ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 22:11
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ
(Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές)
Η ισχύς ενός κράτους είναι σχετικά μετρήσιμο μέγεθος και εξαρτάται αφενός από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και αφετέρου απο την δυναμική που αναπτύσσουν : η Αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία, η Οικονομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά συνέπεια η Εθνική Στρατηγική της χώρας μας πρέπει να περιλαμβάνει, ως ένα από τους κυρίαρχους στόχους, την ανάπτυξη της Αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογιας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας καθώς και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα για να δύναται να αντιμετωπίσει επιτυχώς/επαρκώς την τουρκική απειλή επεδίωξε την επίτευξη διατήρησης ισορροπίας ισχύος με την Τουρκία (δες σχετικό άρθρο) ξοδεύοντας,τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από 200 δις. Ευρώ σε αμυντικές δαπάνες.
Οι εν λόγω δαπάνες προσανατολίστηκαν κυρίως στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούσαν σε αγορές από το εξωτερικό.
Η Τουρκία αντίθετα,όλα αυτά τα χρόνια, μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού ακολούθησε μια αυτόνομη πορεία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.Με αποτέλεσμα ως εκ τούτου η Τουρκία να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με παράλληλη ενδυνάμωση της Εθνικής Οικονομίας της . Αξίζει δε να επισημανθεί ότι έφθασε στο σημείο, το 2023, να εξαγάγει οπλικά συστήματα χρηματικής αξίας περίπου 6 δις. δολ. εκ των οποίων τα 3 δισ. αφορούν παραγγελία, απο την Σαουδική Αραβία, των UAV΄S τύπου AKINCI.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 μεταξύ άλλων έλαβαν χώρα :
α. η μέσω UAV τύπου Akinci-B δοκιμή δύο(2) πυραυλων μεγάλου βεληνεκούς (UAV-230 και Cakir) τουρκικής σχεδίασης.Η δοκιμή είχε θετικά αποτελέσματα και αφορούσε σε προσβολή θαλασσίων και χερσαίων στόχων επιφανείας σε αποστάσεις 150 και 100 χιλιόμετρων αντίστοιχα.
β. η πρώτη πτήση του τηλεκατευθυνόμενου μη επανρδωμένου Α/Φους UCAV Akinci-C. Η διαφορά μεταξύ των Akinci-Α/Β/C έγκειται στην ισχύ των κινητήρων.
γ. η παρουσίαση, από το Γραφείο Σχεδιασμού των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, του αεροπλανοφόρου που θέλει να ναυπηγήσει η Τουρκία. Επισημαίνεται ότι θα υποστηρίζει την χρήση Α/Φων,UAV και Ε/Πων. Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 είναι επιxειρησιακά αξιοποήσιμο το πρώτο μίνι αεροπλανοφόρο TCG Anadolu που θα δίνει την δυνατότητα χρήσης των UAV΄S και στη θάλασσα. Σίγουρα αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεάλη απειλή για τα Πολεμικά Πλοία μας αλλά και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά μας.
δ. Η παρουσίαση απο τα τουρκικά ναυπηγεία Ares Shipyards της υπο σχεδίαση νέας κορβέτας Ares-76. Τα όπλα,τα Η/Ν συστήματα και οι αισθητήρες που θα ενσωματωθούν στο πλοίο είναι τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ares δήλωσε ότι αυτό έγινε μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος απο φίλια χώρα της Τουρκίας.
ε. η πρώτη πτήση του υπό ανάπτυξη μαχητικού Α/Φους Kaan στην αεροπορική βάση AKINCI.
στ. Η παρουσίαση,από το Sefine Shipyard, του μη επανδρωμένου ταχύπλοου σκάφους τύπου USV-Marlin.Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο δεκαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, κατά πλοίων επιφανείας, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλ. και δυο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών.
Επιπλέον αποδείχθηκε από τις πολεμικές συρράξεις,στη Λιβύη, και το Αζερμπαιτζάν, ότι η τελική έκβαση ήταν υπέρ των υποστηριζομένων, απο την Τουρκία, μερών λόγω της ενεργούς χρήσης των τούρκικων UAV΄S τύπου Bayraktar. Οι μεγάλες επιχειρησιακές τους δυνατότητες επιβεβαιώνονται και στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας δεδομένου ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα UAV΄S τύπου Bayraktar που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.
