνάντες, ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την θερμή υποδοχή, ενώ μετέφερε και τους θερμούς χαιρετισμούς του κουβανικού λαού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αλέϊδα Γκεβάρα και αναφέρθηκε στο πως έζησε η ίδια τον πατέρα της, στο πως ήταν σαν άνθρωπος, στο πόσο έντονη είχε την αίσθηση του δικαίου, αλλά και στο γιατί η ιδεολογία του και η πάλη του είναι επίκαιρα και αναγκαία και στο σήμερα. Σημείωσε πως ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για να είναι ελεύθερος, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, κάτω από ένα σκληρό εμπάργκο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη βαρύτητα που δίνεται στην Κούβα στην υγεία, στην μόρφωση και στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του Τσε και για την Κούβα, και «βομβάρδισαν» την κ. Γκεβάρα με ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε πολύ πρόθυμα.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Εκδότης του λευκώματος «ERNESTO CHE GUEVARA, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ» (με αφορμή την έκδοση του οποίου η Αλέϊδα Γκεβάρα επισκέφθηκε την Ελλάδα), ενημέρωσε πως αυτό είναι το πρώτο από τα Άπαντα του Τσε Γκεβάρα, και στόχος είναι να εκδοθούν συνολικά 10 βιβλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Che Guevara. Μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία κυκλοφορεί το λεύκωμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ 15

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Αλέϊδα Γκεβάρα και ο Πρέσβης της Κούβας ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου στο Μπλοκ 15. Ο κ. Σελέκος αναφέρθηκε στη μαρτυρική ιστορία του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, το οποίο ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κατοχή και το Μπλοκ 15 ήταν το κτήριο των μελλοθανάτων. Όπως είπε, σκοπός ήταν να λειτουργεί ως φόβητρο για τους απ' έξω, ώστε να μην αγωνίζονται απέναντι στον κατακτητή. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές, ενώ στάθηκε και στην ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος δεν δέχτηκε να εξαιρεθεί και να εκτελεστεί άλλος στη θέση του.

Η Αλέϊδα Γκεβάρα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Δημοτικής Αρχής στον Κουβανικό λαό, και του δώρισε το λεύκωμα «ERNESTO CHE GUEVARA, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ».

 

 

Η Δρ. ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ

Η Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, γεννημένη στις 24 Νοεμβρίου 1960 στην Κούβα, είναι η πρωτότοκη κόρη του Τσε και της δεύτερης συζύγου του, της Αλεϊδα Μαρτς.

Η Αλέϊδα ήταν μόλις 7 χρονών, όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε στη Βολιβία.

Είναι γιατρός στο επάγγελμα και εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων Ουίλλιαμ Σόλερ στην Αβάνα, έχοντας κατά το παρελθόν εργαστεί στην Ανγκόλα, τη Νικαράγουα και το Εκουαδόρ. Ταυτόχρονα είναι πολιτική ακτιβίστρια με πλούσια δράση στο χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο ενώ έχει συγγράψει το βιβλίο «Chavez, Venezuela and the New Latin America». Η Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα, είναι Διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών “Τσε Γκεβάρα”, που έχει έδρα την πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.