Συνεπώς η συνεχιζόμενη αναβάθμιση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δείχνει την στόχευση και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που συνίσταται στα ακόλουθα:
α. την αναβάθμιση της τουρκικής απειλής, έναντι της Ελλάδας, λόγω της ισχυροποίησης των ΤΕΔ.
β. την απόκτηση ισχυρών δεσμών φιλίας και εξάρτησης με κράτη τα οποία προμηθεύονται οπλικά συστήματα από την Τουρκία.
γ. την αύξηση της ισχύος της και κατά συνέπεια την ενίσχυση τη επιδίωξης της να αναδειχθεί ως περιφερειακός ηγεμόνας στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.
δ. την ενδυνάμωση τη οικονομίας της λόγω του εμπορίου οπλικών συστημάτων που αναπτύσσονται και παράγονται στην Τουρκία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θα πρέπει η Ελλάδα, εκτός από την επιτάχυνση υλοποίησης των εν εξελίξει εξοπλιστικών προγραμμάτων να στοχεύσει αφενός στην παραγωγή και εμπορεία έξυπνων και αποτελεσματικών όπλων (π.χ UAV΄S και USV΄S) και αφετέρου στη συμπαραγωγή Α/Φων και Πολεμικών Πλοίων.
Όπως γίνεται αντιληπτό για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από την συμμετοχή μας σε ευρωπαικά εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και η προσβασή μας σε κεφάλαια της ΕΕ.
Ως εκ τούτων συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Εθνική Αμυντική βιομηχανία και Τεχνολογία δύναται και επιβάλλεται να αποτελέσει τον βασικό πολλαπλασιαστικό συντελεστή ισχύος της χώρας μας. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται άμεσα από τις καινοτόμες ιδέες, την διαλειτουργικότητα και αποδοτικότητα :
α. των ασχολουμένων με τον αμυντικό τομέα ιδιωτικών(π.χ Ναυπηγεία –INTRACOM DEFENCE κ.α) και κρατικών επιχειρήσεων(ΕΑΣ-ΕΑΒ-ΕΛΒΟ).
β. των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ειδικών ερευνητικών ομάδων.
Τέλος είναι σίγουρο ότι γι αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα πλεονάζουν οι ικανότατοι επιχειρηματίες,οι άριστοι επιστήμονες και τα εξαιρετικά καταρτισμένα στελέχη των ΕΔ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
Βιογραφικό
Ο Νίκος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Αγ. Βαρβάρας (Λ.Α.Β).
Μετά την αποφόιτηση του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων(Μάχιμοι) μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει στις ακόλουθες θέσεις:
- Στην Ελληνική Πρεσβεία της Τυνησίας ως Ακόλουθος Άμυνας (με αρμοδιότητα τις χώρες Λιβύη-Αλγερία-Τυνησία).
- Στο Αρχηγείο Στόλου ως Διοικητής Μοίρας Αρματαγωγών, Κυβερνήτης Πολεμικών Πλοίων καθώς και σε Φ/Γ–Α/Τ ως Ύπαρχος, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Αξκός Ανθυποβρυχιακού πολέμου.
- Στη Κύπρο ως Διοικητής Πολεμικών Πλοίων.
- Στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης ως Διοικητής Ναυτονομίας.
- Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ως Τμχης των Ναυτικών Επιχειρήσεων και σε άλλες επιτελικές θέσεις των ΓΕ.
- Στη Λέσβο ως Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού.
- Στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου ως εκπαιδευτής στην έδρα Αμυντικού Προσανατολισμού.
- Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως Τμχης Ναυτικής εκπαίδευσης και επιτηρητής της 4ης τάξης, διδάσκοντας παράλληλα το μάθημα της Ναυτικής Τακτικής.
Έχει φοιτήσει στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου,στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού,στη Σχολή Ακολούθων Άμυνας-Στρατιωτικών-Ναυτικών-Αεροπορικών Ακολούθων, στη Σχολή Αξιωματικών Επιτελών Ναυτικού και στη σχολή Ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Συμμετείχε στην εκπαίδευση και παραλαβή της Φ/Γ Ήπειρος απο τις ΗΠΑ καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Σχολή Πολέμου της Ρώμης.
Είναι παντρεμένος με τη Χρυσούλα Ανδρουλάκη και έχει δυο παιδιά την Κων/ντίνα-Ειρήνη (Ιατρό) και τον Τηλέμαχο (Οδοντίατρο).